Vanaf Wanneer Baby via Navelstreng Voeding Krijgt

De navelstreng zal zich aan de placenta hechten zodat de foetus voedingsstoffen en zuurstof van de moeder kan krijgen. 

Vanaf een bepaald moment zal de foetus een andere voedingsbron krijgen. Vanaf wanneer krijgt baby voeding via navelstreng?

KORT ANTWOORD

Na zo’n 8-12 weken zwangerschap zal de placenta de voedingsbron worden van je foetus. In week 12 zal de placenta de voeding van je baby overnemen. De hele zwangerschap zal je placenta blijven groeien.

Dit artikel vertelt je hoe je baby voeding krijgt, wanneer de navelstreng zich vormt en of de baby kan proeven wat je eet en drinkt.

baby in de baarmoeder

Voeding in de baarmoeder

De baby heeft verschillende voedingsbronnen in de baarmoeder.

Navelstreng. Baby’s zullen in de baarmoeder de meeste voeding via de navelstreng ontvangen. 

Vruchtwater. Ook zullen baby’s het vruchtwater van de moeder drinken en inslikken. Zo zal 10-20% van de eiwitten vanuit het vruchtwater afkomstig zijn.

Dooierzak. In de eerste weken zal het embryo zich aan een kleine dooierzak hechten en daar voeding uit halen. Een paar weken later zullen de voedingsstoffen vanuit de placenta komen.

Voordat de navelstreng met de placenta koppelt moeten ze dus eerst allebei ontwikkeld zijn.

Vorming van de navelstreng 

Vijf weken na de bevruchting zal de navelstreng zich beginnen te vormen. Tot 28 weken wordt de navelstreng geleidelijk langer. 

De gemiddelde lengte van een navelstreng bereikt 22-24 centimeter. Meestal zal de navelstreng zich naarmate het langer worden om zichzelf heen rollen.

Wanneer vormt de placenta zich?

Na de innesteling van een bevruchte eicel zal de placenta zich al beginnen te vormen. Dit zal zo’n 7-10 dagen na de bevruchting plaatsvinden.

Heel vroeg in de zwangerschap zal de placenta zich al ontwikkelen, ongeveer rond de 4e week van de zwangerschap.

Slechts een paar placentacellen groeien uit tot centimeters lange placenta.

Zoals hierboven besproken krijgt de baby dus vruchtwater binnen, maar kan de baby dan proeven wat de moeder precies eet en drinkt?

Proeft de baby wat je eet?

De baby kan proeven wat je eet. De smaakpapillen van de baby zullen namelijk rond 13-15 weken zwangerschap ontwikkeld zijn en dan kan de baby verschillende smaken proeven.

Zo kan het vruchtwater dat de baby in de baarmoeder drinkt en slikt naar specerijen smaken zoals knoflook en kerrie.

Het verband tussen je dieet en de gezondheid van je baby is erg sterk. De belangrijkste voedingsbron van je baby bestaat dus uit het eten en drinken wat jij zelf binnenkrijgt.

Er bestaat ook nogal wat verwarring rondom de termen baby en foetus en vanaf wanneer er precies van een foetus gesproken wordt.

Verschil tussen baby en foetus

Een foetus is een ongeboren baby. Na de geboorte wordt er gesproken van een baby terwijl een foetus zich nog in je baarmoeder bevindt.

Vanaf 11 weken wordt een ongeboren kind een foetus genoemd. Maar naast foetus zijn er nog verschillende termen.

Tijdens de zwangerschap hebben veel mensen het over de baby terwijl er in de verschillende stadia van de zwangerschap eigenlijk verschillende termen gebruikt worden:

  1. zygote: ontmoeting van eicel en zaadcel 
  2. embryo: zygote die zich snel deelt wordt een embryo
  3. foetus: het embryo wordt naarmate de zwangerschap vordert een foetus

Kortom, vanaf 11 weken is je baby geen embryo maar juist een foetus wat het tot aan de geboorte zal blijven.

Take home message

De hechting van de navelstreng aan de placenta is dus essentieel voor een goede ontwikkeling. Zo biedt de placenta zowel voedingsstoffen als zuurstof voor de foetus.

In de eerste weken zal het embryo de voeding uit de dooierzak halen. Maar vanaf wanneer krijgt baby voeding via navelstreng?

Na 8-12 weken zwangerschap zal de placenta de de voedingsbron worden. De hele zwangerschap zal de placenta blijven groeien.

Naast de dooierzak en placenta krijgt de foetus ook vruchtwater binnen. Maar liefst 10-20% van de eiwitten zal je foetus vanuit het vruchtwater binnen krijgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Reddy, V. M., Geetha, S. P., & Nim, V. K. (2012). Variations in placental attachment of umbilical cord. Journal of Anatomical Society of India, 61(1), 1-4.