Verslikken In Slaap: 7 Oorzaken

Het is erg vervelend als je je verslikt in je slaap. Door verstikking kan je plotseling luchthappend wakker worden en dit gaat ten koste van je nachtrust.

Om er wat aan te doen moet je weten waar het vandaan komt. Er zijn een aantal bijzondere oorzaken, waaronder een fictieve.

Dit artikel vertelt je de oorzaken van verslikken in slaap inclusief wat je er aan kan doen.

vrouw verslikt in slaap

1. Gastrooesofageale refluxziekte

Bij gastrooesofageale refluxziekte stroomt de maaginhoud de slokdarm in wat vervolgens voor irritatie zorgt. Als je plat gaat liggen kunnen deze klachten verergeren. 

Zodra het maagzuur zich tot het strottenhoofd en tot in de keel opstapelt, kan je tijdens de slaap hoestend en verstikkend wakker worden. Dit kan naast het brandend maagzuur erg vervelend zijn.

Dit kan mogelijk verklaren waarom je je verslikt in je slaap. Bovendien kan je bij gastrooesofageale refluxziekte ook moeite hebben met slikken. 

2. Speeksel

Verslikken in slaap kan ook optreden door speeksel. Als het speeksel zich in je mond verzamelt  en vervolgens via de keel in de longen glijdt kan je je verslikken. Dit kan voor een verstikkend gevoel zorgen waarbij je naar lucht moet happen.

3. Slaapapneu

Mensen met het obstructief slaapapneu syndroom hebben nog wel eens slikklachten. Het precieze ontstaansmechanisme van deze klachten is nog niet helemaal duidelijk. 

Maar er wordt gedacht dat een veranderde slikademintegratie en motorische veranderingen de slikklachten kunnen veroorzaken. 

38% van de mensen met slaapapneu ervaart af en toe een verstikkend gevoel. Verslikken in slaap kan er mogelijk ook optreden. 

Uit een onderzoek blijkt namelijk dat 5% van de mensen met slaapapneu ooit iets fictiefs heeft ingeademd. Dit kan echte verstikkingssensaties tijdens het ontwaken met zich meebrengen.

4. Ontspanning keelweefsel

Een dichtklappende keel veroorzaakt verstikking in de slaap. Dit komt door het zachte weefsel in je nek dat gaat ontspannen. 

Als de zuurstof de longen niet meer kan bereiken wordt je door de verstikking plotseling wakker. De ademhaling kan ongeveer 10 seconde stoppen.

5. Allergische reacties

Mogelijk is er geen sprake van verslikken in de slaap maar heb je juist last van nachtelijke hoest dat veroorzaakt wordt door een allergie. 

Veel voorkomende allergische reacties wordt veroorzaakt door huidschilfers van dieren, pollen, geneesmiddelen of voedsel. 

6. Infecties

Een nachtelijke hoest kan ook veroorzaakt worden door infecties waaronder griep, acute bronchitis en verkoudheid. Hierdoor kunnen namelijk de de keel, longen, en sinussen ontstoken raken.

7. Verslikken in een fictief voorwerp

Slaapgerelateerd verslikken wordt nog wel eens gezien bij huidige of voormalige slaapwandelaars.

Je kan wakker worden met het gevoel alsof je verslikt hebt of met het gevoel alsof je een fictief voorwerp heeft ingeslikt. Dit valt onder de niet-stereotiepe gebeurtenissen.

Verslikken in een fictief voorwerp

Verslikken in de slaap is een bijzondere klacht. De vraag is namelijk waar je je precies in kan verslikken als je slaapt? 

Het keelweefsel kan zich dus ontspannen en er kan maaginhoud de slokdarm in terugvloeien, maar mogelijk verslik je je in een fictief voorwerp. 

Een studie heeft dit nader onderzocht. 

Deze klacht wordt vaker gezien bij voormalige of huidige slaapwandelaars. Het tradt op bij het ontwaken zonder dat er sprake was van epileptische activiteit of apneu.

Patiënten hadden het gevoel als ze zich in een voorwerp verslikten dat er dus eigenlijk niet was. Het verslikken tradt tijdens het eerste derde nacht deel op. 

Hierbij werd een frequent hallucinant gevoel ervaren alsof je een ongewoon voorwerp inslikte zoals:  

 1. spijker
 2. ring
 3. kauwgom
 4. kiezelsteen
 5. vork
 6. lepel
 7. hagedissenstaart
 8. elektrische kabels
 9. borstel
 10. naalden
 11. gascontainer 
 12. computer

Deze ongewone voorwerpen zouden hun luchtwegen blokkeren waarna ze het door te spugen of met behulp van water hun keel probeerde te deblokkeren. 

De verstikkingssensaties traden tijdens het ontwaken op ondanks dat de luchtwegen doorgankelijk waren. 

Hoewel de luchtwegen niet geblokkeerd waren was er sprake van emotioneel leed en intense adrenerge stimulatie. Verslikken in slaap kan behoren tot een gespecialiseerde vorm van arousal stoornissen.

Symptomen van de 68 slaapwandelaars:

 • 13%: af en toe een verstikkend gevoel
 • 4%: inhaleerde een fictief object

Take home message

Verslikken in slaap kan emotioneel leed met zich meebrengen. De verstikkingssensanties die hierbij optreden kunnen voor een intense adrenerge stimulatie zorgen. Maar hoe ontstaat verslikken in slaap?

Oorzaken van verslikken in slaap zijn ontspanning van het keelweefsel, speeksel dat in de longen terechtkomt, het terugvloeien van maaginhoud in de slokdarm of het verslikken in een fictief voorwerp.

De oorzaken kunnen dus nogal verschillen en de niet stereotiepe klachten zoals het verslikken in een fictief voorwerp maakt het vaststellen wat moeilijker.

Ga daarom naar een arts om je klacht te laten onderzoeken zodat je niet meer wakker wordt met vervelende klachten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Flamand, M., Herlin, B., Leu-Semenescu, S., Attali, V., Launois, C., & Arnulf, I. (2015). Choking during sleep: can it be expression of arousal disorder?. Sleep medicine, 16(11), 1441-1447.

Pizzorni, N., Radovanovic, D., Pecis, M., Lorusso, R., Annoni, F., Bartorelli, A., … & Santus, P. (2021). Dysphagia symptoms in obstructive sleep apnea: prevalence and clinical correlates. Respiratory research, 22(1), 1-10.