Verstopte Neus Tijdens de Zwangerschap?

Maar liefst 30% van de zwangere vrouwen heeft een verstopte neus. Het behoort daarom tot een van de meest voorkomende zwangerschapssymptomen. 

Deze neusverstopping kan op elk moment van de zwangerschap beginnen, maar het komt meestal in het tweede en derde trimester voor.

Dit kan best lang aanhouden en je slaap belemmeren. Dit gaat ook ten koste van je humeur en kwaliteit van leven.

Dit artikel vertelt je meer over een verstopte neus tijdens de zwangerschap, de oorzaken, het beloop, wanneer de klachten verdwijnen en geeft een aantal effectieve tips.

vrouw met cartoon van verstopte neus

Waarom zwangeren last krijgen van een verstopte neus

Een verstopte neus tijdens de zwangerschap is normaal. Dit staat ook wel bekend als zwangerschapsrinitis of zwangerschapsgeïnduceerde neusverstopping.

Zwangerschapsrhinitis is een niet-allergische rinitis en wordt niet door een infectie of allergie veroorzaakt. 

De kans op zwangerschapsneusontsteking neemt toe als je aan sigarettenrook of huisstofmijt wordt blootgesteld. 

De verstopping ontstaat wanneer je in verwachting bent. Hier zijn een aantal oorzaken voor.

Oorzaken van verstopte neus tijdens zwangerschap

Er zijn twee hoofdoorzaken van zwangerschapsrhinitis.

Zwelling neusslijmvlies. Door hormonale veranderingen gaat het slijmvlies van de neusholte opzwellen waardoor de slijmproductie toeneemt. Bij zwangerschapsrinitis zijn de slijmvliezen van de neus ontstoken waardoor er een verstopte neus ontstaat.

Vergrote neusaderen. Dit wordt veroorzaakt door meerdere factoren waaronder een vergroting van de neusaderen en een verhoogde bloedtoevoer naar de neusholten waardoor de kleine bloedvaatjes in de neus op kunnen gaan zwellen. Hierdoor ontstaat een verstopte neus. Tijdens de zwangerschap circuleert er dus meer bloed.

Kortom, tijdens de zwangerschap zijn er hormonale veranderingen en heb je meer vloeistoffen en bloed in het lichaam wat de neus kan verstoppen.

Hoe lang houdt zwangerschapsrhininits aan?

Zwangerschapsrhinitis kan op elk moment in de zwangerschap beginnen. Later in de zwangerschap wordt het meestal erger.

In de meeste gevallen zal het tussen de 3e en 7e maand de kop opsteken. Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt zal het vaak erger worden.

Het houdt minstens 6 weken aan (6 – 10 weken).

Na de bevalling zal de verstopping al snel moeten afnemen. Binnen twee weken na de bevalling zullen de klachten normaal gesproken weer volledig verdwenen zijn.

Wat te doen bij verstopte neus tijdens zwangerschap

zwangere buikEen verstopte neus tijdens de zwangerschap kan hoofdpijn en concentratieproblemen veroorzaken.

Het kan zelfs tot angst leiden. Kortom, door zwangerschapsrhinitis kan je je echt ellendig voelen. Gelukkig bestaan er effectieve behandelingsmogelijkheden. 

De volgende tips kunnen de klachten verlichten:

 1. voldoende water drinken
 2. neem een warm bad of warme douche
 3. neusdruppel of neusspray met zoutoplossing
 4. gebruik kussens om het hoofd tijdens de slaap te verhogen
 5. luchtbevochtiger
 6. lichaamsbeweging
 7. adem door een warme handdoek heen
 8. neusstrips
 9. vermijd irriterende stoffen zoals sigarettenrook

Zoals je ziet verschilt de behandeling van een verstopte neus tijdens de zwangerschap niet veel van een normale verstopte neus. 

Voor ernstige verstopping is soms een korte medicijnkuur nodig. Neem ook contact op met een arts bij de volgende symptomen:

 1. koorts
 2. neusuitvloeiing dat niet wit of geel is
 3. stinkende neusuitvloeiing 
 4. hoest > 10 dagen
 5. wazig zicht
 6. zwelling in het gezicht
 7. grijs of geel-groen slijm 

Je moet wel met een aantal dingen rekening houden want een verstoorde nachtrust kan ook invloed hebben op de baby.

Verstoorde nachtrust door verstopte neus

Hoewel een verstopte neus tijdens de zwangerschap relatief ongevaarlijk is moet je wel de slaapkwaliteit in de gaten houden.

Als het je slaap voortdurend verstoort of als je gaat snurken is het goed om langs de dokter te gaan. 

Zo kunnen verstopte neusholtes je slaap verstoren en kan snurken en slaapapneu de kans op zwangerschapscomplicaties verhogen. 

Dit is dus minder onschuldig dan het klinkt. Door een onregelmatige zuurstoftoevoer loopt de baby een verhoogd risico op ontwikkelingscomplicaties.

Take home message

Tijdens de zwangerschap wilt de neus nog wel eens verstopt raken. Dit wordt ook wel een zwangerschapsrhinitis genoemd. Het is veel voorkomende kwaal en kan op elk moment van de zwangerschap beginnen.

Zwangerschapsrhinitis begint tijdens de zwangerschap, wordt niet door een infectie of allergie veroorzaakt en houdt ten minste 6 weken aan.

Normaal gesproken verdwijnen de klachten binnen twee weken na de bevalling.

Gelukkig kan je de klachten op meerdere manieren verlichten zoals het gebruik van een luchtbevochtiger, warm bad en regelmatige lichaamsbeweging.

Het goede nieuws is dus dat zwangerschapsrinitis meestal een tijdelijke kwaal is en er verschillende doeltreffende behandelingen beschikbaar zijn.

Bovendien zal een verstopte neus tijdens de zwangerschap de baby gelukkig niet beïnvloeden.

Wees altijd voorzichtig als je in verwachting bent. Neem contact op met een arts als de symptomen je verontrusten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ellegård, E. K. (2003). The etiology and management of pregnancy rhinitis. American journal of respiratory medicine, 2(6), 469-475.

Gani, F., Braida, A., Lombardi, C., Del Giudice, A., Senna, G. E., & Passalacqua, G. (2003). Rhinitis in pregnancy. European annals of allergy and clinical immunology, 35(8), 306-313.

Ellegård, E. K. (2004). Clinical and pathogenetic characteristics of pregnancy rhinitis. Clinical reviews in allergy & immunology, 26(3), 149-159.

Ellegård, E., Hellgren, M., Torén, K., & Karlsson, G. (2000). The incidence of pregnancy rhinitis. Gynecologic and obstetric investigation, 49(2), 98-101.