Tot Welke Sterkte Kan je Lenzen Dragen?

Wil je lenzen gaan dragen in plaats van een bril, of heb je al lenzen en ben je benieuwd of je de sterkte kunt veranderen?

Want hoe kan zo’n kleine lens een grote afwijking corrigeren?

Hoe dan ook, het is belangrijk om te weten wat de limieten zijn als het gaat om het dragen van lenzen en wat de beste opties zijn voor jou. 

Dus tot welke sterkte kan je lenzen dragen?

KORT ANTWOORD

In het algemeen kun je lenzen dragen tot aan een sterkte van -6,00 dioptrieën of hoger, afhankelijk van de specifieke lenzen die je kiest. 

Er is echter geen specifieke sterkte waarbij het niet meer mogelijk is om lenzen te dragen. In plaats daarvan hangt het ervan af hoe sterk je ogen zijn en wat voor lenzen het beste werken voor jou.

Als je sterkte hebt tussen de -0,25 en -6,00 dioptrieën, kun je in principe zachte contactlenzen dragen. Als je sterkte hoger is dan -6,00 dioptrieën, zul je waarschijnlijk harde contactlenzen of speciale zachte lenzen nodig hebben.

Dit artikel vertelt je waar de verwarring vandaan komt, welke lenzen bij welke sterktes het beste werken inclusief een aantal voorbeeldsituaties.

vrouw knipoogt

De misvattingen

Er zijn een paar redenen waarom sommige mensen denken dat er een bepaalde sterkte is waarbij je geen lenzen meer kunt dragen. Laten we eens kijken naar enkele mogelijke redenen:

  • Sommige mensen denken dat lenzen alleen geschikt zijn voor mensen met een beperkte sterkte. Dit komt waarschijnlijk omdat zachte contactlenzen, die geschikt zijn voor mensen met een sterkte tussen de -0,25 en -6,00 dioptrieën, de populairste optie zijn. Harde lenzen en speciale zachte lenzen, die geschikt zijn voor mensen met een sterkte hoger dan -6,00 dioptrieën, zijn minder bekend en worden daarom minder vaak overwogen.
  • Sommige mensen denken dat lenzen alleen geschikt zijn voor mensen met een licht tot matig sterktebereik. Dit komt misschien omdat mensen met een licht tot matig sterktebereik vaak geen problemen hebben met het dragen van lenzen en omdat ze gemakkelijker aan te passen zijn dan harde lenzen of speciale zachte lenzen.

Sterkte van je ogen en de lenzen die het beste werken

De sterkte van je ogen kan van invloed zijn op de lenzen die het beste werken voor jou. Laten we eens kijken naar hoe dit werkt:

Als je sterkte hebt tussen de -0,25 en -6,00 dioptrieën, zijn zachte contactlenzen de beste optie. Zachte lenzen zijn comfortabeler om te dragen en gemakkelijker aan te passen dan harde lenzen.

Als je sterkte hoger is dan -6,00 dioptrieën, zijn harde contactlenzen of speciale zachte lenzen meestal de beste optie. Harde lenzen zijn steviger en kunnen een hogere sterkte dragen dan zachte lenzen. Speciale zachte lenzen zijn gemaakt van een flexibeler materiaal en kunnen ook een hogere sterkte dragen dan gewone zachte lenzen.

Het is altijd het beste om te overleggen met een oogarts of opticien om te bepalen wat voor jou het beste werkt. 

4 Voorbeeldsituaties

Laten we eens kijken naar enkele voorbeeldsituaties waarin lenzen ideaal zijn en wanneer ze minder ideaal zijn:

Lenzen zijn ideaal in de volgende situaties:

Als je een sterkte hebt tussen de -0,25 en -6,00 dioptrieën. In dit sterktebereik zijn zachte contactlenzen de beste optie omdat ze comfortabel zijn om te dragen en gemakkelijk aan te passen.

Als je actief bent en geen bril wilt dragen. Lenzen zijn een goede optie als je bijvoorbeeld sport beoefent of andere activiteiten doet waarbij een bril in de weg kan zitten.

Als je vaak last hebt van droge ogen. Lenzen kunnen soms de ogen uitdrogen, dus als je vaak last hebt van droge ogen, kan het beter zijn om een bril te dragen in plaats van lenzen.

Take home message

Over het algemeen kun je lenzen dragen tot een sterkte van -6,00 dioptrieën of hoger, dit is afhankelijk van de specifieke lenzen die je kiest. 

Er is echter geen specifieke sterkte waarbij het niet meer mogelijk is om lenzen te dragen. 

Het is altijd belangrijk om te overleggen met een oogarts of opticien als je twijfelt of lenzen geschikt zijn voor jou.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen