6 Tribulus Terrestris Nadelen

Tribulus Terrestris is een plantensoort die van nature voorkomt in warme klimaten, zoals delen van Zuid-Europa, Azië en Afrika. 

De plant wordt al lang gebruikt in de traditionele geneeskunde van verschillende culturen vanwege zijn potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder het verhogen van de testosteronspiegel, het verbeteren van de seksuele functie, het bevorderen van de spiergroei en het stimuleren van de algehele fysieke prestaties. 

Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat Tribulus Terrestris enkele voordelen kan hebben, is er meer onderzoek nodig om de werkzaamheid en veiligheid ervan te bepalen.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat het gebruik van Tribulus Terrestris nadelen met zich mee kan brengen. 

Om deze redenen is het aanbevolen om het gebruik ervan met een arts te bespreken voordat je het als supplement gaat gebruiken. 

In dit artikel zullen we de tribulus terrestris nadelen behandelen inclusief 7 natuurlijke alternatieven.

dokter en verpleegkundigen

1. Maagdarmproblemen

Tribulus Terrestris kan gastro-intestinale bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree, misselijkheid, braken en buikpijn. 

Deze bijwerkingen kunnen het gevolg zijn van de bittere smaak van de plant of de stekels op de vruchten.

2. Interactie met medicijnen

Tribulus Terrestris kan interageren met bepaalde medicijnen en de werking ervan beïnvloeden. 

Bijvoorbeeld, het kan het bloedverdunnende effect van anticoagulantia versterken en het effect van diabetesmedicatie verminderen. 

Ook kan het supplement de bloeddruk verlagen, wat problematisch kan zijn voor mensen die al bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken.

3. Risico op hormonale onevenwichtigheden

Hoewel sommige studies suggereren dat Tribulus Terrestris de testosteronspiegel kan verhogen, zijn er ook aanwijzingen dat het hormonale onevenwichtigheden kan veroorzaken, vooral bij langdurig gebruik. 

Een verhoogde testosteronspiegel kan mogelijk ook leiden tot bijwerkingen zoals acne, haarverlies en verminderde vruchtbaarheid bij mannen.

4. Allergische reacties

In zeldzame gevallen kunnen mensen allergisch zijn voor Tribulus Terrestris. 

Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht of de tong en ademhalingsproblemen. 

Mensen met een allergie voor planten uit de familie van de zygophyllaceae, waartoe ook Tribulus Terrestris behoort, moeten extra voorzichtig zijn bij het gebruik van dit supplement.

5. Onvoldoende onderzoek

Er is beperkt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van Tribulus Terrestris op de menselijke gezondheid, en er zijn weinig gegevens over de veiligheid op lange termijn. 

Hoewel sommige studies suggereren dat Tribulus Terrestris enkele voordelen kan hebben, is er meer onderzoek nodig om de werkzaamheid en veiligheid ervan te bepalen.

6. Onbewezen prestatieverhogende effecten

Hoewel sommige mensen Tribulus Terrestris gebruiken om de fysieke prestaties te verbeteren, is er onvoldoende bewijs dat het daadwerkelijk de kracht, het uithoudingsvermogen of de atletische prestaties verbetert. 

Meer onderzoek is nodig om de effecten op de fysieke prestaties van Tribulus Terrestris te bepalen.

Aandachtspunten 

Er zijn nog enkele andere belangrijke aspecten waar mensen rekening mee moeten houden als het gaat om de nadelen van Tribulus Terrestris.

 1. Mogelijk vervuiling. Er zijn meldingen geweest van tribulus terrestris supplementen die vervuild zijn met andere stoffen of ingrediënten, zoals anabole steroïden of cafeïne. Mensen die overwegen om Tribulus Terrestris te gebruiken, moeten ervoor zorgen dat ze een betrouwbaar merk kiezen dat getest is op veiligheid en zuiverheid.
 2. Niet geschikt voor zwangere vrouwen. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid van Tribulus Terrestris tijdens de zwangerschap, dus het wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen om dit supplement te gebruiken.
 3. Langdurig gebruik kan leiden tot tolerantie. Er zijn aanwijzingen dat langdurig gebruik van Tribulus Terrestris kan leiden tot tolerantie, wat betekent dat het supplement minder effectief kan worden na verloop van tijd. Dit kan ook resulteren in het nemen van hogere doseringen, wat de kans op bijwerkingen kan vergroten.
 4. Niet geschikt voor kinderen. Tribulus Terrestris is niet geschikt voor kinderen vanwege het gebrek aan onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid bij deze leeftijdsgroep.

7 Natuurlijke alternatieven

Er zijn natuurlijke alternatieven die mensen kunnen overwegen in plaats van het gebruik van Tribulus Terrestris. Hier zijn enkele suggesties.

 1. Ashwagandha. Een adaptogeen kruid dat kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de energie en het verhogen van de testosteronspiegel.
 2. Maca. Een wortelgewas dat wordt gebruikt om de energie en het uithoudingsvermogen te verbeteren, het libido te verhogen en de hormonen in evenwicht te brengen.
 3. Fenegriek. Een kruid dat kan helpen bij het verbeteren van de testosteronspiegel en het verhogen van de spiermassa.
 4. Rhodiola. Een adaptogeen kruid dat kan helpen bij het verminderen van stress en vermoeidheid, het verbeteren van de stemming en het verhogen van de fysieke prestaties.
 5. Ginseng. Een kruid dat kan helpen bij het verminderen van stress en vermoeidheid, het verhogen van energie en de fysieke prestaties.
 6. D-asparaginezuur. Een aminozuur dat betrokken is bij de productie van testosteron en kan helpen bij het verhogen van de testosteronspiegel.
 7. Zink. Een essentieel mineraal dat betrokken is bij de productie van testosteron en kan helpen bij het verhogen van de testosteronspiegel.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze natuurlijke alternatieven minder bijwerkingen kunnen hebben dan Tribulus Terrestris, ze nog steeds kunnen interageren met andere medicijnen en supplementen. 

Mensen moeten altijd overleggen met een arts voordat ze natuurlijke alternatieven gaan gebruiken.

Take home message

Dus wat zijn de tribulus terrestris nadelen?

Tribulus Terrestris heeft enkele nadelen, waaronder mogelijke maagdarmklachten, hoofdpijn, angst en slaapstoornissen. 

Langdurig gebruik kan ook leiden tot tolerantie en het verhogen van de dosering kan bijwerkingen veroorzaken. 

Het is niet geschikt voor zwangere vrouwen, kinderen en kan interageren met andere kruiden en supplementen. 

Samenvattend zijn er enkele bijwerkingen en potentiële risico’s verbonden aan het gebruik van Tribulus Terrestris. 

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van dit supplement en het te bespreken met een arts voordat je het gaat gebruiken. 

Mensen met bestaande medische aandoeningen of die medicatie gebruiken, moeten extra voorzichtig zijn en hun arts raadplegen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen