6 Belangrijke Vitamines in de Overgang

Tijdens de overgang verandert het lichaam van een vrouw en kan het moeilijker worden om bepaalde vitamines en mineralen op te nemen uit voeding. 

Hierdoor kunnen vrouwen tijdens de overgang een grotere behoefte hebben aan supplementen. 

Veel vrouwen vragen zich af of vitamine overgang kan vergemakkelijken en de gezondheid kan ondersteunen tijdens deze belangrijke fase van hun leven.

Dit artikel vertelt je meer over de vitamines die je tijdens de overgang mogelijk nodig hebt en waarom precies.

alle soorten vitaminesupplementen op tafel

Vitamine D

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor vrouwen tijdens de menopauze, omdat het helpt bij het behoud van gezonde botten. 

Tijdens de menopauze kan er een afname zijn van oestrogeen, wat leidt tot verlies van botmassa. Dit maakt vrouwen kwetsbaarder voor botbreuken en osteoporose. 

Vitamine D helpt bij de opname van calcium, een belangrijk mineraal voor botten, en het versterkt de botten. 

Daarnaast is vitamine D ook belangrijk voor het immuunsysteem. Het speelt een rol in de regulerende werking van de immuuncellen en kan daardoor helpen beschermen tegen infecties. 

Als je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, kan het leiden tot een verhoogd risico op botbreuken, osteoporose en infecties.

Vitamine B

Vitamine B speelt een belangrijke rol in de menopauze, omdat het kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het versterken van het zenuwstelsel. 

Vitamine B12 en foliumzuur zijn vooral belangrijk in deze fase van het leven. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een gezonde werking van het zenuwstelsel. 

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot vermoeidheid, gebrek aan energie en zelfs geheugenproblemen.

Foliumzuur is nodig voor de celdeling en de groei van nieuwe cellen, en het helpt bij het verminderen van hart- en vaatziekten. 

Het kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst, die vaak voorkomen tijdens de menopauze. 

Door voldoende vitamine B binnen te krijgen, kun je je energielevel verhogen en het risico op gezondheidsproblemen verminderen.

Vitamine E

Vitamine E is een belangrijke antioxidant die helpt bij het beschermen van celmembranen tegen oxidatieve stress. 

Tijdens de menopauze kan het lichaam van een vrouw meer blootgesteld zijn aan vrije radicalen, wat kan leiden tot celbeschadiging. 

Vitamine E kan helpen bij het bestrijden van deze vrije radicalen en beschermen tegen celbeschadiging.

Daarnaast kan vitamine E ook helpen bij het verminderen van symptomen van hart- en vaatziekten, die vaak voorkomen tijdens de menopauze. 

Het kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van huidveroudering, zoals rimpels en droge huid. 

Door voldoende vitamine E binnen te krijgen, kun je je risico op gezondheidsproblemen verminderen en het beschermen van je huid tegen veroudering.

Calcium

Calcium is een belangrijk mineraal voor vrouwen tijdens de menopauze, omdat het helpt bij het behoud van gezonde botten. 

Zoals eerder genoemd, kan er tijdens de menopauze een afname zijn van oestrogeen, wat leidt tot verlies van botmassa. 

Door voldoende calcium binnen te krijgen, kun je je botten versterken en je risico op botbreuken en osteoporose verminderen. 

Calcium is ook belangrijk voor het normaal functioneren van spieren, bloedstolling en communicatie tussen cellen.

Een tekort aan calcium kan leiden tot botontkalking, osteoporose, spierkrampen en andere gezondheidsproblemen. 

Het is belangrijk dat je voldoende calcium binnenkrijgt, zowel via voeding als supplementen, om je botten gezond te houden tijdens de menopauze.

Foliumzuur

Foliumzuur is een B-vitamine die helpt bij het verminderen van hart- en vaatziekten tijdens de menopauze. 

Het speelt een belangrijke rol in de celdeling en de groei van nieuwe cellen. 

Het kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst, die vaak voorkomen tijdens de menopauze.

Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, verminderde groei en ontwikkeling, evenals cognitieve problemen. 

Tijdens de menopauze kan het risico op hart- en vaatziekten toenemen, dus het is belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen om deze risico’s te verminderen. Dit kan via voeding of supplementen.

IJzer

IJzer is een mineraal dat van belang is voor vrouwen tijdens de menopauze. Het is nodig voor de bloedopbouw en helpt bij het verminderen van vermoeidheid. 

Tijdens de menopauze kan er een afname zijn van bloedvolume, waardoor vrouwen kwetsbaarder kunnen zijn voor bloedarmoede. 

IJzer helpt bij de aanmaak van hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen, dat zorgt voor het transport van zuurstof naar de organen en weefsels.

Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, concentratieproblemen en andere gezondheidsproblemen. 

Het is belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen, zowel via voeding als supplementen, om de gezondheid van het bloed te ondersteunen tijdens de menopauze.

Aandachtspunten

Er zijn enkele belangrijke dingen om te weten over vitamine overgang:

Vitamine D, B, E, calcium, foliumzuur en ijzer zijn specifieke vitamines en mineralen die belangrijk zijn tijdens de menopauze.

Tijdens de menopauze kan het lichaam van een vrouw veranderen, waardoor het moeilijker kan zijn om bepaalde vitamines en mineralen op te nemen uit voeding. Hierdoor kan een supplement noodzakelijk zijn.

Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden tijdens de menopauze, zoals regelmatig bewegen, een gezonde voeding en geen roken of overmatig alcoholgebruik.

Sommige vrouwen kunnen ook specifieke symptomen ervaren tijdens de menopauze, zoals opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Deze symptomen kunnen worden verminderd door een gezonde levensstijl en supplementatie met specifieke vitamines en mineralen.

Het is belangrijk om met je arts te praten over welke supplementen het beste bij jou passen en om eventuele gezondheidsproblemen te bespreken die specifiek aan jou kunnen zijn.

Er zijn ook andere natuurlijke remedies die kunnen helpen bij de symptomen van de menopauze, zoals phyto-oestrogenen (uit planten afkomstige oestrogenen) en adaptogenen (kruiden die helpen bij het aanpassen van stress)

Het is van belang om je vitamine en mineralen niveau periodiek te laten controleren door een bloedonderzoek, om te zien of je een tekort hebt en aanvulling nodig hebt.

Take home message

Welke vitamines voor de overgang?

  • Vitamine D: helpt bij het behoud van gezonde botten en is belangrijk voor het immuunsysteem.
  • Vitamine B: helpt bij het verminderen van vermoeidheid en versterkt het zenuwstelsel.
  • Vitamine E: helpt bij het beschermen van celmembranen tegen oxidatieve stress.
  • Calcium: helpt bij het behoud van gezonde botten.
  • Foliumzuur: helpt bij het verminderen van hart- en vaatziekten.
  • IJzer: helpt bij het verminderen van vermoeidheid en helpt bij de bloedopbouw.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen