Vroeg Opstaan om te Leren: Een Overzicht

Vroeg opstaan om te leren zal je studie- en leerprestaties zeker ten goede komen. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen die vroeg opstaan efficiënter en productiever zijn dan degenen die later opstaan. 

Daarnaast kan vroeg opstaan ook bijdragen aan een betere stemming, concentratie en gezondheid.

Dit artikel vertelt je waarom vroeg opstaan om te leren goed kan zijn inclusief een aantal handige tips.

student-slaapt-op-boek-in-de-bibliotheek

Waarom vroeg opstaan om te leren goed is 

Er zijn een aantal redenen waarom het goed kan zijn om vroeg op te staan om te leren, en hier zijn enkele van de voordelen op een rijtje:

  • Betere concentratie en productiviteit. Omdat ons lichaam in de ochtend frisser en energieker is, kan dit helpen bij het aanpakken van de meest veeleisende taken.
  • Minder afleiding. Mensen zijn vaak minder actief op sociale media of andere verstrooiing, en dat kan helpen om zich te concentreren op leerstof.
  • Betere nachtrust. Door eerder naar bed te gaan, kan men vroeger opstaan en kan men een volledige cyclus van slaap krijgen, dit kan helpen bij het verminderen van slaapstoornissen of slapeloosheid.
  • Betere stemming. Ochtendpersonen hebben vaak minder kans op depressie of andere stemmingstoornissen.
  • Beter georganiseerd. Je kunt je taken beter plannen en uw tijd efficiënter beheren als je vroeg opstaat.

Echter, het is wel belangrijk om te beseffen dat vroeg opstaan niet voor iedereen werkt, aangezien iedereen een ander slaap-waak ritme heeft. 

Zo kan voor sommige mensen vroeg opstaan leiden tot vermoeidheid, slechtere concentratie, en in sommige gevallen zelfs depressie.

Het is daarom ook belangrijk om te kijken naar wat voor jou werkt en je eigen slaap-waak ritme te respecteren.

Als je besluit om vroeg op te staan om te leren, begin dan rustig aan. 

Probeer elke dag een minuut of twee eerder op te staan en werk je weg naar een vroeger tijdstip. 

En, belangrijk is om zorg te dragen voor een goede slaap hygiëne, met een vast bedtijd, een donkere en koele slaapomgeving en vermijd schermgebruik voor het slapen gaan.

Hoe kun je vroeg opstaan om te leren

Vroeg opstaan is niet voor iedereen even gemakkelijk. Veel mensen, vooral jongeren, hebben een natuurlijke neiging om later op te staan. 

Dit komt door veranderingen in de hormonen in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor het regelen van onze slaap-waakcycli, bekend als onze circadiaanse ritme. 

Maar er zijn wel een paar dingen die je kan doen om het makkelijker te maken om vroeg op te staan.

  • Probeer een vast bed- en opstijftijd te hanteren, zelfs in het weekend.
  • Zorg voor een donkere en koele slaapkamer
  • Vermijd schermgebruik minstens een uur voordat je gaat slapen.
  • Probeer een ontspannende activiteit te doen voordat je gaat slapen, zoals lezen of mediteren.
  • Gebruik een wekker die simuleert een zonsopgang, of een natuurlijke lichtwekker, die je op een natuurlijke manier wekt.

Als je jezelf op een consistente basis laat opstaan en de bovenstaande tips volgt, kan het een tijdje duren voordat je lichaam zich aanpast, maar je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om op te staan en je zult waarschijnlijk merken dat je je beter concentreert en productiever bent tijdens de studie-uren.

In de ochtend leren of in avond?

Er is geen één antwoord op de vraag wanneer mensen het beste leren, omdat iedereen verschillende slaap-waak ritmen heeft. 

Maar hier zijn enkele dingen om rekening mee te houden:

Er zijn ochtendpersonen, die hun beste prestaties in de ochtend geven en zich in de avond vermoeid voelen.

Aan de andere kant zijn er avondpersonen, die hun beste prestaties in de avond geven en zich in de ochtend vermoeid voelen.

Er zijn ook mensen die geen voorkeur hebben voor een bepaalde tijd van de dag en zich gedurende de dag energiek voelen.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat sommige taken of onderwerpen beter in de ochtend kunnen worden geleerd en andere in de avond. Bijvoorbeeld, sommige mensen vinden het makkelijker om taal te leren in de ochtend en andere vinden dat makkelijker in de avond.

Veel hangt af van de persoon en zijn biologische ritme. Zo kan men bijvoorbeeld een ochtendpersoon zijn, maar dat betekent nog niet dat men ’s ochtends het beste leert.

Het is daarom belangrijk om te experimenteren met verschillende tijden van de dag om te zien wanneer jij het beste leert.

Probeer de tijden waarop je gewoonlijk waakzaam bent te identificeren en focus op leren tijdens deze momenten.

En, houd rekening met je eigen slaap-waak ritme, wanneer je slaperig bent of te moe, kan het moeilijk zijn om te concentreren en te leren, dus plan de tijd voor de studie rond de momenten van de dag waarop je je het best voelt.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de slaap meer bepaalt, dan wanneer men gaat slapen.

Belangrijke aandachtspunten

Er zijn nog een aantal dingen die mensen moeten weten als ze overwegen om vroeg op te staan om te leren:

Het is belangrijk om een consistente routine te volgen. Probeer elke dag op een consistent tijdstip op te staan en naar bed te gaan, zelfs in het weekend. Dit helpt om het lichaam aan te passen aan de nieuwe routine en maakt het gemakkelijker om vroeg op te staan.

Voorbereiding is key. Probeer de avond ervoor de spullen klaar te leggen die je nodig hebt voor je studie, zodat je niet hoeft rond te rennen in de ochtend.

Eet een gezond ontbijt. Een gezonde ochtendmaaltijd kan helpen om de concentratie te verbeteren en de energie te verhogen.

Houd in de gaten hoeveel koffie je drinkt. Koffie kan nuttig zijn om je energiek te houden in de ochtend, maar te veel koffie kan leiden tot een onrustig gevoel en een slechte nachtrust.

Probeer voldoende licht in de ochtend te krijgen. Ons lichaam is geprogrammeerd om wakker te worden wanneer het daglicht wordt. Dus, probeer zoveel mogelijk buitenlicht te krijgen in de ochtend om het lichaam te helpen de ochtendroutine aan te passen.

Het is belangrijk om te onthouden dat vroeg opstaan niet voor iedereen werkt. Sommige mensen hebben gewoon niet de biologische aanleg voor een vroeg ritme, dus als je je slecht voelt of niet efficiënt werkt, kan het een goed idee zijn om het opstaan tijdstip te veranderen.

Bovendien, er zijn ook studies die tonen dat vroeg opstaan geassocieerd kan zijn met een verhoogd risico op depressie of andere emotionele problemen. Dus, het is belangrijk om in de gaten te houden hoe het vroeg opstaan bevalt en op te passen voor symptomen van ongezondheid.

Take home message

Voor sommige mensen kan vroeg opstaan om te leren dus voordelig zijn. 

Door in de ochtend te leren, kun je profiteren van de rust en stilte voordat de dag begint, en kan je geest scherper zijn. 

Ook kun je voorkomen dat de dagelijkse afleidingen je concentratie verstoren. 

Aan de andere kant kan het voor andere mensen juist beter zijn om ’s nachts te leren, omdat ze ’s nachts meer energie hebben of juist beter kunnen concentreren. 

Het is dus belangrijk om te experimenteren met verschillende tijdstippen om te leren, en te bepalen wat het beste werkt voor jouw persoonlijke situatie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen