Urineweg Vernauwing Operatie: 3 Procedures, Nazorg en Complicaties

Een vernauwde plasbuis is een veelvoorkomende urologische aandoening en treft veel mannen. Het kan de kwaliteit van leven beïnvloeden en permanente schade veroorzaken. 

Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk. Aan de hand van een aantal factoren wordt de gewenste procedure bepaald. De succespercentages verschillen per procedure. 

Het is na een operatie belangrijk dat er een aantal belangrijke instructies worden opgevolgd. 

Dit artikel vertelt je meer over de verschillende urineweg vernauwing operaties, de indicaties, de drie mogelijke procedures en eventuele complicaties die op kunnen treden.

dokter en verpleegkundigen

Wanneer een urineweg vernauwing operatie?

Een vernauwde plasbuis wordt vaak veroorzaakt door een chronische ontsteking of letsel waarbij er zich littekenweefsel vormt. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een seksueel overdraagbare aandoening of een verwonding.

Een vernauwing van de plasbuis kan na verloop van tijd leiden tot: 

  1. permanente blaas schade 
  2. bloed in de urine
  3. terugkerende urineweginfecties
  4. urine dat in de nieren terugstroomt
  5. nierschade

De verschillende procedures die deze klachten kunnen verhelpen zijn compleet verschillend. 

Het is goed om wat meer te weten te komen over hoe deze procedures eruitzien en wanneer je voor welke in aanmerking komt.

De verschillende procedures

1. Dilatatie (uitrekken) 

De vernauwing kan met behulp van dilatatie geleidelijk uitgerekt worden. Het succespercentage ligt tussen de 50-60%, mits het de eerste procedure is bij een vernauwing van twee centimeter of minder.

2. Urethrotomie (doorsnijden)

In het geval van een korte vernauwing (strictuur) of een hoog risico tijdens de operatie kan er voor een urethrotomie  gekozen worden. De vernauwing kan met een mes of laser via een scoop doorgesneden worden. Dit wordt ook wel urethrotomie genoemd. Het succespercentage is ongeveer 47.8%. 

3. Urethroplastie (verwijdering/ reconstructie)

Als je plasbuis vernauwd is, kan er voor een urethroplastie gekozen worden. Deze operatie wordt ook wel urethroplastie genoemd. Het succespercentage is ongeveer 86.4%.

Er zijn twee procedures mogelijk:

  1. operatieve verwijdering van het vernauwde deel van je plasbuis
  2. reconstructie van de omliggende weefsels

Bij de reconstructie is er weefsel voor het transplantaat nodig. Hierbij kan er weefsel van andere lichaamsdelen gebruikt worden zoals je huid of binnenkant van je wang.

Er zijn een aantal factoren die bepalen voor welke operatie gekozen wordt:

  1. oorzaak 
  2. plaats
  3. lengte v/d vernauwing

De meeste operaties zullen 3-6 uur duren. Het is dus geen kleine ingreep.

Als de ingreep niet zo lang duurt, zou je dezelfde dag nog naar huis kunnen gaan. Dit geldt voor zo’n  20-30% van de patiënten.

Kortom, met een operatie kan een vernauwing dus verholpen worden met urethroplastie.

Er zijn dus verschillende behandelingsmogelijkheden, maar in de meeste gevallen zou er voor urethroplastie gekozen moeten worden i.v.m. het hoge succespercentage. 

Belangrijke instructies na urethroplastie 

Activiteiten. Zolang je het kunt verdragen mag je na de operatie lichte activiteiten hervatten, maar ga geen zware dingen tillen. Vier weken lang zal zware activiteit vermeden moeten worden.

Douchen. Zo’n twee dagen na de operatie mag je weer douchen, maar de operatieplaats mag je niet gaan schrobben. Ga twee weken niet in bad en ga ook niet naar het zwembad, zodat je niet met het hele lichaam ondergedompeld bent in water.

Donutkussen. Om de belasting op het operatiegebied te beperken moet je zes weken lang op een donutkussen zitten. Een dergelijk kussen is bij de drogist verkrijgbaar.

Zacht voedsel. Als ze voor de ingreep weefsel van de wang hebben gebruikt, moet het eten gedurende enkele dagen zacht zijn totdat je wang genezen is.

Overig:

  1. minstens zes weken geen seksuele activiteiten
  2. bij het gebruik van pijnstillers met een versuffend effect, moet je autorijden vermijden 
  3. je normale dieet mag je hervatten zolang je het verdraagt

Complicaties urineweg vernauwing operatie

Urethrachirurgie kan verschillende complicaties veroorzaken zoals:

  1. infecties
  2. bloedingen
  3. incontinentie
  4. terugkeer van de vernauwing
  5. impotentie

Take home message

Een plasbuisvernauwing kan permanente schade aanrichten. Bij een plasbuisvernauwing (urethrastrictuur) kan er daarom een operatie nodig zijn om de vernauwing te verhelpen.

Er zijn verschillende ingrepen mogelijk zoals uitrekken (dilatatie), doorsnijden (urethrotomie) en operatieve verwijdering of reconstructie (urethroplastie).

Welke operatie de voorkeur heeft is afhankelijk van de oorzaak, de plaats en de lengte van de vernauwing.

 In de meeste gevallen zou er wel voor urethroplastie gekozen moeten worden i.v.m. het hoge slagingspercentage.

Een operatie aan de plasbuis kan tot complicaties leiden zoals bloedingen, infecties, incontinentie, terugkeer van de vernauwing en impotentie.

De chirurg weet welke operatie het beste voor je is. Laat je goed informeren door je dokter.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Tinaut-Ranera, J., Arrabal-Polo, M. Á., Merino-Salas, S., Nogueras-Ocaña, M., López-León, V. M., Palao-Yago, F., … & Zuluaga-Gomez, A. (2014). Outcome of urethral strictures treated by endoscopic urethrotomy and urethroplasty. Canadian Urological Association Journal, 8(1-2), E16.