Vocht Vasthouden In De Overgang: 6 Oorzaken en Behandelingen

Je kunt tijdens de overgang vocht vasthouden. In deze fase van het leven verandert er veel in het lichaam, waaronder veranderingen in hormonen. 

Deze hormonale veranderingen kunnen vocht doen ophopen, wat kan leiden tot opgezwollen benen, handen, enkels en ook gewichtstoename. Dit kan ongemak en zelfs pijn veroorzaken. 

Gelukkig zijn er manieren om dit te verminderen. Je kan bijvoorbeeld proberen regelmatig te bewegen, een gezonde balans in je dieet aan te houden en voldoende water te drinken. 

Ook kan het gebruik van compressiekousen helpen. Overleg met je arts als je symptomen ervaart die je zorgen baart.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van vocht vasthouden tijdens de overgang en wat je er allemaal aan kunt doen.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Waarom kun je in de overgang vocht vasthouden?

Er zijn diverse oorzaken voor vocht vasthouden tijdens de overgang. Hieronder een lijst met de meest voorkomende oorzaken:

 1. Veranderingen in hormonen. Tijdens de overgang verandert er veel in het lichaam, waaronder een afname van oestrogenen. Dit kan leiden tot een onbalans in het vochtmetabolisme en dus een ophoping van vocht.
 2. Vermindering van de bloedcirculatie. De afname van oestrogenen kan ook leiden tot een afname van de bloedcirculatie, waardoor vocht zich gemakkelijker kan ophopen.
 3. Vermindering van de nierfunctie. De nieren spelen een belangrijke rol in het reguleren van het vochtgehalte in het lichaam. Een afname van de nierenfunctie kan leiden tot een ophoping van vocht.
 4. Gewichtstoename. Tijdens de overgang kunnen veel vrouwen aankomen. Dit kan leiden tot een ophoping van vocht in het lichaam.
 5. Stress. Stress kan leiden tot een toename van hormonen zoals cortisol, wat kan leiden tot een ophoping van vocht in het lichaam.
 6. Ongezonde voeding. Een dieet met te veel zout, suiker en vet kan leiden tot een ophoping van vocht in het lichaam.

Het is een complexe aandoening en meerdere factoren kunnen een rol spelen. Raadpleeg daarom een arts.

Hormonale veranderingen

De meest voorkomende oorzaak voor vocht vasthouden tijdens de overgang is veranderingen in hormonen. Hieronder beschrijf ik hoe dit mechanisme in stappen verloopt:

 1. Afname van oestrogenen. Oestrogenen zijn hormonen die onder andere bijdragen aan het reguleren van het vochtmetabolisme.
 2. Vocht onbalans. Als gevolg van de afname van oestrogenen, kan er een onbalans ontstaan in het vochtmetabolisme. Hierdoor kan er vocht in het lichaam ophopen.
 3. Vochtophoping. Dit vocht kan zich ophopen in verschillende delen van het lichaam, zoals de benen, handen en enkels. Dit kan leiden tot opgezwollen gewrichten, gewichtstoename en andere symptomen.
 4. Afname bloedcirculatie. Bovendien kan de afname van oestrogenen ook leiden tot een afname van de bloedcirculatie, waardoor vocht zich gemakkelijker kan ophopen.
 5. Complicaties. Dit kan op de lange termijn leiden tot complicaties zoals hart- en vaatziekten.

Wat kun je doen tegen vocht vasthouden overgang?

Er zijn diverse manieren om vocht vasthouden tijdens de overgang te verminderen.

 1. Regelmatig bewegen: Regelmatig bewegen helpt de bloedcirculatie te verbeteren en kan dus bijdragen aan het verminderen van vocht vasthouden.
 2. Gezonde balans in je dieet: Een dieet met te veel zout, suiker en vet kan leiden tot een ophoping van vocht. Probeer daarom een gezonde balans in je dieet aan te houden.
 3. Voldoende water drinken: Het is belangrijk om voldoende water te drinken om de nieren te helpen het vocht af te voeren.
 4. Compressiekousen: compressiekousen helpen de bloedstroom te verbeteren en kunnen dus bijdragen aan het verminderen van vocht vasthouden.
 5. Overleg met je arts: Overleg met je arts als je symptomen ervaart die je zorgen baart. Je arts kan je adviseren over de juiste behandeling en eventueel medicatie voorschrijven.
 6. Leefstijl veranderen: Probeer een gezonde leefstijl aan te houden, zoals het stoppen met roken, weinig alcohol drinken, en een gezonde slaaproutine.

Hoeveel mensen er last van hebben

Er is geen specifiek cijfer beschikbaar over hoeveel mensen precies vocht vasthouden tijdens de overgang hebben. 

Vocht vasthouden is een veelvoorkomend probleem tijdens de overgang, omdat veranderingen in hormonen een belangrijke rol spelen in het reguleren van het vochtmetabolisme. 

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang symptomen zoals opgezwollen benen, handen en enkels. 

Take home message

Hoewel het ongemak kan veroorzaken, zijn er manieren om dit te verminderen. 

Door regelmatig te bewegen, een gezonde balans in je dieet aan te houden, voldoende water te drinken, compressiekousen te dragen, overleg te hebben met je arts, en een gezonde leefstijl aan te houden, kun je de symptomen van vocht vasthouden verminderen. 

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te zoeken naar oplossingen als je symptomen ervaart die je zorgen baart. 

Onthoud dat je niet alleen bent in deze situatie, veel vrouwen ervaren dit en er zijn hulpmiddelen om jou te helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen