Tot Welke Leeftijd Groeien je Voeten? 4 Bepalende Factoren.

De voeten van kinderen groeien erg snel, met name in de puberteit als je lichamelijk in een volwassene verandert. In deze periode worden de botten in je voeten ook groter.

De meeste mensen zullen na 18-jarige leeftijd niet meer in de lengte groeien. Maar geldt dat ook voor je voeten? Kortom, tot welke leeftijd groeien je voeten?

KORT ANTWOORD

Rond de leeftijd van 20-21 jaar zullen de botten in je voeten over het algemeen stoppen met groeien. Tussen de leeftijd van 18-20 jaar zullen de groeiplaten in je voeten namelijk definitief sluiten. Meestal zullen de voeten een paar jaar na je puberteit stoppen met groeien. Normaal gesproken zullen de voeten bij meisjes rond 14 jaar niet meer groeien, terwijl de voeten bij jongens rond 16-jarige leeftijd niet meer groeien.

Dit artikel vertelt je of je voeten nog verder kunnen groeien, wanneer je volgroeid bent, en een aantal factoren die je uiteindelijke groei beïnvloeden.

vrouw zit en houdt voet vast

Bepalende factoren

  1. dnaIndividuele variatie: Sommige mensen kunnen eerder stoppen met groeien, terwijl anderen mogelijk wat langer doorgroeien. Genetica, voeding en andere factoren kunnen invloed hebben op het groeiproces van de voeten.
  2. Zwangerschap: Bij vrouwen kunnen de voeten soms tijdelijk groter worden tijdens de zwangerschap. Dit kan te wijten zijn aan hormonale veranderingen en gewichtstoename. Na de bevalling keren de voeten meestal terug naar hun oorspronkelijke grootte, maar dit is niet altijd het geval.
  3. Gewichtstoename: Gewichtstoename kan ook van invloed zijn op de grootte van de voeten. Een toename in lichaamsgewicht kan leiden tot een toename van de druk op de voeten en kan bij sommige mensen resulteren in een lichte toename van de voetgrootte.
  4. Veranderingen op latere leeftijd: Hoewel de voeten over het algemeen stoppen met groeien rond de vroege volwassenheid, kunnen er op latere leeftijd enkele veranderingen optreden. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan factoren zoals botverlies, veranderingen in de voetboog of veranderingen in de dikte van het vetkussen onder de voet.
  5. Voetmaat en schoenmaat: Het is essentieel om te begrijpen dat de voeten niet alleen in lengte, maar ook in breedte kunnen groeien. Bij het bepalen van de juiste schoenmaat is het belangrijk om niet alleen naar de lengte, maar ook naar de breedte en vorm van de voet te kijken.

Groeien de voeten als je ouder wordt?

Naarmate je ouder wordt zullen de voeten niet noodzakelijk in grootte toenemen. Hoewel ze niet langer worden, kunnen ze wel in de breedte toenemen.

Net zoals andere lichaamsdelen kan de elasticiteit op dezelfde manier veranderen waardoor het weefsel minder strak wordt. Als gevolg kan de breedte toenemen en kunnen de bogen gaan doorhangen.

Wanneer ben je uitgegroeid?

De meeste mensen zullen na 18-jarige leeftijd niet meer groeien omdat de groeiplaten dan gesloten zijn.

Rond 16-jarige leeftijd zullen de meeste jongens al uitgegroeid zijn en zullen ze hun grootste lengte bereikt hebben.

Hoewel je later in de puberteit zou kunnen  komen zul je na het 18e tot 20e levensjaar niet meer zo veel groeien.

Zo hebben groeidiagrammen aangetoond dat na het 18e levensjaar de meeste jongens nog maar een beetje groeien.

Op 20-jarige leeftijd zullen de meeste volgroeid zijn. Kortom, na 18-jarige leeftijd zullen de meeste mensen niet meer groeien.

Snelste groei. De grote groeispurt vindt in je puberteit plaats. Bij veel jongens is de grootste groeispurt tussen de 12 en 15 jaar en zullen de meeste jongens rond 16-jarige leeftijd al de grootste lengte hebben.

Start van de groeispurt

De grote groeispurt zal bij meisjes tussen 8-13 jaar plaatsvinden terwijl het bij jongens tussen 10-15 jaar plaats zal vinden. Het duurt ongeveer 2-5 jaar.

De puberteit kan dan wel 2-5 jaar duren, maar een langere puberteit betekent niet per se dat je ook daadwerkelijk langer wordt dan je omgeving.

Groeispurt herkennen. In de groeispurt nemen je botten, spieren en vetten toe. Er zijn daarom een aantal directe tekenen waaraan je een groeispurt kan herkennen zoals lengteveranderingen en gewichtsveranderingen. Daarnaast kan de eetlust ook toenemen of afnemen en kun je last hebben van emotionele uitbarstingen of bijvoorbeeld piekeren. 

Verschillende groeispurten. Veel mensen hopen groter dan hun klasgenoten te worden, maar dat is echter voor iedereen een gok. De groeispurt verloopt namelijk niet altijd hetzelfde:

  1. kort beginnen en langer dan iedereen in je klas eindigen
  2. lang beginnen en vervolgens een plateau bereiken
  3. consequente groei

Niet alleen je genen bepalen hoe lang je uiteindelijk wordt

Wat bepaalt hoe groot je voeten worden?

De volgende factoren hebben invloed op de groei en ontwikkeling:

  1. erfelijkheid: ongeveer 80% van je lengte is afhankelijk van je genen
  2. omgevingsfactoren: speelt in ongeveer 20% van de gevallen een rol
  3. hormonen
  4. geslacht
  5. voeding
  6. beweging
  7. stress
  8. sociaaleconomische status
  9. verstedelijking

Je genen zijn dus niet voor 100% verantwoordelijk voor je voetlengte. Zo kun je met goede voeding je groei maximaliseren.

Take home message

De voeten groeien in de puberteit erg snel, maar tot welke leeftijd groeien je voeten?

Rond 21-jarige leeftijd zullen de botten in je voeten over het algemeen niet meer groeien. De groeiplaten in de voeten zullen tussen de leeftijd van 18-20 jaar namelijk definitief sluiten. 

De voeten zullen bij meisjes normaal gesproken rond 14-jarige leeftijd niet meer groeien terwijl de voeten bij jongens rond 16-jarige leeftijd niet meer groeien.

In de puberteit groei je natuurlijk ook in de lengte. Mensen die langer zijn hebben een aantal voordelen waaronder meer kans om aantrekkelijk gevonden te worden en meer kans op een hoger inkomen.

Je kunt wel degelijk met een korte lengte beginnen en uiteindelijk boven al je klasgenoten uitstevenen. De groeispurt kan immers op verschillende manieren verlopen.

Hoewel je lengte voor 80% door het DNA bepaald wordt, spelen omgevingsfactoren zoals voeding, lichaamsbeweging en slaap een belangrijke rol.

Als de groeischijven na de puberteit vergroeien zullen de meeste mensen niet meer groeien. Na het 18e levensjaar zullen de meesten niet meer verder groeien. 

Je kunt echter ook laat in de puberteit komen, maar na de leeftijd van 18 zullen de meeste jongens nog maar een beetje in lengte toenemen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen