Je bent natuurlijk extra voorzichtig met de groeiende foetus, dan vraag je je misschien af of seks negatieve gevolgen kan hebben zoals vroeggeboorte.
Dus kan seks vroeggeboorte veroorzaken?
KORT ANTWOORD
Seks tijdens de zwangerschap kan bij sommige vrouwen de kans op vroeggeboorte verhogen. Er is echter niet één specifieke oorzaak aangewezen, en er kunnen veel factoren een rol spelen bij vroeggeboorte, zoals medische aandoeningen, leeftijd, roken of overgewicht. Daarom is het belangrijk om met je zorgverlener te overleggen en een gezamenlijke beslissing te nemen over welke activiteiten je tijdens de zwangerschap kunt uitvoeren.
Dit artikel vertelt je of seks vroeggeboorte kan veroorzaken, hoe groot die kans is en waar je allemaal rekening mee moet houden wat betreft seks en zwangerschap.
Hoe seks vroeggeboorte kan veroorzaken
Het mechanisme waarmee seks vroeggeboorte kan veroorzaken, wordt nog steeds niet volledig begrepen door wetenschappers.
Er zijn echter enkele theorieën die verklaren hoe seks vroeggeboorte zou kunnen veroorzaken.
- Bacteriële infectie. Seks kan een bacteriële infectie veroorzaken in de baarmoeder, wat leidt tot ontsteking en uiteindelijk vroeggeboorte.
- Stimulatie van de baarmoeder. Seksuele activiteit, inclusief het inbrengen van het penis in de baarmoeder, kan samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Dit kan de kans op vroeggeboorte verhogen.
- Cervicale weefselbeschadiging. Bij sommige vrouwen kan seks de cervix (het uiteinde van de baarmoeder) beschadigen, wat de kans op vroeggeboorte vergroot.
- Toenemende prostaglandineproductie. Tijdens seks kan er een toename zijn in het niveau van prostaglandinen, hormonen die de baarmoeder samentrekken en de bevalling kunnen uitlokken.
- Toenemende stress. Seksuele activiteit kan bij sommige vrouwen angst of stress veroorzaken, wat de kans op vroeggeboorte vergroot.
Het is belangrijk om te benadrukken dat deze theorieën niet voor alle vrouwen gelden en dat de meeste vrouwen zonder problemen seks kunnen hebben tijdens de zwangerschap. Overleg altijd met je zorgverlener als je twijfels of bezorgdheden hebt.
Risico op vroeggeboorte door seks
Er is geen specifiek cijfer of percentage waarmee seks de kans op vroeggeboorte verhoogt.
Veel factoren kunnen bijdragen aan vroeggeboorte en het is moeilijk om precies vast te stellen welke rol seks daarin speelt.
Sommige studies hebben aangetoond dat seks tijdens de zwangerschap de productie van prostaglandinen kan bevorderen, wat de baarmoeder samentrekkingen kan veroorzaken.
Deze samentrekkingen kunnen op hun beurt een vroeggeboorte veroorzaken.
Anderzijds is het belangrijk om te weten dat veel vrouwen die een vroeggeboorte hebben meegemaakt, geen seks hebben gehad vóór de bevalling.
Bovendien zijn er veel andere factoren die bijdragen aan vroeggeboorte, zoals medische aandoeningen, leeftijd, roken, overgewicht en stress.
Het is daarom belangrijk om met je zorgverlener te overleggen over welke activiteiten tijdens de zwangerschap veilig en geschikt zijn voor jou en je baby.
Als er bepaalde redenen zijn waarom seks tijdens de zwangerschap niet veilig is, kan je zorgverlener alternatieve opties aanbevelen.
In het algemeen is seks tijdens een gezonde zwangerschap meestal veilig, maar het is altijd verstandig om het met je zorgverlener te bespreken en te luisteren naar hun advies.
Kan seks tijdens de zwangerschap slecht zijn?
Seks tijdens de zwangerschap kan sommige negatieve gevolgen hebben.
- Bacteriële infecties. Seks kan bacteriële infecties veroorzaken, vooral als de hygiëne niet op orde is.
- Bloedingen. Seks kan bloedingen veroorzaken, die potentieel ernstig kunnen zijn, afhankelijk van de oorzaak.
- Pijn. Sommige vrouwen kunnen pijn of ongemak ervaren tijdens of na seks tijdens de zwangerschap.
- Bezorgdheid over de baby. Sommige vrouwen kunnen zich bezorgd maken over de effecten van seks op de ontwikkeling van de baby.
Take home message
Wees op de hoogte van de mogelijke risico’s die seks tijdens de zwangerschap met zich meebrengt.
Het is ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren die de kans op vroeggeboorte kunnen verhogen.
Onthoud dat in veel gevallen, seks tijdens de zwangerschap veilig en geen negatieve gevolgen heeft.
Het is altijd het beste om te overleggen met je zorgverlener en specifiek advies te vragen, in het geval van twijfel of bezorgdheid.
Doe wat het beste voelt voor jou en je partner en wees niet bang om vragen te stellen of hulp te zoeken als je dit nodig hebt.
Het belangrijkste is om de gezondheid van jezelf en je baby te waarborgen.