Veel Water Drinken Veel Plassen: 8 Oorzaken

Veel water drinken en vaak plassen kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van normale fysiologische reacties tot mogelijke gezondheidsproblemen. 

Dus hoe komt het precies? Wat verklaart veel water drinken veel plassen?

KORT ANTWOORD

Enkele mogelijke oorzaken zijn:

 1. Hydratatie: Het meest voor de hand liggende scenario is dat je veel water drinkt om goed gehydrateerd te blijven. Dit is over het algemeen een gezonde gewoonte, vooral als het warm is of na lichamelijke activiteit.
 2. Suikerziekte: Veelvuldig plassen kan een symptoom zijn van diabetes, zowel type 1 als type 2. Bij diabetes kan het lichaam glucose niet effectief in de cellen opnemen, wat leidt tot een opeenhoping van glucose in het bloed. De nieren moeten harder werken om de glucose uit het bloed te filteren en deze glucose komt dan in de urine terecht, wat leidt tot meer plassen.
 3. Diabetes insipidus: Dit is een zeldzame aandoening waarbij de nieren niet in staat zijn om voldoende water in het lichaam vast te houden. Dit leidt tot een overmatige hoeveelheid urineproductie en resulteert in vaak plassen, zelfs als de persoon veel water drinkt.
 4. Urineweginfecties: Infecties van de urinewegen kunnen de blaas irriteren en frequenter plassen veroorzaken, vaak gepaard gaande met een brandend gevoel bij het plassen.
 5. Overmatige inname van cafeïne of diuretica: Cafeïne en diuretica stimuleren de urineproductie en kunnen ervoor zorgen dat iemand vaker moet plassen.
 6. Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap neemt de bloedtoevoer naar de nieren toe, waardoor de urineproductie stijgt en vrouwen vaker moeten plassen.
 7. Overactieve blaas: Dit is een aandoening waarbij de blaasspieren onvrijwillig samentrekken, waardoor het gevoel om te plassen vaker en intenser wordt.
 8. Prostaatproblemen: Bij mannen kan een vergrote prostaat de urinestroom beïnvloeden en leiden tot vaker plassen.

Als je je  zorgen maakt over veel water drinken en veel plassen, is het verstandig om een arts te raadplegen voor een grondige evaluatie en diagnose. 

De onderliggende oorzaak kan worden vastgesteld door middel van medische tests en onderzoek, waarna een geschikte behandeling kan worden voorgesteld.

Dit artikel vertelt je of veel water drinken veel plassen goed is, wanneer het slecht kan zijn, de gevaren, en een handig trucje.

vrouw tapt gefilterd water

Het kan normaal zijn

Elke dag moet je ongeveer twee liter water drinken, zo’n 8 glazen. Het is je vast wel eens opgevallen dat als je meer drinkt, je ook vaker naar het toilet moet.

Dus ga je door veel water drinken veel plassen?

Als je veel water drinkt zul je ook veel gaan plassen. De nieren zullen namelijk meer vocht aan de urine toevoegen waardoor je meer gaat plassen.

Maar ga niet te veel drinken. Het zoutgehalte in je bloed kan ongezond laag worden. Als je veel water drinkt zal je bloed namelijk verdund worden waardoor verschillende concentraties in het bloed omlaag gaan. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Je wilt natuurlijk niet te veel maar ook niet te weinig drinken. Zorg er daarom voor dat je urine helder of lichtgeel is zonder dat je heel de dag naar de wc moet. 

De gevaren

Veel water drinken kan brengt gevaren met zich mee:

 1. misselijkheid
 2. hoofdpijn
 3. intoxicatie
 4. verstoorde elektrolytenbalans
 5. verstoorde hersenfunctie
 6. watervergiftiging
 7. spierkrampen
 8. hartaanvallen

Zo overlijden er soms mensen op festivals ten gevolge van overvulling. 

Een uitzondering

Meestal ga je door meer water drinken veel plassen, maar er is een uitzondering. Het is dus niet zo dat je altijd meer gaat plassen als je meer water drinkt.

Als je bijvoorbeeld aan het sporten bent en veel water via het zweet verliest, zullen je nieren juist extra water vasthouden. 

Dit is een mechanisme of voor het verlies van water te compenseren.

Er kan ook een medisch probleem aan ten grondslag liggen zoals nierfalen waardoor je lichaam de algemene waterbalans niet kan reguleren. 

Reinigend vermogen

Je nieren ontdoen je lichaam van gifstoffen, maar om hun werk goed en efficiënt uit te voeren hebben ze water nodig waarin de gifstoffen kunnen oplossen. 

Door de uitscheiding van gifstoffen kun je ook verschillende huidproblemen tegengaan.

Je zou dus kunnen stellen dat water drinken je lichaam indirect reinigt. 

De gifstoffen worden dan wel niet door het water geneutraliseerd, maar je nieren hebben dit water nodig  om bepaalde afvalstoffen te vervoeren en uit te scheiden.

Kortom, als je voldoende water drinkt kunnen je nieren gifstoffen efficiënt elimineren.

Wist je dat water zelfs  nierstenen kan helpen voorkomen?

Bijzondere functies en gezondheidsvoordelen van water

Functies van water:

 1. water regelt je vochtbalans en lichaamstemperatuur 
 2. versterkt de vochtbarrière van je huid
 3. optimaal functioneren van je organen
 4. een goede hersenfunctie
 5. smering van je gewrichten
 6. bevordert de uitscheiding van gifstoffen 

Gezondheidsvoordelen van water drinken:

 1. Afvallen: 100% calorievrij, onderdrukt de eetlust,  versterkt het verzadigd gevoel en kan de stofwisseling en calorieverbranding verhogen. 
 2. Gaat huidproblemen tegen: water kan verschillende huidproblemen zoals droge huid, eczeem, puistjes, psoriasis en rimpels tegengaan of voorkomen. 
 3. Verlicht misselijkheid: met vloeistoffen zoals ijswater, thee of bouillon kun je misselijkheid verlichten
 4. Minder hoofdpijn: hoofdpijn kan veroorzaakt worden door uitdroging en uitdroging kan ook nog eens migraine triggeren

Reden genoeg om voldoende water te drinken. Je kunt het met verschillende ingrediënten smaakvoller maken zoals limoen, citroen, sinaasappel schijfjes, verse muntblaadjes, komkommerplakjes, rozemarijn, gember, verse ananas, bessen, of meloen, of bruisend water.

Take home message 

Ga je door veel water drinken veel plassen?

Als je meer water drinkt zul je ook meer gaan plassen. Je nieren zullen namelijk meer water aan de urine toevoegen.

Het kan echter gevaarlijk zijn als je bloed dunner wordt en verschillende concentraties in je bloed afnemen.

Te veel water drinken kan verschillende bijwerkingen en gevaren met zich meebrengen zoals misselijkheid, hoofdpijn, spierkrampen, verstoorde hersenfunctie, intoxicatie, verstoorde elektrolytenbalans, watervergiftiging en hartaanvallen.

Dankzij het water kunnen je nieren gifstoffen efficiënt uitscheiden. De nieren gebruiken het water namelijk om de gifstoffen in op te lossen, waarna het afgevoerd en uitgescheiden kan worden.

Het uitscheiden van gifstoffen kan zelfs verschillende huidproblemen tegengaan.

Water doet nog veel meer. Het kan zelfs de vetverbranding en het afvallen stimuleren en vervelende klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en verstopping verminderen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Petraccia, L., Liberati, G., Masciullo, S. G., Grassi, M., & Fraioli, A. (2006). Water, mineral waters and health. Clinical nutrition, 25(3), 377-385.