Verstopte Talgklier: Oorzaak en 3 Remedies

Een verstopte talgklier leidt tot bultjes (cysten) en eventueel puistjes. Het kan ook nog eens ontstoken raken en voor roodheid, zwelling en pijn zorgen. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Vandaar dat mensen een verstopte talgklier willen uitknijpen. Dit is zeer onverstandig. Gelukkig zijn er alternatieven. Voorkomen is natuurlijk nog beter.

Dit artikel vertelt je meer over een verstopte talgklier, wat je er precies aan kan doen en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

dokter en verpleegkundigen

Talgkliercyste

Een verstopte talgklier kan tot een talgkliercyste leiden. Dit wordt ook wel een epidermale cyste genoemd en ontstaan meestal op volwassen leeftijd.

Omdat je talgklier huidolie blijft aanmaken zal er dus geleidelijk een bultje onder de huid ontstaan. Deze epidermale cysten zitten meestal op de volgende plekken:

  1. gezicht
  2. hals
  3. romp
  4. ledematen
  5. scrotum

Een talgkliercyste ontstaat wanneer de klier of doorgang (kanaal) verstopt of beschadigd raakt. Dit kan ontstaan door een huidprobleem zoals acne of door een trauma (schram, wond).

Het kan vanzelf gaan krimpen. Echter, als hij niet verwijderd wordt, kan die in het vervolg weer terugkomen.

In bepaalde gevallen moet je naar de dokter gaan. Maak een afspraak als de cyste scheurt, groot is, ontstoken of geïnfecteerd is geraakt, snel groeit, langs je kleding schuurt, zeer gevoelig is of erg veel pijn doet of tot een cosmetisch probleem leidt.

Verstopte talgklier uitknijpen

Ga een talgcyste niet uitknijpen of zelf proberen te verwijderen. Ook niet met de hulp van iemand anders.

Er kan namelijk een infectie optreden en er kunnen littekens ontstaan. En al zou je de cyste gedeeltelijk kunnen verwijderen, op een later moment zal er een uitgebreidere behandeling nodig zijn.

Ontsteking verminderen

Ga een verstopte talgklier dus niet uitknijpen. Er zijn een aantal andere manieren waarmee je de ontsteking kan verminderen en het genezingsproces kan bevorderen zoals:

  1. warme kompressen
  2. blijf van een lekkende cyste af
  3. huid regelmatig schoonmaken om infectie te voorkomen

Meestal zullen ze vanzelf zonder behandeling verbeteren. 

Als dit niet helpt kan een dokter je helpen. Er kunnen medicijnen gegeven worden of de cyste kan verwijderd worden.

Hoe kom je van een verstopte talgklier af?

Verschillende producten kunnen helpen bij het verwijderen van verstopte talgklieren zoals crèmes, vrij verkrijgbare geneesmiddelen en gezichtsreinigers met retinol.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Je kunt een vette huid uitdrogen door je huid regelmatig met een reinigingsmiddel dat salicylzuur bevat te wassen. 

Door te vette huid uit te drogen kun je een verstopte talgklier helpen voorkomen. Hier lijken sommige mensen baat bij te hebben.

Drainage en een fijne naald bij talgkliercyste

Er kan ook voor drainage gekozen worden. Hierbij brengt de dermatoloog een sneetje in de cyste waarna de vloeistof er voorzichtig uitgeknepen wordt.

Er kan ook een dunne fijne naald in de cyste gestoken worden waarna de vloeistof wordt afgevoerd.

Stinkende puist

Bij het uitknijpen van een puist kan er een stank ontstaan. Een verstopte talgklier speelt hier een rol in. Bij een puistje is een talgklier namelijk verstopt.

Bij puistjes voeden bacteriën zich met huidolie en gaan zich koloniseren. Hierdoor gaat het rotten, ontsteken en ontstaat er een stank.

Het pus van het puistje bestaat uit de volgende bestanddelen:

  1. afval
  2. toxines
  3. bacteriën
  4. bloed
  5. witte bloedcellen

De functie van je talgklier

Je gezicht en hoofdhuid zitten vol met talgklieren. De kleine talgkliertjes in je huid maken een olieachtige/wasachtige substantie aan. Dankzij het talg blijft je gezicht vochtig.

Talg ruikt van zichzelf niet, het heeft geen geur. Echter, wanneer bacteriën talg gaan afbreken kan er dus een slechte geur optreden.

Ook kun je een teveel aan talg krijgen door vet en gefrituurd voedsel.

Huidverzorgingstips

De kleine poriën kunnen dus verstopt raken met vuil, dode huidcellen en gifstoffen. Hierdoor kunnen er vervolgens puistjes en acne ontstaan. 

Dit wil je natuurlijk tegengaan en verlichten. De volgende huidverzorgingstips kunnen daarbij helpen:

  1. handen van je gezicht houden (want er zitten veel bacteriën op je handen)
  2. dagelijks twee keer wassen
  3. huid op natuurlijke wijze laten genezen
  4. weet welk huidtype je hebt en vermijdt bepaalde producten
  5. voorzichtig zijn met de huid
  6. wassen na het zweten
  7. minder stress
  8. hydrateren
  9. met lauw water afspoelen
  10. zachte niet schurende reiniger (met vingertoppen aanbrengen)
  11. (scrubben kan acne verergeren)
  12. vermijd bepaalde voedingsmiddelen
  13. eventueel kan een dermatoloog antibiotica voorschrijven

Drink genoeg water

Als je wilt dat je huid optimaal functioneert zal je genoeg water moeten drinken. Hiermee kun je namelijk vuil, dode huidcellen en gifstoffen opruimen. 

Om deze reden kan het drinken van een paar liter water i.c.m. een huidreiniging tegen puistjes en acne helpen.

Daarnaast kan water je immuunfunctie versterken waarmee je beter beschermd bent tegen  sommige bacteriestammen die acne veroorzaken.

Bovendien is water in staat om de eliminatie van gifstoffen in je huid te bevorderen. Kortom, door genoeg water te drinken en gehydrateerd te blijven kun je gifstoffen dus beter opruimen en uitspoelen.

Take home message

Talgklieren maken gezichtsolie (talg) aan. Echter de klier of doorgaan kan beschadigd of verstopt raken en een talgkliercyste veroorzaken.

Meestal ontstaan ze in het gezicht, in de hals en op de rug.

Ga de talgklier niet uitknijpen. Als je dat wel doet kan er een infectie ontstaan waar je littekens aan over kunt houden.

Hopelijk heb je wat aan de hierboven beschreven tips. Houd rekening met de tekenen wanneer je naar de dokter moet.

Eventueel kunnen ze verwijderd worden.

Een verstopte talgklier kan leiden tot puistjes, wat zelfs kan gaan stinken. De onaangename geur wordt veroorzaakt door bacteriën die gezichtsolie (talg) afbreken.

Drink dus genoeg water en zorg voor een grondige huidreiniging.

Hiermee kun je vuil en dode huidcellen en gifstoffen beter opruimen en uitspoelen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen