5 Beste Vitamine D Supplementen

Wereldwijd kampen 1 miljard mensen met een vitamine D-tekort, ondanks dat je lichaam vitamine D kan aanmaken bij blootstelling aan licht. 

In Nederland schijnt niet altijd de zon en komen mensen niet elke dag voldoende buiten. 

Gelukkig kunnen vitamine D-supplementen je helpen om toch alle voordelen van de zon te ervaren.

De hoeveelheden vitamine D in voeding zijn verwaarloosbaar. Om aan je dagelijkse vitamine D-behoefte te voldoen, zou je elke dag een halve kilo zalm moeten eten. 

Daarom zijn vitamine D-supplementen eerder een behoefte dan een luxe, vooral in de donkere maanden.

Welk vitamine D-supplement het beste is, hangt af van een aantal belangrijke punten. 

Om het voor jou eenvoudig te maken, hebben wij alle supplementen met elkaar vergeleken en beoordeeld op verschillende kritieke vlakken.

Alle supplementen voldoen aan de volgende criteria:

  • Kwaliteit: strenge kwaliteitsnormen zijn gehanteerd tijdens de productie voor zuiverheid en betrouwbaarheid.
  • Biologische beschikbaarheid: de hoeveelheid voedingsstof die geabsorbeerd en gebruikt kan worden.
  • Lovende kritieken: alleen supplementen met de beste beoordelingen en ervaringen hebben onze lijst gehaald.

Dit is Human Nature’s keuze voor de beste vitamine D-supplementen.

vrouw-houdt-gele-vitaminecapsules-voor-de-zon

De Top 5 vitamine D-supplementen vliegensvlug

Nr. Merk Titel
1 Perfect Health Beste Overall
2 Davitamon Beste Budget
3 Vitakruid Hoogste Biologische Beschikbaarheid  
4 SUNDT Supplements 100% Vegan  
5 Dagravit Speciaal voor Kinderen 

1.  Perfect Health

Beste Overall

Substantie: softgels | Hoeveelheid: 90 stuks  | Dosering: 1 | Vegan: nee| Vrij van allergenen: ja 

Bekijk op Bol.com

Perfect Health vitamine d supplement+ therapeutisch toegepast 

+ vrij van: gluten, lactose en gist

+ vrij van synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen 

+ synergetische werking 

Vitamine D3 van Perfect Health bevat per softgelcapsule maar liefst 75 mcg cholecalciferol (vitamine D3).

Vitamine D3 is krachtiger en werkt langer dan vitamine D2. Dit vitamine supplement werkt ‘synergetisch’, omdat alle verschillende voedings- en hulpstoffen elkaar positief versterken. Dit is ook de reden waarom dit supplement zelfs therapeutisch wordt toegepast.

2.  Davitamon

Beste Budget

Substantie: kauwtabletten | Hoeveelheid: 60  | Dosering: 1-2| Vegan: ja| Vrij van allergenen: ja    

Bekijk op Bol.com

Davitamon vitamine d supplement+ inclusief calcium

+ beste budget

+ vertrouwd merk 

Davitamon biedt iets extra’s. Voor een optimale vitamine D-opname moet je namelijk ook calcium binnenkrijgen. Davitamon calcium met vitamine D bevat beide.

Davitamon is niet alleen het beste budget, Davitamon biedt al sinds 1928 de meest betrouwbare voedingssupplementen van de hoogste kwaliteit. De 100% ADH Vitamine D kauwtabletten zorgen voor sterke botten, spieren en een goede bloedstolling (calcium). Kortom, met dit vitamine D-supplement kom je niets tekort.

3.  Vitakruid

Hoogste biologische beschikbaarheid

Substantie: vloeistof | Inhoud: 30 ml | Dosering: 1-2 | Vegan: ja| Vrij van allergenen: ja   

Bekijk op Bol.com

Vitakruid vitamine d supplement+ inclusief K2

+ natuurlijk product 

+ hoogste opname 

Vitakruid garandeert de hoogste biologische beschikbaarheid van vitamine D3 en K2. 2 druppels bevatten maar liefst 62,50 µg D3. De combinatie van vitamine D3 en K2 is zeer effectief. In het Westers dieet komt nauwelijks vitamine K2 voor en ongeveer 90% heeft een vitamine K2-tekort.

Het vitamine K2 in dit supplement komt in de hoogst biologisch beschikbare vorm, namelijk menaquinon 7. Vitamine K2 is een calciumdistributeur en zorgt ervoor dat al het extra geabsorbeerde calcium op juiste plek terechtkomt, zoals in de botten en tanden.

4.  Sundt Supplements

100% Vegan

Substantie: vloeistof | Inhoud: 60 ml | Dosering: 2 ml | Vegan: ja| Vrij van allergenen: mogelijk sporen van sesam en soja   

Bekijk op Bol.com

Sundt vitamine d supplement+ vrij van genetische manipulatie

+ glutenvrij, suikervrij, alcoholvrij

+ geen toevoegingen 

+ hoge biologische beschikbaarheid door liposomale formule

Sundt Vitamine D3 is 100% vegan. Dit vitamine D-supplement bevat net als Vitakruid vitamine K2. Sundt besteedt bijzonder veel aandacht aan natuurlijkheid en duurzaamheid. De vitamines zijn namelijk vrij van genetische manipulatie en onnodige toevoegingen. Uiteraard zijn ook suiker en gluten vermeden. De biologische beschikbaarheid is bovendien hoog dankzij de liposomale vorm.

5.  Dagravit

Speciaal voor Kinderen 

Substantie: tabletten | Hoeveelheid: 200  | Dosering: | Vegan: nee| Vrij van allergenen:

Bekijk op Bol.com

Dagravit vitamine d supplement+ 1-4 jaar 

+ lekkere bananensmaak 

+ optimale groei en ontwikkeling  

+ vrij van gluten, lactose en kleurstoffen

Deze vitamine D kauwtabletten zijn speciaal gemaakt voor jonge kinderen van 1 tot 4 jaar.

Vitamine D is namelijk essentieel voor een normale groei en ontwikkeling van de botten en tanden. De Gezondheidsraad geeft zelfs aan dat deze leeftijdsgroep 10 microgram extra vitamine D per dag nodig heeft. Door de lekkere bananensmaak zullen de kinderen het ervaren als een snoepje. De hoogwaardige ingrediënten hebben de optimale biologische verhoudingen. 

Welk vitamine D kan ik het beste kiezen?

Vanwege deze synergie, hoogwaardige ingrediënten en de juiste biologische verhoudingen wordt Perfect Health door veel zorgprofessionals gebruikt. Deze vitamine D kan zelfs therapeutisch worden ingezet bij bijvoorbeeld jongeren, mensen met een donkere huid, ouderen en mensen die op de werkvloer onvoldoende in de zon komen. 

Davitamon calcium met vitamine D is speciaal ontwikkeld voor ouderen die extra calcium en vitamine D nodig hebben voor het behoud van sterke botten en soepele spieren.

Vitamine K2 distribueert calcium op de juiste plek zoals in de botten en tanden. Als je hier onvoldoende van binnenkrijgt is Vitakruid een verstandige keuze. 

Het meest natuurlijke product is SUNDT Supplements. Dit vitamine D-supplement is namelijk glutenvrij, suikervrij, alcoholvrij, vrij van genetische manipulatie en vrij van toevoegingen

Dagravit Vitamine D kauwtabletten zijn speciaal gemaakt voor kinderen van 1 tot 4 jaar. Cruciale vitamines die de normale groei en ontwikkeling van de botten en tanden ondersteunen. 

Werken vitamine d supplementen? 

In Nederland schijnt de zon 5 maanden krachtig genoeg waarin het lichaam zelf voldoende vitamine D kan aanmaken. Echter, 7 maanden per jaar staat de zon relatief laag en is er dus weinig UVB straling. 

Er zijn twee soorten vitamine D, namelijk ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Vitamine D3 heeft een sterkere en duurzamere werking ten opzichte van vitamine D2. Vitamine D3 versterkt het immuunsysteem, de spieren, botten en tanden, het celdelingsproces en het draagt bij aan de aanmaak van weefsels en cellen. 

Calcium is ook belangrijk

Zolang je ook voldoende calcium inneemt bij de vitamine D-supplementen zal je tekorten voorkomen en de botgezondheid bevorderen. Mocht je een tekort ervaren, zal je met behulp van een supplement binnen 3 á 4 maanden je vitamine-D tekort herstellen. Je hebt geen grote hoeveelheden vitamine D nodig om alle gezondheidsvoordelen te ervaren. 

Zuivelproducten zoals melkproducten en kaas bevatten grote hoeveelheden calcium. Het is belangrijk om dagelijks voldoende calcium binnen te krijgen zodat je vitamine D goed opneemt en zo de botten in topconditie houdt.

Als je weinig of geen zuivelproducten drinkt of eet, kan het supplement Davitamon Calcium met Vitamine D de oplossing zijn.

Bovendien is ook Vitamine K2 belangrijk omdat het als calcium distributeur fungeert en er dus voor zorgt dat al het calcium op juiste plek terechtkomt. Kortom, vitamine D, calcium en vitamine K zijn zeer belangrijk. 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden: 

  • 12 maanden of jonger: 400 IU (10 mcg)
  • 1 tot 13 jaar: 600 IU (15 mcg)
  • 14 tot 70 jaar: 600 IU (15 mcg)
  • 70 jaar of ouder: 800 IU (20 mcg)

Verschil vitamine D2 en D3

Vitamine D komt in twee vormen namelijk, Vitamine D2 (ergocalciferol) en Vitamine D3 (cholecalciferol). De chemische zijketens zijn net wat anders, maar ze worden allebei goed geabsorbeerd in de darmen.

Supplementen bevatten D2, D3 of beide. Echter, uit studies blijkt dat vitamine D3 beter en langer werkt dan D2.

Vitamine D2 en vitamine D3 zitten in paddenstoelen en dierlijke voeding. Paddenstoelen en dieren gebruiken namelijk ook het zonlicht (uv-straling) om vitamine D aan te maken. 

Dierlijke vitamine D3 is precies hetzelfde vitamine D als die onze menselijke huid aanmaakt. Om die reden heeft vitamine D3 ook de hoogste biologische beschikbaarheid voor ons menselijk verteringsgestel. 

Dit verklaart waarom vitamine D3 en niet D2 op de voorkant van de verpakking vermeld staat. 

Take home message 

Vitamine D zorgt voor een verhoogde calciumopname, goede spierfunctie, verbeterde celdifferentiatie, gezond immuunsysteem, sterke botten en tanden.

Een ontoereikende vitamine D-inname is door het beperkte aantal zonnestralen in de Benelux vaker regel dan uitzondering.

In Nederland schijnt de zon slechts 5 maanden krachtig genoeg, waarin je zelf voldoende vitamine D kan aanmaken. 

Een vitamine D-supplement is daarom verstandig om tekorten te voorkomen en van alle gezondheidsvoordelen te profiteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Wacker, M., & Holick, M. F. (2013). Sunlight and Vitamin D: A global perspective for health. Dermato-endocrinology, 5(1), 51-108.

Holick, M. F. (2011). Health benefits of vitamin D and sunlight: a D-bate. Nature Reviews Endocrinology, 7(2), 73-75.

Naeem, Z. (2010). Vitamin d deficiency-an ignored epidemic. International journal of health sciences, 4(1), V.

Hossein-nezhad, A., & Holick, M. F. (2013, July). Vitamin D for health: a global perspective. In Mayo clinic proceedings (Vol. 88, No. 7, pp. 720-755). Elsevier.

Urashima, M., Segawa, T., Okazaki, M., Kurihara, M., Wada, Y., & Ida, H. (2010). Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. The American journal of clinical nutrition, 91(5), 1255-1260.

Zittermann, A., Frisch, S., Berthold, H. K., Götting, C., Kuhn, J., Kleesiek, K., … & Koerfer, R. (2009). Vitamin D supplementation enhances the beneficial effects of weight loss on cardiovascular disease risk markers. The American journal of clinical nutrition, 89(5), 1321-1327.

Cashman, K. D. (2007). Vitamin D in childhood and adolescence. Postgraduate medical journal, 83(978), 230-235.

Major, G. C., Alarie, F. P., Doré, J., & Tremblay, A. (2008). Calcium plus vitamin D supplementation and fat mass loss in female very low-calcium consumers: potential link with a calcium-specific appetite control. British journal of nutrition, 101(5), 659-663.

Rorie, A., Goldner, W. S., Lyden, E., & Poole, J. A. (2014). Beneficial role for supplemental vitamin D3 treatment in chronic urticaria: a randomized study. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 112(4), 376-382.

Boonpiyathad, T., Pradubpongsa, P., & Sangasapaviriya, A. (2016). Vitamin d supplements improve urticaria symptoms and quality of life in chronic spontaneous urticaria patients: a prospective case-control study. Dermato-endocrinology, 8(1), e983685.

Whiting, S. J., Bonjour, J. P., Payen, F. D., & Rousseau, B. (2015). Moderate amounts of vitamin D3 in supplements are effective in raising serum 25-hydroxyvitamin D from low baseline levels in adults: a systematic review. Nutrients, 7(4), 2311-2323.