8 Tribulus Terrestris Bijwerkingen

Tribulus Terrestris is een plantensoort die groeit in warme en tropische gebieden, zoals het Middellandse Zeegebied en delen van Azië. 

Vanwege de stekelige vruchten die eraan groeien wordt het ook wel “geitenhoofd”, “duivelsnaaigaren” of “punctuurvine” genoemd.

Tribulus Terrestris wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde van verschillende culturen voor verschillende doeleinden, waaronder de behandeling van seksuele disfuncties, vermoeidheid, nierproblemen en hart- en vaatziekten.

Het extract van de plant wordt vaak gebruikt als een supplement in de sport- en fitnessindustrie vanwege de vermeende voordelen voor de spiergroei, uithoudingsvermogen en prestaties. 

Echter, de wetenschappelijke bewijsvoering voor deze vermeende voordelen is nog onvoldoende en er is meer onderzoek nodig om de werkzaamheid en veiligheid van Tribulus Terrestris-supplementen te bepalen.

Hoewel Tribulus Terrestris over het algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het in de aanbevolen doses wordt ingenomen, zijn er wel bijwerkingen gemeld.

In dit artikel zullen we die tribulus terrestris bijwerkingen doornemen.

dokter en verpleegkundigen

1. Maagklachten

Sommige mensen kunnen last krijgen van maagklachten, zoals misselijkheid, diarree en buikkrampen bij het gebruik van Tribulus Terrestris-supplementen. 

Dit kan worden veroorzaakt door de toename van de zuurgraad in de maag als gevolg van het supplement. 

Echter, de dosering van Tribulus Terrestris-supplementen kan ook een rol spelen bij het optreden van maagklachten. 

Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en indien nodig te overleggen met een arts.

2. Brandend maagzuur en irritatie van het slijmvlies

Het is bekend dat Tribulus Terrestris in sommige gevallen brandend maagzuur en irritatie van het slijmvlies van het spijsverteringskanaal kan veroorzaken. 

Dit kan vooral gebeuren wanneer Tribulus Terrestris op een lege maag wordt ingenomen.

Deze bijwerkingen worden verondersteld te worden veroorzaakt door de saponinen. 

Deze stoffen kunnen een irriterend effect hebben op de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal, wat kan leiden tot ontstekingen en maagzuur.

Als je last hebt van brandend maagzuur of irritatie van het spijsverteringskanaal na het innemen van Tribulus Terrestris, kan je proberen om het supplement met voedsel in te nemen. 

Dit kan helpen om het irriterende effect op het spijsverteringskanaal te verminderen.

Het is echter van belang dat als de symptomen aanhouden of verergeren, je een arts moet raadplegen. 

Er kunnen andere oorzaken zijn van brandend maagzuur en spijsverteringsirritatie, en het is belangrijk om deze uit te sluiten voordat je doorgaat met het gebruik van Tribulus Terrestris.

3. Onregelmatige menstruaties

Er zijn enkele gevallen gerapporteerd van vrouwen die onregelmatige menstruaties ervaren bij het gebruik van Tribulus Terrestris. 

Dit kan worden veroorzaakt door de invloed van Tribulus Terrestris op de hormoonspiegels in het lichaam, vooral op de productie van oestrogeen en progesteron.

Hoewel er geen uitgebreid onderzoek is gedaan naar de relatie tussen Tribulus Terrestris en menstruatiecyclus, zijn er enkele case-reports gepubliceerd die de link tussen deze bijwerking en het gebruik van Tribulus Terrestris ondersteunen.

Als je merkt dat je menstruatiecyclus onregelmatig is geworden na het gebruik van Tribulus Terrestris, is het belangrijk om een arts te raadplegen. 

Ze kunnen aanvullend onderzoek doen om te bepalen of Tribulus Terrestris inderdaad de oorzaak is van de onregelmatigheid en kunnen je adviseren over de volgende stappen om te nemen.

Het is ook goed om op te merken dat onregelmatige menstruatiecyclus een symptoom kan zijn van andere aandoeningen of ziekten, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), endometriose, of schildklierproblemen. 

Daarom is het altijd verstandig om eventuele veranderingen in de menstruatiecyclus te bespreken met een arts.

4. Slaapproblemen

Tribulus Terrestris kan ook slaapproblemen veroorzaken bij sommige mensen. 

Dit kan worden veroorzaakt door de verhoogde energie en alertheid die optreden na het innemen van het supplement. 

Als je merkt dat je slaapproblemen hebt na het gebruik van Tribulus Terrestris, dan is het beter om het supplement niet meer te gebruiken, vooral niet vlak voor het slapengaan.

5. Verhoogde hartslag

Tribulus Terrestris kan de hartslag verhogen bij sommige mensen. 

Dit kan worden veroorzaakt door de toename van adrenaline die optreedt na het innemen van het supplement. 

6. Verlaging van de bloedsuikerspiegel

Tribulus Terrestris kan ook de bloedsuikerspiegel verlagen. 

Dit kan problemen veroorzaken voor mensen die al medicijnen gebruiken om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, zoals mensen met diabetes. 

Wees dus voorzichtig bij het gebruik van Tribulus Terrestris en doe dit alleen onder begeleiding van een arts als je diabetes hebt.

7. Leverschade en nierschade

Hoge doses en langdurig gebruik van Tribulus Terrestris kunnen mogelijk leverschade en nierschade veroorzaken. 

Dit komt doordat Tribulus Terrestris, net als veel andere supplementen, wordt gemetaboliseerd in de lever en vervolgens wordt uitgescheiden via de nieren.

Wanneer Tribulus Terrestris in hoge doses wordt ingenomen, kan dit leiden tot een verhoogde belasting van de lever en de nieren. 

Dit kan op zijn beurt leiden tot beschadiging van deze organen en kan zelfs leiden tot nier- en leverfalen.

Het is daarom van cruciaal belang om de aanbevolen dosering te volgen bij het nemen van Tribulus Terrestris. 

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat Tribulus Terrestris gedurende een lange periode wordt ingenomen. 

Langdurig gebruik kan de kans op leverschade en nierschade vergroten. 

Als je Tribulus Terrestris voor een langere periode wilt gebruiken, bespreek dat dan met een arts en laat regelmatig je lever- en nierfunctie controleren.

8. Interacties met bloeddrukverlagende medicijnen en bloedverdunners

Tot slot kan Tribulus Terrestris ook interacteren met bloeddrukverlagende medicijnen en bloedverdunners. 

Het supplement kan de werking van deze medicijnen versterken, wat kan leiden tot een te lage bloeddruk of bloedingen. 

Als je bijwerkingen ervaart na het gebruik van Tribulus Terrestris, dan is het belangrijk om te stoppen met het gebruik van het supplement en indien nodig een arts te raadplegen. 

Hoe vaak treden bijwerkingen op?

Er is niet veel bekend over hoe vaak bijwerkingen optreden bij het gebruik van Tribulus Terrestris, omdat er geen uitgebreide klinische onderzoeken zijn uitgevoerd naar de veiligheid en effectiviteit van dit supplement. 

In plaats daarvan zijn de meeste rapporten over bijwerkingen afkomstig van individuele gevallen of kleine onderzoeken met een beperkt aantal deelnemers.

Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld nooit bijwerkingen ervaren, terwijl anderen bijwerkingen kunnen ervaren bij relatief lage doses.

Over het algemeen geldt echter dat het risico op bijwerkingen groter is bij hogere doses en langdurig gebruik van Tribulus Terrestris. 

Take home message

Tribulus Terrestris kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, waaronder maagklachten, slaapproblemen, nervositeit en verhoogde hartslag. 

Deze bijwerkingen zijn over het algemeen mild en verdwijnen vanzelf wanneer het gebruik van het supplement wordt gestaakt. 

Niet iedereen zal echter bijwerkingen ervaren bij het gebruik van Tribulus Terrestris. 

Het is altijd aan te raden om de aanbevolen dosering te volgen en te overleggen met een arts voordat je begint met het gebruik van Tribulus Terrestris-supplementen. 

Met verantwoord gebruik kan Tribulus Terrestris een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl en trainingsprogramma.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Chhatre, S., Nesari, T., Somani, G., Kanchan, D., & Sathaye, S. (2014). Phytopharmacological overview of Tribulus terrestris. Pharmacognosy reviews, 8(15), 45.