Uitslag Achter de Oren? Oorzaken en Behandelingen

Uitslag is vervelend en vormt vaak een reden tot bezorgdheid, met name als het zonder duidelijke oorzaak is ontstaan. Huiduitslag is meestal rood, geïrriteerd en gezwollen en kan tot blaren of open zweren leiden. 

Je gaat je al snel afvragen waar het precies vandaan komt en wat je er tegen kan doen. Kortom, wat zijn de oorzaken en behandelingen van uitslag achter de oren?

Uitslag achter de oren kan veroorzaakt worden door medische aandoeningen, huidaandoeningen en omgevingsfactoren. Medische aandoeningen zijn onder andere virale infecties, schimmelinfecties, psoriasis, huidinfecties zoals tinea capitis en impetigo, auto-immuunziektes en rode hond. Huidaandoeningen zoals verschillende vormen van eczeem zoals contactdermatitis (allergisch eczeem) en seborroisch eczeem, en gist infectie kunnen ook een uitslag achter de oren veroorzaken. Tot slot zijn er ook nog omgevingsfactoren zoals kou en hitte, vocht en talg. Het wordt behandeld door de onderliggende oorzaak aan te pakken. Je kan uitslag achter oren voorkomen door een goede hygiëne te handhaven en de gebieden droog te houden.

Dit artikel vertelt je alle oorzaken van uitslag achter de oren inclusief de behandeling per uitslag.

Hoe ontstaat uitslag achter de oor?

Uitslag achter oren kan door verschillende medische aandoeningen en omgevingsfactoren veroorzaakt worden.

Virale infecties. Een aantal virale infecties kunnen uitslag achter oren veroorzaken. Een van de ernstige oorzaken van uitslag achter oren is rode hond, wat ook wel de Duitse mazelen wordt genoemd. Bij deze virale infectie ontstaat een uitslag achter de oren en de hals. De uitslag bestaat uit roze of rode vlekken die zich kunnen samenvoegen. De uitslag begint op het hoofd en gezicht en kan zich vervolgens naar beneden uitbreiden.

Schimmelinfectie. Na een infectie met de schimmel Candida albicans kan er een uitslag achter oren verschijnen. Gisten gedijen in vochtige en warme omgevingen. Als je je oren niet regelmatig schoonmaakt én veel zweet, loop je dus een verhoogde kans op een schimmelinfectie.

Allergie. Mensen die een bril of zonnebril dragen kunnen uitslag achter de oren krijgen. Dit kan te maken hebben met het metaal in het montuur. Zo bevat het montuur nikkel, titanium of palladium dat tot een allergische reactie kan leiden. Dit wordt ook wel Contact Dermatitis genoemd. Bij contactdermatitis ontstaat een ontstoken huid nadat je in aanraking bent gekomen met een bepaalde stof. Dit verklaart waarom het vaak in de war wordt gehaald met atopische dermatitis. Het verschil zit hem in de veroorzaker, Contactdermatitis treedt op wanneer je in aanraking komt met een allergeen.

Talg. Een witte uitslag achter je oren kan ook talg zijn. Op elk huidoppervlak bevinden zich talgklieren. Echter, door de plooien, groeven en bedekking van het oor kan het talg zich gemakkelijker ophopen. Hierbij kan je een onaangename geur ruiken.

Seborroïsch eczeem. Deze huidaandoening begint op de hoofdhuid en breidt zich vervolgens op het gezicht en achter het oor uit. Het verschijnt als een vettige, jeukende schilferende huiduitslag en heeft een gelige, korstige kleur. Bij jongeren en volwassenen kan het als roos voorkomen en bij baby’s als wiegmuts. 

Eczeem. Het komt bij zowel kinderen als ouderen voor, maar met name bij de kinderen. Eczeem begint vaak als een jeukende en droge huid. Als het eczeem ontstoken raakt wordt het rood en gezwollen. Zonder behandeling kunnen er blaasjes in clusters verschijnen. Eczeem wordt vaak in de huidplooien aangetroffen zoals in de elleboogplooien en knieplooien. Mensen met astma en allergieën hebben een grotere kans op eczeem.

Huidinfecties. Verschillende huidinfecties kunnen kunnen tot uitslag achter oren leiden. Twee veel voorkomende boosdoeners zijn impetigo en tinea capitis.

Tinea capitis. Bij ‘’hoofdhuid ringworm’’ (tinea capitis) zal de uitslag door dermatofyten veroorzaakt worden, dit zijn een soort schimmels. De uitslag verschijnt voornamelijk op voeten, liezen en hoofdhuid. Hierbij wordt een rode, schilferige en droge huiduitslag aangetroffen kringen vormt en jeukt. 

Impetigo. De stafylokokken bacterie kan de besmettelijke huidinfectie impetigo veroorzaken. Het presenteert zich met zeer pijnlijke, gezwollen en rode blaasjes.

Gist. Als de uitslag achter oren uit schilfers bestaat heb je mogelijk seborrhoïsch eczeem. Hierbij worden vaak droge schilferige plekken bij de wenkbrauwen en oren gezien. Hoewel het een onschuldige aandoening is kan het vaak wel hardnekkig zijn. Het wordt veroorzaakt door Pityrosporum ovale, een gist.

uitslag achter oorPsoriasis. De huidaandoening psoriasis kan zich uitbreiden naar de hoofdhuid en achter de oren verschijnen. Over het algemeen wordt psoriasis op de de ellebogen, de hoofdhuid en de knieën aangetroffen. Echter bij psoriasis van de hoofdhuid komt het dus voor op de hals, het voorhoofd, en achter de oren. De huid kan glad en glanzend of schilferig en rood zijn waarbij het gebied kan jeuken.

Vocht. Wanneer er vocht in je huidplooien trekt kan er uitslag achter de oren ontstaan. Dit vocht is meestal afkomstig van het hoofd- of nekgebied.

Omgevingsfactoren. Ook kou, wind, zon en hitte kunnen huiduitslag achter het oor veroorzaken.

Behandeling van uitslag achter de oor

Eczeem. In het geval van atopisch, asteatotisch of seborroïsch of eczeem moet je een medische emolliënt aanbrengen. De pijnlijke gebieden kan je met een topische steroïde behandelen. In het geval van seborroïsch eczeem wordt mogelijk een topisch steroïd met een antischimmelmiddel gecombineerd.

Huidverzorging. Houd de huid achter je oren altijd schoon en droog. Hiermee kan je toekomstige huidaandoeningen voorkomen.

Atopische dermatitis. Hoewel je eczeem niet kan genezen kunnen uitwendige corticosteroïden verlichting bieden. In het geval van contactdermatitis moet je het allergeen vermijden.

Psoriasis. Je kan de uitslag van psoriasis met corticosteroïd crèmes, vochtinbrengende crèmes en fototherapie verminderen.

Bultjes achter oren 

Over het algemeen zijn knobbeltjes achter het oor niet zorgwekkend en zal het zonder behandeling vaak al verdwijnen. Bultjes achter oren kan verschillende oorzaken hebben zoals:

  1. opgezwollen lymfeklieren
  2. infecties
  3. huid of botproblemen 
  4. sommige kankers

Take home message

Wat zijn de oorzaken van uitslag achter oren? Medische oorzaken zijn virale infecties, huidinfecties zoals tinea capitis en impetigo, schimmelinfecties, auto-immuunziektes, psoriasis en rode hond.

Niet medische oorzaken zijn verschillende vormen van eczeem, gist infectie, vocht en talg en omgevingsfactoren zoals kou en hitte.

Behoud een goede hygiëne door het aangetaste gebied droog en schoon te houden. Als de huiduitslag erger wordt of zich begint te verspreiden is het goed om even naar de dokter te gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Saito, M., Arakaki, R., Yamada, A., Tsunematsu, T., Kudo, Y., & Ishimaru, N. (2016). Molecular mechanisms of nickel allergy. International journal of molecular sciences, 17(2), 202.

Kimber, I., Basketter, D. A., Gerberick, G. F., & Dearman, R. J. (2002). Allergic contact dermatitis. International immunopharmacology, 2(2-3), 201-211.

Farber, E. M. (1992). Ear psoriasis. Cutis, 50(2), 105-107.

Elewski, B. E. (2000). Tinea capitis: a current perspective. Journal of the American Academy of Dermatology, 42(1), 1-20.