Verlies je Altijd je Haar bij Chemo? De Kans op Haaruitval

Hoewel deze chemotherapie vaak levensreddend kan zijn, kan het ook bijwerkingen hebben die je haar kunnen aantasten.

Haaruitval is een bekende bijwerking van chemotherapie en het kan voor sommige patiënten een stressvolle ervaring zijn. 

Haaruitval treedt op omdat chemotherapie zich richt op snel delende cellen, en het haarzakje is een van de snelst delende cellen in het lichaam. 

Haarverlies kan variëren van licht tot zwaar, afhankelijk van verschillende factoren. 

Maar verlies je altijd je haar bij chemo?

KORT ANTWOORD

Niet alle soorten chemotherapie veroorzaken haaruitval. Het risico op haaruitval varieert afhankelijk van de soort en dosering van de medicatie. Sommige behandelingen kunnen leiden tot tijdelijk haarverlies, terwijl anderen geen effect hebben op het haar.

Sommige soorten chemotherapie kunnen haaruitval veroorzaken bij bijna alle patiënten, terwijl andere soorten geen haaruitval veroorzaken of slechts een lichte uitval. Ook kan het zijn dat het haarverlies niet alleen beperkt blijft tot hoofdhaar, maar ook invloed kan hebben op de wenkbrauwen, wimpers, oksel- en schaamhaar.

Dit artikel vertelt je de kans op haaruitval bij chemo, of je altijd je haar bij chemo verliest inclusief van welke factoren dat afhangt.

man bij dokter

Kans op haaruitval bij chemotherapie hoger dan 50%

Haaruitval is een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie, maar het percentage patiënten dat hier last van heeft kan verschillen afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort chemotherapie, de dosering en de duur van de behandeling.

Over het algemeen wordt geschat dat ongeveer 50-100% van de patiënten haarverlies kan ervaren bij chemotherapie. 

Dit grote bereik komt doordat sommige soorten chemotherapie meer kans hebben op haaruitval dan andere. 

Daarnaast speelt ook de individuele gevoeligheid van de patiënt een rol.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle patiënten die chemotherapie krijgen, haarverlies ervaren. 

Sommige patiënten hebben slechts een tijdelijke haaruitval en soms kan het haar na de behandeling weer teruggroeien.

6 Soorten chemotherapie en haaruitval

Er zijn verschillende soorten chemotherapie, en sommige hebben meer kans op haaruitval dan andere. 

Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende soorten chemotherapie en hun mogelijke effecten op haaruitval.

 1. Alkylantia. Dit type chemotherapie kan haarverlies veroorzaken bij bijna alle patiënten die het gebruiken. Alkylantia werken door het DNA in kankercellen te beschadigen, waardoor ze niet meer kunnen delen. Helaas hebben ze ook hetzelfde effect op gezonde cellen, waaronder de haarzakjes.
 2. Taxanen. Taxanen worden vaak gebruikt bij de behandeling van borstkanker, longkanker en eierstokkanker. Ze hebben meestal een gemiddelde tot hoge kans op haaruitval.
 3. Antimetabolieten. Antimetabolieten worden gebruikt om de celdeling te remmen. Ze kunnen bij sommige patiënten haarverlies veroorzaken, maar het is niet altijd zeker dat het haarverlies aan deze medicatie te wijten is.
 4. Antracyclines. Antracyclines worden vaak gebruikt bij de behandeling van borstkanker en leukemie. Ze kunnen bij sommige patiënten haarverlies veroorzaken, maar het is over het algemeen minder dan bij alkylantia.
 5. Vinca-alkaloïden. Vinca-alkaloïden worden vaak gebruikt bij de behandeling van longkanker, borstkanker en leukemie. Ze hebben een lage tot gemiddelde kans op haaruitval.
 6. Platina-geneesmiddelen. Platina-geneesmiddelen worden vaak gebruikt bij de behandeling van eierstokkanker, blaaskanker en longkanker. Ze hebben meestal een gemiddelde tot hoge kans op haaruitval.

8 factoren die haaruitval bij chemotherapie bepalen 

Hoewel haaruitval een veelvoorkomende bijwerking is van chemotherapie, is het niet voor iedereen het geval. 

De mate waarin je haar uitvalt kan ook variëren, afhankelijk van een aantal factoren.

Hieronder bespreken we enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de mate van haaruitval bij chemotherapie.

 1. Type chemotherapie. Sommige soorten chemotherapie hebben een grotere kans op haaruitval dan andere. Het hangt af van de specifieke medicijnen die gebruikt worden en hoe ze inwerken op het lichaam. Bijvoorbeeld, sommige medicijnen worden intraveneus gegeven, terwijl andere als pillen worden ingenomen.
 2. Dosering. De dosis van de chemotherapie is ook van invloed op de mate van haarverlies. Hogere doses hebben over het algemeen meer kans op haarverlies dan lagere doses.
 3. Behandelingsduur. De lengte van de behandeling is ook een factor bij haarverlies. Hoe langer de behandeling duurt, hoe groter de kans op haaruitval.
 4. Leeftijd. Leeftijd kan ook een rol spelen bij haaruitval. Oudere patiënten hebben over het algemeen meer kans op haarverlies dan jongere patiënten.
 5. Haartype. Het type haar dat je hebt kan ook invloed hebben op de mate van haaruitval. Bijvoorbeeld, mensen met dunner haar hebben over het algemeen meer kans op haaruitval dan mensen met dikker haar.
 6. Gezondheid van de hoofdhuid. De gezondheid van de hoofdhuid kan ook een rol spelen bij haaruitval. Patiënten met een geïrriteerde of gevoelige hoofdhuid hebben meer kans op haarverlies dan patiënten met een gezonde hoofdhuid.
 7. Andere medicijnen. Andere medicijnen die je gebruikt naast de chemotherapie kunnen ook haaruitval veroorzaken of verergeren.
 8. Genetica. De genetische aanleg van een persoon kan ook invloed hebben op de mate van haaruitval. Sommige mensen zijn gevoeliger voor haaruitval dan anderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat haaruitval geen teken is dat de chemotherapie niet werkt. 

Haarverlies is een bijwerking van de behandeling en heeft geen invloed op de effectiviteit van de behandeling. 

Als je vragen of zorgen hebt over haarverlies bij chemotherapie, praat dan met je arts of oncologisch verpleegkundige om meer informatie te krijgen over wat je kunt verwachten en hoe je met haarverlies om kunt gaan.

Wat je moet weten over haaruitval

Er zijn enkele belangrijke punten die patiënten die chemotherapie ondergaan moeten weten over haaruitval.

 1. Haaruitval kan op verschillende manieren optreden. Bij sommige patiënten begint het haar geleidelijk uit te vallen, terwijl bij anderen het haar in grote hoeveelheden uitvalt. Het haarverlies kan ook variëren in ernst, van milde tot ernstige kaalheid.
 2. Haaruitval kan ook elders op het lichaam voorkomen. Hoewel haaruitval op de hoofdhuid het meest opvallend is, kan het ook elders op het lichaam optreden, zoals bijvoorbeeld op de wenkbrauwen, wimpers en baard.
 3. Het is mogelijk om voorbereidingen te treffen. Als je weet dat je chemotherapie krijgt en je maakt je zorgen over haaruitval, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je voor te bereiden. Bijvoorbeeld het kiezen van een pruik of het dragen van een muts of sjaal.
 4. Haaruitval kan een emotionele impact hebben. Haaruitval kan voor veel patiënten een emotionele impact hebben, het kan bijvoorbeeld leiden tot gevoelens van verdriet, verlies van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het is belangrijk om te weten dat deze gevoelens normaal zijn en dat het belangrijk is om steun te zoeken bij vrienden, familie of een professionele counselor.
 5. Niet alle chemotherapie veroorzaakt haaruitval. Hoewel het een veelvoorkomende bijwerking is van de meeste soorten chemotherapie, hebben sommige behandelingen een lager risico op haaruitval dan andere.
 6. Haar kan weer terug groeien na de behandeling. Voor sommige patiënten groeit het haar weer terug na de behandeling. Dit proces kan enige tijd duren en kan variëren in snelheid en dikte.
 7. Er zijn manieren om haaruitval te verminderen. Hoewel het niet altijd mogelijk is om haaruitval te voorkomen, zijn er manieren om de kans op haaruitval te verminderen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een koude muts tijdens de chemotherapie, deze kan de haarzakjes beschermen en de haaruitval verminderen.

Take home message

Verlies je altijd je haar bij chemo?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle chemotherapie leidt tot haarverlies en dat het afhangt van de soort medicatie en dosering die je krijgt. 

Sommige medicijnen hebben een hoger risico op haaruitval dan andere. Haarverlies kan variëren van lichte haaruitval tot volledige kaalheid en kan optreden op verschillende delen van het lichaam, niet alleen op de hoofdhuid.

Hoewel het krijgen van chemotherapie een ingrijpende gebeurtenis kan zijn, is het goed om te weten dat er manieren zijn om ermee om te gaan. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf voor te bereiden op haaruitval, zoals het dragen van een pruik, het gebruiken van een muts of het veranderen van je kapsel voordat het haar uitvalt. 

Bovendien zijn er medische technieken beschikbaar om haaruitval te verminderen, zoals het gebruik van een koude muts tijdens de chemotherapie.

Ook willen we benadrukken dat haarverlies tijdens de behandeling een tijdelijke bijwerking is en dat het haar in de meeste gevallen weer terug kan groeien na de behandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Trueb, R. M. (2010). Chemotherapy-induced hair loss. Skin Therapy Lett, 15(7), 5-7.