Is Urine Strippen Na Kuur Nodig of Overbodig?

Is urine strippen na een antibioticakuur echt nodig? Dit is een veelgestelde vraag, omdat de meeste mensen geen idee hebben waarom dit wordt gedaan. 

Een antibioticakuur wordt vaak voorgeschreven om infecties te behandelen die worden veroorzaakt door bacteriën. 

Hoewel deze medicijnen effectief zijn in het doden van de bacteriën, kunnen ze ook invloed hebben op de normale bacteriële flora van de urinewegen. Dit kan leiden tot onbalans in de urinewegen en het ontstaan van infecties.

Urine strippen is een manier om te controleren of de bacteriële flora van de urinewegen nog in balans is na een antibioticakuur. 

Tijdens het strippen wordt een monster van de urine genomen en onderzocht op aanwezigheid van bepaalde bacteriën en afwijkingen in de urine. 

Als er afwijkingen worden gevonden, kan de arts besluiten om extra behandeling te geven om de infectie te bestrijden.

Daarnaast kan urine strippen ook helpen bij het herstellen van de normale bacteriële flora van de urinewegen. 

Als er bijvoorbeeld te veel van een bepaalde soort bacteriën wordt gevonden, kan de arts besluiten om een specifiek antibioticum voorschrijven om deze bacteriën te bestrijden.

Dit artikel vertelt je of je na een kuur urine moet strippen en of je verder nog geëvalueerd moet worden.

dokter en verpleegkundigen

Aandachtspunten

Naast urine strippen na kuur zijn er nog een aantal dingen die goed zijn om te weten.

Na een antibioticakuur voor een urineweginfectie zijn er namelijk enkele verdere stappen die genomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat de infectie volledig is verdwenen en om te voorkomen dat de infectie terugkomt. 

Hieronder volgt een lijst met enkele aanbevelingen.

Controleer je symptomen. Controleer of je symptomen, zoals pijn of branderig gevoel bij het plassen, verdwenen zijn. Als de symptomen aanhouden, kan dit duiden op een terugkerende infectie of op een andere aandoening.

Volg de instructies van de arts op. Volg de instructies van de arts op voor het nemen van de medicijnen en houd er rekening mee dat het voltooien van de gehele antibioticakuur belangrijk is om ervoor te zorgen dat de infectie volledig wordt bestreden.

Verander je levensstijl. Verander je levensstijl en neem maatregelen om te voorkomen dat een infectie terugkomt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je meer water drinkt, meer regelmatig plast en je persoonlijke hygiëne verbetert.

Overleg met een arts. Overleg met een arts als je terugkerende infecties hebt of als je andere symptomen hebt die je zorgen baren.

Urinestrip. Laat een urinestrip doen als de infectie terugkomt of als er symptomen zijn die aangeven dat de infectie nog niet volledig is verdwenen. Dit kan helpen om een specifieke diagnose te stellen en om een geschikte behandeling te vinden.

Take home message

Je hebt al een antibioticakuur gehad, dan vraag je je al snel af of strippen wel toegevoegde waarde heeft.

Dus is urine strippen na kuur nodig?

Urine strippen na een antibioticakuur is belangrijk omdat het kan helpen bij het detecteren van eventuele infecties of afwijkingen in de urinewegen en bij het herstellen van de normale bacteriële flora van de urinewegen. 

Het is daarom aanbevolen om de urine te laten strippen als je een antibioticakuur hebt gehad. Overleg natuurlijk altijd met de arts.

Na een antibioticakuur voor een urineweginfectie is het aan te bevelen om symptomen te controleren, de instructies van de arts op te volgen, je levensstijl aan te passen, met een arts te overleggen en een urinestrip te doen als de infectie terugkomt of als er symptomen zijn die aangeven dat de infectie nog niet volledig is verdwenen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen