Zelf Trekzalf Maken in 8 Stappen

Je weet vast wel hoe vervelend het is om last te hebben van pijn in je spieren of gewrichten. 

Gelukkig zijn er allerlei producten op de markt die verlichting kunnen bieden, zoals trekzalf. Maar wist je dat mensen zelf trekzalf maken? 

Het is een simpele manier om kosten te besparen en om zeker te zijn van de ingrediënten die je op je huid smeert. 

In dit artikel leer je hoe je zelf trekzalf kunt maken.

hoe werkt trekzalf

Zelf trekzalf maken

Natuurlijke trekzalf is een effectieve en veilige manier om pijn en ongemak in spieren en gewrichten te verlichten. 

Het is ook een goedkope en gemakkelijke manier om producten te vermijden die onnodige chemicaliën bevatten. 

Hieronder vind je de uitgebreide stappen die nodig zijn om zelf trekzalf te maken.

 1. Verzamel de benodigde ingrediënten.
 • 100 gram bijenwas
 • 100 ml etherische olie (zoals pepermunt, eucalyptus, wintergroen of cayennepeper)
 • 100 ml plantaardige olie (zoals kokosolie, jojoba olie of amandelolie)
 • Optioneel. 10-20 druppels vitamine E-olie
 1. Bijenwas smelten. Plaats de bijenwas in een hittebestendige schaal en zet deze in een waterbad. Zet het vuur op laag en laat de bijenwas zachtjes smelten. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
 2. Voeg de etherische olie en plantaardige olie toe. Wanneer de bijenwas is gesmolten, voeg je de etherische olie en plantaardige olie toe. Roer goed tot alles is gemengd. Het mengsel moet glad en homogeen zijn.
 3. Voeg vitamine E-olie toe (optioneel). Als je wilt, kun je nu 10-20 druppels vitamine E-olie toevoegen voor extra verzorging van de huid. Vitamine E-olie is een antioxidant die helpt bij het beschermen en verzorgen van de huid. Roer het mengsel goed.
 4. Giet de trekzalf in een potje. Giet het mengsel in een schoon potje. Laat het afkoelen en stollen. Dit duurt ongeveer 1-2 uur.
 5. Bewaar de trekzalf op een donkere en koele plaats. Zet het potje trekzalf op een donkere en koele plaats, zoals een kast of kelder. Trekzalf bevat natuurlijke ingrediënten en moet binnen 6 maanden worden gebruikt.
 6. Gebruik de trekzalf. Breng een kleine hoeveelheid van de trekzalf aan op de aangetaste gebieden en masseer zachtjes. Laat de trekzalf 15-20 minuten intrekken voordat je kleding aantrekt.
 7. Let op. Test altijd eerst een kleine hoeveelheid van de trekzalf op een klein stukje huid voordat je het op een groter gebied aanbrengt, vooral als je een gevoelige huid hebt. 

Gebruik trekzalf nooit op open wonden of schaafwonden. Als je allergisch bent voor één van de ingrediënten, moet je dit product niet gebruiken. 

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan altijd een arts voordat je een nieuw product gebruikt.

Zelf trekzalf maken is een leuke en praktische manier om een effectieve pijnbestrijder te creëren, die je ook nog eens op een natuurlijke manier kunt aanbrengen. 

Experimenteer met verschillende soorten etherische oliën om je eigen unieke trekzalf te maken. Succes!

Aandachtspunten 

Voordat je zelf trekzalf maakt, is het belangrijk om het volgende te weten.

Gebruik altijd pure ingrediënten. Zorg ervoor dat de ingrediënten die je gebruikt, zoals kokosolie en etherische oliën, van goede kwaliteit zijn en geen ongewenste toevoegingen bevatten.

Experimenteer met etherische oliën. Verschillende etherische oliën hebben verschillende eigenschappen en geuren. Experimenteer met verschillende soorten om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke noden.

Maak kleine hoeveelheden. Trekzalf kun je lange tijd bewaren, maar het is beter om kleine hoeveelheden te maken zodat je zeker weet dat de zalf nog goed is.

Bewaar de zalf op de juiste manier. Bewaar de zalf op een donkere en koele plaats, weg van direct zonlicht.

Test op een kleine huidplooi. Voordat je de trekzalf op een groot oppervlak aanbrengt, is het verstandig om een kleine hoeveelheid op een kleine huidplooi te testen om te zien of er geen irritatie optreedt.

Take home message

Hoe kun je zelf trekzalf maken?

Om zelf trekzalf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig: kokosolie, bijenwas, etherische olie naar keuze en een metalen pot. 

Verwarm de kokosolie en bijenwas in de metalen pot op laag vuur tot de bijenwas is gesmolten. 

Voeg vervolgens de gewenste hoeveelheid etherische olie toe. Roer goed en giet de zalf in een schone, afsluitbare pot. Laat het afkoelen en harden. 

Je kunt nu je zelfgemaakte trekzalf gebruiken wanneer je pijn of spierpijn hebt. Het zal soepel en verzachtend werken voor een geruststellende verlichting.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen