Veel Water Drinken maar Toch Dorst Hebben: 8 Oorzaken

Je moet genoeg water drinken om gehydrateerd te blijven, maar soms kan je dorst hebben, zelfs als je voldoende water drinkt. 

Dit kan verwarrend zijn en wellicht zorgen voor vragen over wat er aan de hand kan zijn.

In dit artikel zullen we kijken naar mogelijke oorzaken van veel water drinken maar toch dorst hebben en hoe je hiermee om kunt gaan.

water uit de kraan

1. Uitdroging

Dehydratie kan een oorzaak zijn van veel water drinken maar toch dorst. Dit komt doordat het lichaam constant water nodig heeft om goed te functioneren. 

Wanneer je te weinig water drinkt, kan het lichaam uitgedroogd raken en dit kan leiden tot een gevoel van dorst. 

Dit is ook de reden waarom artsen en diëtisten vaak aanraden om veel water te drinken om gezond te blijven. 

Het is echter belangrijk om te weten dat er ook andere oorzaken zijn van veel water drinken en dorst, dus als je merkt dat je vaak dorst hebt, is het aan te raden om een arts te raadplegen.

2. Diabetes insipidus

Diabetes insipidus is een aandoening waarbij de nieren niet in staat zijn om voldoende urine te concentreren, waardoor het lichaam veel urine produceert. 

Dit kan leiden tot een groot volume aan vochtverlies en dus een grotere dorst. 

Er zijn twee soorten diabetes insipidus, namelijk centrale diabetes insipidus en nefrogene diabetes insipidus. 

Centrale diabetes insipidus wordt veroorzaakt door een tekort aan antidiuretisch hormoon (ADH), dat de concentratie van urine regelt. 

Nefrogene diabetes insipidus wordt veroorzaakt door nierproblemen die niet in staat zijn om op ADH te reageren. 

Beide vormen van diabetes insipidus kunnen behandeld worden met medicijnen en vloeistofbeperkingen. 

3. Suikerziekte

Diabetes Mellitus, ook wel bekend als suikerziekte, is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om glucose (suiker) op een normale manier te verwerken. 

Dit kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels die je lichaam uit gaat plassen waardoor je dus een grotere dorst krijgt. 

Diabetes Mellitus type 1 en type 2 zijn de meest voorkomende vormen van deze aandoening. 

Type 1 diabetes wordt veroorzaakt door een afwezigheid van insulineproductie door de alvleesklier. 

Type 2 diabetes is het gevolg van een onvoldoende insulineproductie of een ongevoeligheid voor insuline. 

Beide vormen van diabetes kunnen behandeld worden met insuline injecties, orale medicijnen en veranderingen in levensstijl. 

4. Nierziekte

Een nierziekte kan ook een oorzaak zijn van veel water drinken maar toch dorst. 

De nieren zijn verantwoordelijk voor de regulatie van de vochtbalans in het lichaam en het filteren van afvalstoffen uit het bloed. 

Wanneer de nieren niet goed functioneren, kan dit leiden tot een tekort aan vocht in het lichaam, wat kan leiden tot een gevoel van dorst. 

Er zijn veel verschillende oorzaken van nierziekte, waaronder diabetes, hoge bloeddruk, infecties en erfelijke aandoeningen. 

Sommige vormen van nierziekte kunnen behandeld worden met medicijnen, terwijl andere vormen leiden tot nierfalen en de noodzaak voor dialyse of transplantatie. 

5. Overactieve schildklier

Hyperthyreoïdie, ook wel bekend als een overactieve schildklier, is een aandoening waarbij de schildklier overmatig hormonen produceert. 

Dit kan leiden tot een versnelde stofwisseling en een groter verlies van vocht, waardoor je meer dorst kan ervaren. 

Symptomen van hyperthyreoïdie zijn onder andere gewichtsverlies, vermoeidheid, een snelle hartslag, zweten, diarree, angst en nervositeit. 

Er zijn verschillende oorzaken van hyperthyreoïdie, waaronder een auto-immuunziekte, een kwaadaardige tumor of een overmatige inname van jodium. 

Hyperthyreoïdie kan behandeld worden met medicijnen, radioactieve jodiumtherapie of chirurgie.

6. Sommige medicijnen

Sommige medicijnen kunnen ook een oorzaak zijn van veel water drinken en dorst. 

Bepaalde medicijnen, zoals diuretica (waterpilletjes), laxeermiddelen en sommige bloeddrukmedicijnen, kunnen het lichaam uitdrogen. 

Dit kan leiden tot een grotere dorst. Ook bepaalde psychotische medicijnen, zoals antipsychotica en anticonvulsiva, kunnen dorst veroorzaken als bijwerking. 

Dit is vaak een bekende bijwerking van de medicijnen, en de artsen die deze medicijnen voorschrijven zullen dit vaak bespreken met de patiënt. 

7. psychologische aandoeningen

Psychologische aandoeningen zoals obsessief-compulsieve stoornis (OCD) kunnen ook leiden tot veel water drinken en dorst. 

Bij OCD kan een patiënt een obsessie hebben voor hygiëne of gezondheid, die kan leiden tot dwangmatig gedrag om veel water te drinken. 

Dit kan leiden tot een gevoel van dorst dat niet kan worden bevredigd, omdat het gedreven wordt door de obsessie en niet door de fysiologische behoefte van het lichaam. 

Dit type van dorst kan vaak behandeld worden met gedragstherapie of medicijnen die gericht zijn op het behandelen van OCD. 

8. bepaalde kankers

Sommige kankers zoals nier- of dikkedarmkanker kunnen ook een oorzaak zijn van veel water drinken en dorst. 

Dit komt doordat deze tumoren vaak bloedverlies veroorzaken, waardoor de hoeveelheid vocht in het lichaam afneemt, en dus kan leiden tot een grotere dorst. 

Daarnaast kunnen deze tumoren ook leiden tot de afscheiding van hormonen die dorst veroorzaken. 

Bovendien kan de behandeling van kanker, zoals chemotherapie of bestraling, ook bijwerkingen hebben die leiden tot een grotere dorst. 

Take home message

De mogelijke oorzaken van veel water drinken maar toch dorst hebben zijn onder andere medische aandoeningen zoals uitdroging, diabetes insipidus, diabetes mellitus, nierziekte, overactieve schildklier, sommige medicijnen en psychologische aandoeningen zoals obsessief-compulsieve stoornis tot bepaalde kankers zoals nier- of dikkedarmkanker. 

Het is belangrijk om te weten dat als je merkt dat je vaak dorst hebt, het aan te raden is om een arts te raadplegen. 

Een arts kan je helpen om de oorzaak van je dorst vast te stellen en een geschikte behandeling voorstellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen