Veel Water Drinken, maar Gele Plas Hebben: 6 Oorzaken

Veel water drinken is goed voor je gezondheid, maar soms kan je urine geel zijn, ondanks dat je veel water drinkt. 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit fenomeen, en het is niet altijd een teken van een onderliggend gezondheidsprobleem. 

In dit artikel zullen we een aantal van de meest voorkomende oorzaken van gele urine bespreken, en wat je kunt doen om het te verminderen.

water drinken

1. Bepaalde voedingsmiddelen

Eén van de oorzaken waarom je urine geel kan zijn, terwijl je veel water drinkt, is vanwege de pigmentatie van bepaalde voedingsmiddelen. 

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die een natuurlijke pigmentatie bevatten die de kleur van de urine kan beïnvloeden. 

Dit kan gebeuren wanneer je bepaalde groenten eet zoals asperges, rabarber en rode bieten. Deze voedingsmiddelen bevatten stoffen die de urine kleuren.

Het is belangrijk om te weten dat dit geen teken is van een onderliggend gezondheidsprobleem en dat de kleur van je urine weer normaal zal worden na een paar uur of dagen. 

Weet ook dat het eten van deze voedingsmiddelen niet slecht is voor je gezondheid, het kan alleen de kleur van je urine veranderen. 

2. Medicijnen

medicijnenHet kan ook te maken hebben met medicijngebruik. Er zijn namelijk bepaalde medicijnen die de kleur van de urine kunnen beïnvloeden. 

Zo kunnen bepaalde medicijnen zoals rifampicine, sulfonamiden en vitamine B2, de urine kleuren en geel maken. 

Dit gebeurt omdat deze medicijnen een effect hebben op hoe de stoffen in het lichaam worden afgebroken en uitgescheiden.

Dit is geen teken van een onderliggend gezondheidsprobleem en de kleur van je urine zal waarschijnlijk weer normaal worden na een paar uur of dagen. 

3. Uitdroging

Een andere mogelijke oorzaak waarom je urine geel kan zijn, terwijl je veel water drinkt, is uitdroging. 

Dehydratie ontstaat wanneer je niet genoeg water drinkt of wanneer je veel water verliest door bijvoorbeeld zweten of braken. 

Wanneer je dehydrateert, wordt de urine donkerder van kleur en kan het geel lijken. 

Dit gebeurt omdat wanneer er minder vocht in de urine zit, de concentratie van stoffen zoals ureum en bilirubine in de urine hoger is, die de urine kleur kunnen beïnvloeden.

Dehydratie kan een serieus probleem zijn voor de gezondheid en het is noodzakelijk om voldoende water te drinken om dit te voorkomen. 

Als je urine helder geel of transparant is, dan is dat een goed teken dat je voldoende gehydrateerd bent. 

Als je urine echter donkerder van kleur is en geel lijkt, dan kun je beter meer water drinken.

4. Leverproblemen

De urine kan ook geel zijn door leverproblemen. 

Leverproblemen kunnen leiden tot een verstoring in de afbraak van bilirubine, een stof die normaal gesproken afgebroken wordt in de lever en vervolgens uitgescheiden in de gal. 

Als de lever niet goed functioneert, kan er bilirubine in de urine terechtkomen en kan de urine geel van kleur zijn.

Leverproblemen zoals hepatitis, cirrose of leverkanker kunnen leiden tot geel urine. 

Het is belangrijk om te weten dat leverproblemen vaak andere symptomen vertonen zoals geelzucht, vermoeidheid, gewichtsverlies, braken, diarree of verlies van eetlust. 

Als je denkt dat je leverproblemen hebt, is het aan te raden om contact op te nemen met een arts.

5. Urineweginfectie

Het kan ook te wijten zijn aan een urineweginfectie. Een urineweginfectie is een infectie van de nieren, blaas of urineleiders. 

Het kan ontstaan door bacteriën die de urine infecteren.

Symptomen van een urineweginfectie zijn vaak pijn of branderig gevoel bij het plassen, frequent plassen, en in sommige gevallen bloed in de urine.

Een urineweginfectie moet snel behandeld worden om complicaties te voorkomen. 

6. Gilbert-syndroom

Het zou ook veroorzaakt kunnen zijn door het Gilbert-syndroom. 

Gilbert-syndroom is een genetische aandoening die kan leiden tot een ophoping van bilirubine in het bloed, wat gele urine kan veroorzaken. 

Bilirubine is een stof die wordt afgebroken in de lever en normaal gesproken wordt uitgescheiden in de gal. 

Bij Gilbert-syndroom, kan de lever niet voldoende bilirubine afbreken, waardoor het in het bloed ophoopt en in urine terechtkomt.

Het is belangrijk om te weten dat Gilbert-syndroom vaak geen symptomen vertoont en dat het meestal ontdekt wordt bij een bloedtest die uitgevoerd wordt voor een andere reden. 

In sommige gevallen kan het leiden tot gele urine of geelzucht, maar het is meestal onschuldig. 

In ernstige gevallen kan het leiden tot geelzucht of vermoeidheid, in dat geval is het aan te raden om contact op te nemen met een arts voor verdere diagnose en behandeling.

Take home message

Ik drink veel water maar plas geel, hoe kan dat?

Een aantal verschillende factoren kunnen een rol spelen, zoals bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen, uitdroging, leverproblemen, urineweginfecties en Gilbert-syndroom. 

De kleur van de urine zal vaak weer normaal worden na een paar uur of dagen.

Als je twijfels hebt over de kleur van je urine, of als je andere symptomen zoals pijn of branderigheid bij het plassen, frequent plassen of bloed in de urine hebt, kun je het beste contact opnemen met een arts. 

Als je urine helder geel of transparant is, dan is dat een goed teken dat je voldoende gehydrateerd bent. Het is dus belangrijk om genoeg water te drinken om dehydratie te voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen