Trillingsfrequenties, Vibreren en Manifesteren: Waarheid of Bedrog?

De Wet van Trilling stelt dat alles in het universum een bepaalde vibratie heeft, en dat we onze verlangens kunnen manifesteren door onze trillingsfrequentie op onze verlangens te harmoniseren. 

Zo heb je misschien weleens gehoord dat mensen op een lage en hoge frequentie ‘’trillen’’ of ‘vibreren’, deze frequenties uitzenden, en met dezelfde mensen resoneren. Hierdoor zou je bepaalde mensen en situaties in je leven aantrekken.

Volgens trillingsfrequentie zou elke emotie een bepaalde frequentie hebben. Schaamte heeft met 20 de laagste frequentie terwijl verlichting met 700-1000 de hoogste frequentie heeft.

Deze dingen worden vaak afgedaan als zweverig, maar is er een wetenschappelijke basis? Dus is trillingsfrequentie echt?

KORT ANTWOORD

De wet van trilling is gebaseerd op concepten uit de kwantumfysica, die erkent dat alles uit energie bestaat en op verschillende frequenties trilt. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat trillingsfrequenties in het menselijk lichaam ondersteunt.

Wel zijn er onderzoeken die aantonen dat energiegebonden therapieën potentiële voordelen met zich meebrengen, maar er is nog steeds discussie over de mechanismen en effecten met betrekking tot trillingsfrequenties.

Ondanks dat de wetenschap het niet duidelijk ondersteunt, moedigen voorstanders wel heel veel positieve gewoonten aan om je vibratie te verhogen, zoals meditatie, gezonde voeding, dankbaarheid en beweging.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat vandaag als zweverig wordt beschouwd, morgen wellicht als waarheid kan worden erkend. Liefde kunnen we bijvoorbeeld niet meten, maar toch voelen we allemaal de liefde voor onze dierbaren. Wie weet kunnen we dit in de toekomst wel meten. Zoals het gezegde gaat, ‘Science is never settled’.

Dit artikel biedt meer inzicht in de wetenschap achter trillingsfrequenties, hoe je je eigen trillingsfrequentie kunt herkennen, en suggesties van voorstanders over hoe je je trillingsfrequentie zou kunnen verhogen.

vrouw zit in een bos en doet trillingsfrequentie

De wetenschap achter trillingsfrequenties

Trillingsfrequenties vinden hun basis in het concept van resonantie, waarbij objecten een natuurlijke frequentie hebben waarmee ze het meest effectief kunnen trillen, een principe ondersteund door de wetten van de harmonische beweging en golventheorieën. 

illustratie van een persoon en het concept trillingsfrequentieIn de context van het menselijk lichaam, is het idee van trillingsfrequenties afkomstig uit de bio-energetica, een gebied dat onderzoekt hoe levende organismen, inclusief mensen, energievelden hebben die een impact hebben op hun algehele welzijn.

Hoewel dit concept niet wijdverspreid wordt erkend in de reguliere wetenschap, wordt het wel onderzocht binnen alternatieve en complementaire geneeskunde. Deze benaderingen suggereren dat het lichaam verschillende energiecentra en -banen heeft, die vaak worden aangeduid als “chakra’s” of “meridianen”, en dat deze verbonden zijn met specifieke trillingsfrequenties.

Alternatieve geneeswijzen stellen dat het menselijk lichaam specifieke trillingsfrequenties heeft:

Chakra’s. Binnen bepaalde geloofssystemen worden chakra’s beschouwd als energiecentra langs de centrale as van het lichaam. Elk chakra wordt geassocieerd met specifieke organen, klieren, emoties en spirituele aspecten. Men gelooft dat elk van deze chakra’s op een andere frequentie trilt. Door deze chakra’s in balans te brengen, wordt gestreefd naar een algehele harmonie in het energielichaam.

Subtiele Energie. Mensen hebben volgens sommige overtuigingen niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een subtiel energielichaam. Dit energielichaam is niet zichtbaar met conventionele wetenschappelijke instrumenten, maar wordt verondersteld door specifieke energiekanalen of meridianen te stromen. 

Energieblokkades. Een cruciaal concept in deze benadering is het handhaven van een gezonde energiebalans. Wanneer de energiestroom in het lichaam wordt verstoord door blokkades of onevenwichtigheden, kan dit leiden tot fysieke aandoeningen of emotionele problemen. Het in evenwicht brengen van deze energiecentra en energiebanen wordt daarom beschouwd als essentieel voor het behoud van een optimale gezondheid en welzijn.

Het begrip van subtiele energie en trillingsfrequenties biedt een alternatieve kijk op gezondheid en welzijn, waarbij de nadruk ligt op het in balans brengen van de energiecentra en -banen in het lichaam. Deze benadering kan complementair zijn aan conventionele geneeskunde en kan mensen helpen om op holistische wijze voor hun welzijn te zorgen.

In het volgende gedeelte vind je een volledige tabel waarmee je jouw trillingsfrequentie kunt herkennen.

Ontdek jouw trillingsfrequentie (Tabel)

Iedere persoon heeft een unieke trillingsfrequentie, wat simpelweg betekent dat we allemaal op een bepaalde energiefrequentie trillen. 

Deze frequentie wordt beïnvloed door onze gedachten, emoties en algemene emotionele toestand. 

Als we ons bijvoorbeeld gelukkig, liefdevol en vredig voelen, trillen we op een hogere frequentie. Maar als we angstig, gestrest of verdrietig zijn, kan onze frequentie lager zijn. Kortom, je trillingsfrequentie is de som van onze gedachten, gevoelens en algemene emotionele toestand.

Het kan soms lastig zijn om te bepalen op welke frequentie we trillen, omdat dit vaak een onbewust proces is. 

Maar er is een simpele manier om erachter te komen. 

Ga ergens rustig zitten en neem even de tijd om te mediteren over je emoties. Richt je aandacht op de gevoelens die naar boven komen en let op hoe sterk je ze ervaart. 

De emotie die het meest overheersend en intens aanvoelt, is je dominante emotie op dat moment.

Nu komt het interessante gedeelte. Je kunt deze dominante emotie gebruiken om te bepalen op welke frequentie je trilt. 

Hier is een handige grafiek met alle emoties gerangschikt op basis van hun corresponderende vibratiefrequenties, van een lagere frequentie naar een hogere frequentie:

Emotie Frequentie
Schaamte 20 Hz
Schuld 30 Hz
Onverschilligheid 50 Hz
Verdriet 75 Hz
Angst 100 Hz
Verlangen 125 Hz
Woede 150 Hz
Trots 175 Hz
Moed 200 Hz
Neutraliteit 250 Hz
Bereidheid 310 Hz
Acceptatie 350 Hz
Reden 400 Hz
Liefde 500 Hz
Blijdschap 540 Hz
Vrede 600 Hz
Verlichting 700 Hz

Door naar deze grafiek te kijken, kun je de frequentie van je dominante emotie aflezen. 

Als je bijvoorbeeld voornamelijk liefde of dankbaarheid voelt, tril je waarschijnlijk op een hogere frequentie. 

Maar als je vooral angstig of verdrietig bent, kan je trilling lager zijn.

Het doel van dit inzicht is niet om jezelf te veroordelen of te labelen, maar eerder om bewustwording te creëren. 

Als je merkt dat je op een lagere frequentie trilt, kun je actief stappen ondernemen om je emoties te veranderen en je vibratie te verhogen.

Hoe verhoog je je trillingsfrequentie?

Het verhogen van je frequentie, ook wel bekend als het verhogen van je vibratie, heeft te maken met het verhogen van je energetische staat. Maar hoe verhoog je je trillingsfrequentie?

Meditatie. Meditatie helpt je om je geest te kalmeren en je bewustzijn te vergroten. Door regelmatige meditatie kun je stress verminderen, je concentratie verbeteren en jezelf in een meer vredige en evenwichtige staat brengen. Dit helpt je om je energetische frequentie te verhogen door je innerlijke rust en harmonie te vergroten.

Gezonde voeding. Voeding heeft een directe invloed op je fysieke en mentale welzijn. Het consumeren van gezonde, voedzame voeding voorziet je lichaam van de nodige energie en voedingsstoffen om optimaal te functioneren. Een gezond lichaam vertaalt zich naar een hogere energetische frequentie omdat je je vitaal en levendig voelt.

Dankbaarheid. Dankbaarheidsoefeningen helpen je om je te richten op wat goed is in je leven in plaats van te focussen op wat ontbreekt. Door dankbaar te zijn, verschuif je je perspectief naar positiviteit en overvloed, wat je energetische frequentie verhoogt door je hart te openen en een gevoel van vreugde en waardering te cultiveren.

Natuurverbinding. Tijd doorbrengen in de natuur kan helend zijn voor lichaam, geest en ziel. Het absorberen van de schoonheid van de natuur, frisse lucht inademen en verbinding maken met de natuurlijke omgeving kan je helpen om jezelf te aarden, stress te verminderen en je energetische frequentie te verhogen door je te verbinden met de positieve energieën van de natuur.

Positieve sociale interacties. Het omringen van jezelf met liefdevolle mensen en het cultiveren van positieve relaties kan je energie versterken. Positieve sociale interacties bieden steun, liefde en verbondenheid, wat je energetische frequentie verhoogt door een gevoel van geluk en welzijn te bevorderen.

Beweging en expressie. Fysieke activiteiten zoals wandelen, dansen en zingen kan endorfines vrijmaken en je stemming verbeteren. Door jezelf fysiek uit te drukken en jezelf in beweging te brengen, kun je blokkades loslaten en je energie laten stromen, waardoor je energetische frequentie stijgt.

Positief denken. Het beoefenen van positief denken en het cultiveren van een optimistische mindset kan je helpen om je focus te verleggen van negatieve gedachten naar positieve mogelijkheden. Door je gedachten te sturen naar hoopvolle, constructieve denkpatronen, kun je je energetische frequentie verhogen door een gevoel van optimisme en empowerment te bevorderen.

Zelfliefde en zelfzorg. Het koesteren van jezelf en het zorgen voor je eigen behoeften is essentieel voor het verhogen van je energetische frequentie. Door zelfliefde en zelfzorgpraktijken te beoefenen, zoals het luisteren naar je lichaam, grenzen stellen en jezelf vergeven, kun je jezelf in een staat van innerlijke harmonie en balans brengen, wat je energetische frequentie verhoogt door een gevoel van heelheid en welzijn te bevorderen.

Wat verlaagt je vibratie?

Hier zijn enkele activiteiten en gedragingen die je vibratie kunnen verlagen:

Overmatige blootstelling aan technologie. Overmatig gebruik van technologische apparaten zoals smartphones, computers en televisies kan je energie uitputten en je vibratie verlagen. Constante blootstelling aan elektromagnetische straling en negatieve online inhoud kan je mentale en energetische welzijn negatief beïnvloeden.

Negatief denken. Voortdurend negatieve gedachten koesteren, zoals zelfkritiek, piekeren over problemen of het focussen op wat er mis kan gaan, kan je vibratie verlagen. Dit kan leiden tot een gevoel van hopeloosheid, angst en machteloosheid, wat resulteert in een lagere energetische frequentie.

Emotionele onderdrukking. Het onderdrukken of negeren van je emoties kan je vibratie verlagen. Het vasthouden aan negatieve emoties zoals woede, wrok, verdriet of angst zonder ze te uiten of te verwerken, kan leiden tot innerlijke onrust en een lagere energetische frequentie.

Negatieve omgeving. Het regelmatig omgaan met negatieve mensen, plaatsen of situaties kan een negatieve invloed hebben op je vibratie. Constante blootstelling aan negativiteit, conflicten of stressvolle omstandigheden kan je energie afbreken en je vibratie verlagen.

Ongezonde levensstijl. Een ongezonde levensstijl, inclusief slechte eetgewoonten, gebrek aan lichaamsbeweging, overmatig alcohol- of drugsgebruik en slaapgebrek, kan je lichamelijke en geestelijke gezondheid schaden. Dit kan leiden tot een verminderde vitaliteit en een lagere energetische frequentie.

Stagnatie. Het vasthouden aan oude gewoonten, routineuze patronen en een gebrek aan groei en ontwikkeling kan je vibratie verlagen. Stagnatie kan leiden tot gevoelens van apathie, verveling en stagnatie, waardoor je energetische frequentie daalt.

Onvergevingsgezindheid. Het vasthouden aan wrok, wrok of wraakgevoelens jegens jezelf of anderen kan je vibratie verlagen. Onvergevingsgezindheid creëert een negatieve energetische lading die je vasthoudt aan het verleden en je belemmert om verder te gaan en je energetische frequentie te verhogen.

Gebrek aan zelfzorg. Verwaarlozing van je eigen behoeften en het niet zorgen voor je fysieke, emotionele en spirituele welzijn kan je vibratie verlagen. Een gebrek aan zelfliefde, zelfzorg en zelfacceptatie kan leiden tot gevoelens van leegte, eenzaamheid en depressie, waardoor je energetische frequentie daalt.

Take home message

De Wet van Trilling stelt dat alles in het universum een bepaalde vibratie heeft, en dat we onze verlangens kunnen manifesteren door onze trillingsfrequentie op onze verlangens te harmoniseren. 

Mensen ’trillen’ op verschillende frequenties, waardoor ze resoneren met gelijkgestemden en bepaalde mensen en situaties aantrekken in hun leven. 

Hoewel trillingsfrequenties vaak als zweverig worden afgedaan, is er een basis in de kwantumfysica die erkent dat alles energie is en op verschillende frequenties trilt.

Hoewel de wetenschap geen direct bewijs voor trillingsfrequenties in het menselijk lichaam ondersteunt, wordt dit concept onderzocht binnen alternatieve en complementaire geneeskunde. 

Deze benaderingen, zoals bio-energetica, suggereren dat het lichaam verschillende energiecentra en -banen heeft die verbonden zijn met specifieke trillingsfrequenties. 

Door deze in balans te brengen, streven ze naar een algehele harmonie in het energielichaam.

Het begrip van subtiele energie en trillingsfrequenties biedt een alternatieve kijk op gezondheid en welzijn, waarbij de nadruk ligt op het in balans brengen van de energiecentra en -banen in het lichaam. 

Deze benadering kan complementair zijn aan conventionele geneeskunde en kan mensen helpen om op holistische wijze voor hun welzijn te zorgen.

Wil je meer weten over dergelijke onderwerpen? Neem dan een kijkje op mijn YouTube-kanaal, waar ik in slechts één minuut diepgaande onderwerpen behandel.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ives, J. A., & Jonas, W. B. (2014). Energy medicine. Fundamentals of Complementary and Alternative Medicine-E-Book, 197.

Fernros, L., Furhoff, A. K., & Wändell, P. E. (2008). Improving quality of life using compound mind-body therapies: evaluation of a course intervention with body movement and breath therapy, guided imagery, chakra experiencing and mindfulness meditation. Quality of life research, 17, 367-376.

Ross, C. L. (2012). Energy Medicine. In Alternative Medicine. IntechOpen.

Hankey, A. (2005). CAM modalities can stimulate advances in theoretical biology. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2, 5-12.

Popp, F. A. (2008). Principles of complementary medicine in terms of a suggested scientific basis.