Waarom Baby’s Vervellen en Wat je Moet Doen

De huid van een pasgeborene kan droog zijn en zelfs gaan afbladderen. Baby’s zijn kwetsbaar en als baby’s vervellen zul je je als ouder al gauw zorgen gaan maken. 

Als reactie op externe schade zoals zonlicht kan de huid gaan vervellen, er kan echter mogelijk ook gezondheidsproblemen aan ten grondslag liggen. 

De symptomen en de locatie van de vervelling kunnen je een idee geven van waar het precies vandaan komt. Gelukkig hoef je je meestal geen zorgen te maken.

Dit artikel vertelt je meer over het vervellen van baby’s.

baby huilt op schouder moeder

Waarom baby’s vervellen

Tegen de tweede of derde dag kan de babyhuid lichter, droog en schilferig worden. Kort na de geboorte zal een verpleegster het vocht van je baby afvegen en binnen een paar weken kan de huid gaan vervellen.

baby met fopspeenNatuurlijke zwangerschap. Meestal gaat de huid van pasgeborenen vervellen als natuurlijk gevolg van de zwangerschap. Een pasgeboren baby was namelijk 9 maanden door het vruchtwater omgeven. Als de baby eenmaal geboren is, zal de huid net als die van een volwassenen gaan exfoliëren. Dit verklaart waarom de huid van je baby er droog uit kan zien of kan gaan afbladderen. Kortom, bij pasgeborenen is een vervellende huid meestal een normaal proces. Maar voor hoe lang eigenlijk?

Hoe lang het duurt. Een vervellende huid zal bij pasgeborenen meestal binnen een paar weken vanzelf verdwijnen. Het kan dus de eerste week of nog twee weken aanhouden. Wees je er wel van bewust dat na deze eerste periode de huid nog steeds gevoelig is voor uitdroging en vervelling. De baby heeft namelijk een gevoelige en tere huid. Er zijn een aantal tips en thuisbehandelingen die de baby mogelijk kunnen helpen.

Behandelingen. Eventueel kan een hypoallergene vochtinbrengende crème of een andere thuisbehandeling een droge huid helpen voorkomen. Je kunt ook de badtijd tot slechts 5-10 minuten verminderen.

Hoeveelheid vervelling. Hoeveel je baby precies gaat vervellen varieert en is afhankelijk van af of je baby op tijd, te vroeg of te laat is geboren. Naast de vervelling is je kort na de geboorte misschien nog wat anders opgevallen.

Vernix. Sommige baby’s worden geboren met een vreemde, witte, vettige huidlaag, ook wel de vernix genoemd. Dit is normaal en kan zelfs goed voor de babyhuid zijn. Als deze vernix eenmaal weg is, kan de buitenste huidlaag van de baby er binnen 1-3 vanaf gaan schudden.

Afstoting van de huid

Als er witte schilfers op de hoofdhuid van je baby zitten, denk je al gauw dat je baby een droge hoofdhuid heeft. 

Dit heeft echter niet met een droge hoofdhuid te maken. De overblijfselen van de oude huid worden namelijk afgestoten. Bij pasgeborenen zijn witte hoofdhuidschilfers normaal.

Je bent al snel geneigd om deze droge hoofdhuid met lotions, oliën en vaseline te behandelen. Dit is echter onverstandig omdat de huidschilfers hierdoor aan de hoofdhuid kunnen gaan hechten.

Als gevolg kan de aandoening erger worden. Je moet dus niet zomaar voor een thuisbehandeling gaan. Eventuele vragen kun je aan je dokter stellen.

De huid van een baby verschilt in een aantal opzichten met die van een volwassen huid, wat kan verklaren waarom de baby huid sneller uitdroogt.

Is de huid van een baby anders?

De structuur van de babyhuid is anders dan die van een volwassen huid. Zo zijn de huidcellen kleiner en zijn ook de collageenvezels dunner.

De babyhuid is in vergelijking met de volwassen huid doorlaatbaarder en meer vatbaar voor uitdroging.

De buitenste laag van de baby huid (hoornlaag) is namelijk 30% dunner en de opperhuid (epidermis) is 20% dunner.

De babyhuid verschilt ook afhankelijk van de zwangerschapsduur. Zo hebben te vroeg geboren baby’s bijvoorbeeld een transparante dunne huid. Als het kind eenmaal voldragen is zal de huid dikker zijn.

Voeden en hydrateren

Het is belangrijk dat je baby vaak genoeg gevoed wordt zodat je baby gezond en gehydrateerd blijft.

Een goede hydratatie zorgt voor een goed gehydrateerde huid, wat eventuele schilfering kan verhelpen.

Take home message

Door regelmatige blootstelling aan milieu-elementen zoals zon, droogte of overmatige vochtigheid kan de huid gaan vervellen. Althans, dit zie je vaak bij volwassenen.

Al kort na de geboorte (2e, 3e dag) kan de babyhuid lichter, droog en schilferig worden. Dus waarom vervellen baby’s?

Meestal is het een natuurlijk gevolg van de zwangerschap. De huid van een baby zal na de geboorte net zoals bij volwassenen gaan exfoliëren.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als de huid van je pasgeborene vervelt. De bovenste huidlaag zal namelijk langzaam afschilferen.

En zoals hierboven besproken is de babyhuid op een aantal vlakken anders dan een volwassen huid waardoor de baby kwetsbaarder is voor uitdroging.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Visscher, M. O., Adam, R., Brink, S., & Odio, M. (2015). Newborn infant skin: physiology, development, and care. Clinics in dermatology, 33(3), 271-280.