Trage Schildklier en Afvallen

De schildklier is de motor van ons lichaam. Zo kan een overactieve schildklier voor gejaagdheid zorgen en een verhoogde stofwisseling. 

De schildklier heeft dus invloed op je lichaamsgewicht. Dus, hoe zit het dan met een trage schildklier en afvallen?

KORT ANTWOORD

Met een trage schildklier kun je nog steeds afvallen, maar omdat je stofwisseling trager is zal het kwijtraken van de extra kilo’s lastiger zijn. Met een trage schildklier heb je ook nog eens minder calorieën nodig waardoor het moeilijker wordt om voldoende calorieën uit je dieet te schrappen en gewichtsverlies mogelijk te maken. Gelukkig kun je je metabolisme verhogen met bijvoorbeeld lichaamsbeweging.

Dit artikel vertelt je hoeveel je door een trage schildklier aankomt, hoeveel daarvan daadwerkelijk vet is en hoe de schildklier precies je metabolisme beïnvloedt.

soya schildklier

Belangrijke punten

  1. Trage schildklier en gewichtsverlies: Mensen met een trage schildklier (hypothyreoïdie) hebben vaak moeite om gewicht te verliezen vanwege een vertraagd metabolisme. Het schildklierhormoon reguleert de stofwisseling en een tekort aan dit hormoon kan leiden tot een langzamer metabolisme.
  2. Caloriebehoefte: Vanwege het lagere metabolisme hebben mensen met een trage schildklier over het algemeen minder calorieën nodig dan mensen zonder schildklierproblemen. Het kan moeilijker zijn om voldoende calorieën uit je dieet te schrappen om gewicht te verliezen, omdat je al beperkt bent in de hoeveelheid calorieën die je kunt consumeren.
  3. sporten-serotonine-verhogenLichaamsbeweging: Ondanks de uitdagingen kan lichaamsbeweging een effectieve manier zijn om het metabolisme te verhogen en gewichtsverlies te bevorderen bij mensen met een trage schildklier. Regelmatige fysieke activiteit, zoals cardio en krachttraining, kan helpen bij het verbranden van calorieën en het verbeteren van de stofwisseling.
  4. Medicatie en behandeling: Mensen met een trage schildklier kunnen medicatie voorgeschreven krijgen, zoals synthetische schildklierhormonen, om het hormoongehalte in balans te brengen. Het is belangrijk om eventuele voorgeschreven medicatie regelmatig in te nemen volgens de instructies van een medische professional.

Trage schildklier, sneller gewichtstoename

De schildklier reguleert met het schildklierhormoon onze energie en vetverbranding. Een trage schildklier verliest als het ware de vonk waardoor de verbranding en metabolisme achteruitgaan.

Een trage schildklier leidt over het algemeen tot een snellere gewichtstoename. Bij een ernstige vorm van hypothyreoïdie is de gewichtstoename vaak ook groter. 

Er is zelden sprake van enorme gewichtstoename. De gewichtsveranderingen zijn bescheidener dan bij een overactieve schildklier. 

De stofwisseling zal bij een trage schildklier namelijk minder dramatisch dalen dan dat die bij een overactieve schildklier stijgt.

Miljoenen vrouwen hebben last van vermoeidheid, droge huid, slecht humeur, haaruitval en gewichtstoename. In maar liefst 60% van de gevallen kan een trage schildklier de boosdoener zijn.

Schildkliermedicatie en afvallen

Bij een traagwerkende schildklier heb je minder schildklierhormoon en zal je stofwisseling trager worden.

Daarom kan er schildkliermedicatie voorgeschreven worden zoals levothyroxine. In de meeste gevallen zal schildklierhormoon voor gewichtsverlies zorgen. 

Hoewel je tot wel 10% van je gewicht kunt verliezen zal dit voornamelijk uit watergewicht bestaan. De schildklier zorgt er namelijk voor dat je water vasthoudt.

Je moet echter niet direct gewichtsverlies verwachten. Je zult pas enige gewichtsverlies opmerken na 3-6 maanden. De juiste dosering zal de eerste barrière zijn.

Vet, of toch watergewicht?

Bij een trage schildklier zal de extra gewichtstoename voor het grootste deel veroorzaakt worden door zout en waterophoping.

De gewichtstoename is mogelijk dus ook te wijten aan overtollige vetophoping, maar de precieze oorzaak is complex.

Als gewichtstoename het enige symptoom van een trage schildklier is, zijn er mogelijk ook andere oorzaken die aan de gewichtstoename bijdragen.

Schildklier en het metabolisme 

Schildklieraandoeningen hebben invloed op je stofwisseling en lichaamsgewicht. De stofwisseling wordt namelijk door schildklierhormoon gereguleerd. 

Mensen met een overactieve schildklier hebben een hoge stofwisselingssnelheid en mensen met een niet-werkende schildklier hebben een lage stofwisselingssnelheid.

Metabolisme wordt aan de hand van het zuurstofverbruik gemeten.

De basale stofwisselingssnelheid wordt echter niet meer door artsen gebruikt omdat het door verschillende factoren beïnvloed wordt en zeer complex is.

Gelukkig kun je ook met een trage schildklier nog steeds afvallen.

Afvallen met een trage schildklier

Het kan een heuse uitdaging zijn om af te vallen met een trage schildklier. Een aantal dieet- en leefstijlaanpassingen kunnen daarbij helpen:

  1. tijdige diagnose
  2. caloriebeperking
  3. dagelijks 60 minuten aan lichaamsbeweging
  4. voldoende vezels binnenkrijgen
  5. minder suikerrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen
  6. genoeg water drinken
  7. 7-9 uur slaap 
  8. geneesmiddelen begrijpen
  9. bewerkte voedingsmiddelen vermijden

Take home message

De schildklier is de oven van ons lichaam.

Onze stofwisseling wordt door schildklierhormoon geregeld, daarom heeft een trage schildklier invloed op onze stofwisseling en dus ook ons lichaamsgewicht. Een onderactieve schildklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd. 

De gewichtstoename is voor het grootste gedeelte te wijten aan het vasthouden van zout en water. Het kan ook deels veroorzaakt worden door een verhoogde vetaanzet.

Hierdoor zakt de moed al gauw in je schoenen. Je kunt nog steeds afvallen, maar omdat je metabolisme langzamer is zal het afvallen lastiger zijn. 

De caloriebehoefte is nou eenmaal ook lager, wat het moeilijker maakt om voldoende calorieën uit je dieet te schrappen en gewichtsverlies te bewerkstelligen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Mullur, R., Liu, Y. Y., & Brent, G. A. (2014). Thyroid hormone regulation of metabolism. Physiological reviews.