Verkleuring van de Tepel in de Overgang: 5 Oorzaken en Behandelingen

In de overgang kunnen vrouwen te maken krijgen met veranderingen in hun borsten, zoals verkleuring van de tepel. Dit kan een donkere kleur zijn of zelfs zwarte vlekken. 

Hoewel dit vaak onschuldig is, is het wel belangrijk om het te laten onderzoeken door een arts. 

Dit kan gebeuren via een borstonderzoek of een mammografie. In sommige gevallen kan het een teken zijn van een onderliggend probleem, zoals borstkanker. 

Het is daarom belangrijk om de verkleuring van de tepel in de gaten te houden en om zo snel mogelijk een arts te raadplegen als je veranderingen opmerkt.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van een verkleuring van de tepel in de overgang en wat je er allemaal tegen kunt doen.

pijn borst jeuk tepel

Oorzaken van een verkleuring van de tepel in de overgang

Er zijn verschillende oorzaken waarom verkleuring van de tepel kan ontstaan tijdens de overgang. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

 1. Hormonale veranderingen. Tijdens de overgang veranderen de hormonale balans van een vrouw. Dit kan leiden tot veranderingen in de borsten, waaronder verkleuring van de tepel.
 2. Veroudering. De huid van de tepel kan dunner worden en gevoeliger worden voor verkleuring als gevolg van veroudering.
 3. Zonbeschadiging. De tepel is een gevoelige huid, die gemakkelijk kan worden beschadigd door de zon. Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot verkleuring.
 4. Paget-ziekte van de tepel. Dit is een zeldzame vorm van borstkanker die een verkleuring van de tepel en de huid rondom de tepel kan veroorzaken.
 5. Hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie is een aandoening waarbij de huid donkerder wordt als gevolg van een overmatige aanmaak van pigment.
 6. Medische aandoeningen. Sommige medische aandoeningen kunnen ook leiden tot verkleuring van de tepel, zoals eczeem en psoriasis.

Het is belangrijk om te benadrukken dat verkleuring van de tepel in de overgang vaak onschuldig is. 

Maar als je enige twijfel hebt of als de verkleuring gepaard gaat met andere symptomen, zoals zwelling of een knobbeltje, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts voor een onderzoek.

Hoe hormonale veranderingen in de tepels kunnen verkleuren

Hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen leiden tot verkleuring van de tepel door de volgende stappen:

 1. Afname van oestrogeen. Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam van een vrouw. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van de borsten.
 2. Toename van progesteron. Er kan een toename van progesteron in het lichaam van een vrouw. Progesteron heeft invloed op de melkklieren.
 3. Veranderende hormonale balans. De afname van oestrogeen en de toename van progesteron leiden tot een veranderende hormonale balans in het lichaam.
 4. Verstoorde melanineproductie. De veranderende hormonale balans kan leiden tot een verstoorde melanineproductie in de huid van de tepel. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid.
 5. Verkleuring van de tepel. Een verstoorde melanineproductie kan leiden tot een donkere verkleuring van de tepel. De verkleuring kan zich uiten in zwarte vlekken of een donkere kleur van de tepel.

Gaat een verkleuring van de tepel vanzelf weg? 

Het is afhankelijk van de oorzaak van de verkleuring of het vanzelf weggaat of niet. Hier zijn enkele mogelijke scenario’s:

 • Hormonale veranderingen: Als de verkleuring van de tepel wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, dan is de verkleuring vaak tijdelijk en zal het na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.
 • Veroudering: Veroudering kan leiden tot permanente verkleuring van de tepel.
 • Zonbeschadiging: De verkleuring van de tepel die wordt veroorzaakt door zonbeschadiging kan permanent zijn.
 • Paget-ziekte van de tepel: De verkleuring van de tepel die wordt veroorzaakt door Paget-ziekte van de tepel zal alleen verdwijnen na behandeling.
 • Hyperpigmentatie: Hyperpigmentatie kan tijdelijk of permanent zijn.
 • Medische aandoeningen: De verkleuring van de tepel die wordt veroorzaakt door eczeem of psoriasis zal alleen verdwijnen na behandeling van de onderliggende aandoening.

Kun je er iets doen tegen?

Als je wilt voorkomen dat verkleuring van de tepel ontstaat tijdens de overgang, kun je de volgende dingen doen:

 • Bescherm je borsten tegen de zon. Gebruik een zonnebrandcrème of draag beschermende kleding als je in de zon bent.
 • Vermijd het dragen van te strakke kleding. Dit kan leiden tot irritatie en verkleuring van de tepel.
 • Een goede hygiëne. Zorg ervoor dat je regelmatig een douche neemt en je borsten goed afveegt na het douchen.
 • Voorkom dat je tepel wordt gekneusd. Dit kan leiden tot verkleuring.

Raadpleeg een arts als je verkleuring van de tepel opmerkt of als je andere symptomen hebt zoals een knobbeltje of zwelling.

Hoeveel mensen hebben verkleurde tepels door overgang?

Het is moeilijk om precieze cijfers te geven over het aantal mensen dat verkleuring van de tepel heeft tijdens de overgang, omdat dit afhangt van veel factoren zoals de leeftijd, de gezondheidstoestand en de levensstijl van de persoon. 

Verkleuring van de tepel is echter een veel voorkomend symptoom tijdens de overgang, vooral bij vrouwen die in de menopauze zijn of net daarvoor. 

Take home message

We hebben besproken hoe verkleuring van de tepel een veelvoorkomend symptoom kan zijn tijdens de overgang. 

We hebben gezien dat er verschillende oorzaken zijn voor deze verkleuring, waaronder hormonale veranderingen, veroudering, zonbeschadiging, Paget-ziekte van de tepel, hyperpigmentatie en medische aandoeningen. 

We hebben ook geleerd dat, hoewel verkleuring van de tepel vaak onschuldig is, het wel belangrijk is om het te laten onderzoeken door een arts om te bevestigen dat er geen onderliggend probleem is.

Er zijn ook dingen die je kunt doen om verkleuring van de tepel te voorkomen of te verminderen, zoals je borsten beschermen tegen de zon, het dragen van comfortabele kleding, goede hygiëne oefenen en voorkomen dat je tepel wordt gekneusd.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen