Ga je door Vroeg in de Overgang Eerder Dood?

De overgang begint gemiddeld rond de leeftijd van 51 jaar, maar sommige vrouwen kunnen vroeg in de overgang komen, soms al in de leeftijd van 40 jaar of eerder. Dit wordt ook wel een premature of vroegtijdige overgang genoemd.

Er is bewijs dat vrouwen die vroeg in de overgang zijn, een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en botontkalking. 

Dit komt doordat de overgang gepaard gaat met veranderingen in hormonen, waaronder een afname van oestrogeen, wat van nature beschermend werkt voor de gezondheid van vrouwen. 

Een vroege overgang kan worden veroorzaakt door genetische factoren, ziekte of medische behandelingen zoals chemotherapie.

Dan vraag je je misschien af of dit je levensverwachting kan beïnvloeden. Dus ga je door vroeg in de overgang eerder dood?

KORT ANTWOORD

Er is geen bewijs dat je eerder zult overlijden als je vroeg in de overgang bent. Hoewel een vroege overgang een verhoogd risico op gezondheidsproblemen met zich meebrengt, kun je deze symptomen verminderen en je gezondheid beschermen door de juiste stappen te nemen. Denk hierbij aan een gezonde levensstijl, bepaalde supplementen, hormonale therapie en regelmatig medische controles.

Dit artikel vertelt je de mogelijke gevolgen van een vroege overgang en wat je er allemaal aan kunt doen.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Mogelijke gevolgen als je vroeg in de overgang bent

Als je vroeg in de overgang bent, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal specifieke gezondheids- en welzijnsaspecten.

Hormonale veranderingen. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in het reguleren van de menstruatiecyclus en de reproductieve gezondheid van vrouwen. Een afname van oestrogeen kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en vaginale droogheid.

Hart- en vaatziekten. Vrouwen die vroeg in de overgang zijn, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen of beroertes, vanwege de veranderingen in hormonen.

Botontkalking. Een afname van oestrogeen kan leiden tot botontkalking, waardoor vrouwen vatbaarder zijn voor botbreuken.

Gewichtstoename. Veranderde hormonale niveaus kunnen leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik.

Slaapproblemen. Veranderde hormonale niveaus kunnen leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid en nachtelijk zweten.

Seksuele gezondheid. Veranderde hormonale niveaus kunnen leiden tot seksuele problemen, zoals vaginale droogheid en verminderde seksuele opwinding.

Geestelijke gezondheid. Veranderde hormonale niveaus kunnen leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie.

Wat je kunt doen als je vroeg in de overgang bent

Als je vroeg in de overgang bent, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen en je gezondheid te beschermen. Hieronder staan enkele stappen die je kunt ondernemen:

  1. Een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl kan helpen om symptomen van de overgang te verminderen en het risico op gezondheidsproblemen te verlagen. Dit betekent regelmatig bewegen, een gezonde voeding volgen, niet roken en beperkt alcoholgebruik.
  2. Supplementen nemen. Supplementen zoals calcium en vitamine D kunnen helpen om botontkalking te voorkomen.
  3. Hormonale therapie overwegen. Hormonale therapie kan worden overwogen als een optie om symptomen van de overgang te verminderen en het risico op gezondheidsproblemen te verlagen.
  4. Medische controles. Het is belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen en te behandelen.
  5. Stressmanagement. Stress kan symptomen van de overgang verergeren. Dus het is aan te raden om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.
  6. Seksuele gezondheid. Veranderde hormonale niveaus kunnen leiden tot seksuele problemen, zoals vaginale droogheid en verminderde seksuele opwinding. Overleg met je arts over de opties voor lokale oestrogeentherapie of andere behandelingen.
  7. Geestelijke gezondheid. Veranderde hormonale niveaus kunnen leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie. Dus het is aan te raden om hulp te zoeken als je denkt dat je last hebt van geestelijke gezondheidsproblemen.
  8. Ondersteuning zoeken. Overgang kan een emotionele tijd zijn. Praten met vrienden, familie of een therapeut kan helpen om de emoties te verwerken. Bovendien, er zijn veel groepen voor vrouwen die vroeg in de overgang zijn die je kunt joinen voor steun en advies.

Het is belangrijk om te weten dat elk persoon anders is en dat wat werkt voor een persoon, niet noodzakelijk werkt voor een ander. 

Take home message

We hebben net besproken dat vrouwen die vroeg in de overgang zijn, een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en botontkalking. 

Dit komt doordat de overgang gepaard gaat met veranderingen in hormonen, waaronder een afname van oestrogeen, wat van nature beschermend werkt voor de gezondheid van vrouwen.

Ga je eerder dood als je vroeg in de overgang bent?

Hoewel een vroege overgang een verhoogd risico op gezondheidsproblemen met zich meebrengt, dit niet betekent dat je eerder zult overlijden als je vroeg in de overgang bent.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen en je gezondheid te beschermen. 

Door een gezonde levensstijl te volgen, supplementen te nemen, hormonale therapie overwegen, regelmatig medische controles ondergaan, stressmanagement, seksuele gezondheid, geestelijke gezondheid en ondersteuning te zoeken, kun je de gevolgen van een vroege overgang verminderen.

Het is belangrijk om te weten dat een vroege overgang geen afwijking is, maar een natuurlijk proces. 

Dus, als je vroeg in de overgang bent, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je gezondheid en welzijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen