Hebben Vrouwen meer Slaap nodig dan Mannen? Feit of Fabel.

De meeste mensen hebben 7-9 uur slaap nodig. Maar volgens social media zouden vrouwen veel langer moeten slapen dan mannen, namelijk optimaal 9-10 uur. 

Zo wordt beweerd dat alle vroegere onderzoeken over slaapuren alleen op mannen zijn gebaseerd en dat vrouwen in werkelijkheid langer in bed moeten liggen. Maar is dat echt zo? Dus hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen?

KORT ANTWOORD

In de meeste levensfasen slapen vrouwen gemiddeld 5-28 minuten langer dan mannen. Dit verschil wordt voornamelijk veroorzaakt door werk- en gezinsverplichtingen, en de verschillende manieren waarop mannen en vrouwen hun tijd besteden, waarbij mannen over het algemeen meer vrije tijd hebben. 

Vrouwen multitasken vaak en gebruiken hun hersenen intensiever, wat meer energie kost. Hersenen verbranden veel calorieën; schakers verbruiken bijvoorbeeld tot wel 6000 calorieën per dag tijdens toernooien. Dus, het is begrijpelijk dat vrouwen dan wat langer moeten slapen.

Zelfs als mannen en vrouwen vergelijkbare taken hebben op het gebied van werk en gezin, slapen vrouwen doorgaans nog steeds langer. Dit kan komen door een grotere kans op slapeloosheid, angst en depressie bij vrouwen, vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen zoals menstruatie, zwangerschap en menopauze, wat resulteert in een grotere behoefte aan slaap.

Er zijn echter geen studies die de claim ondersteunen dat vrouwen 9-10 uur moeten slapen. Ongeacht geslacht hebben de meeste mensen dus 7-9 uur slaap nodig.

Dit artikel vertelt je hoeveel uur slaap mannen en vrouwen nodig hebben en waarom precies.

jonge vrouw slaapt in bed

Waarom slapen vrouwen langer dan mannen?

In de wereld van slaaponderzoek is er een fascinerend fenomeen waarbij vrouwen over het algemeen gemiddeld 5-28 minuten langer slapen dan mannen. 

Dit verschil in slaapduur heeft geleid tot een breed scala aan onderzoeken en hypothesen, waarbij verschillende factoren worden overwogen, variërend van biologische en hormonale verschillen tot sociaaleconomische en culturele invloeden.

Een veelvoorkomende verklaring voor het slaapverschil tussen mannen en vrouwen ligt in de verschillende verplichtingen en tijdsbesteding die beide geslachten hebben. Vrouwen worden vaak geconfronteerd met een complexere mix van werk- en gezinsverantwoordelijkheden, waardoor ze meer tijd en energie moeten investeren in het multitasken en het intensiever gebruiken van hun hersenen. Dit kan resulteren in een grotere behoefte aan slaap om te herstellen van de dagelijkse inspanningen.

Het idee dat vrouwen meer moeten slapen vanwege de intensieve hersenactiviteit wordt ondersteund door het feit dat de hersenen aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken. Vergelijkbaar met de calorieën die schakers verbranden tijdens toernooien, kunnen vrouwen die constant bezig zijn met meerdere taken en mentale uitdagingen een hogere energiebehoefte hebben, wat zich vertaalt naar een langere slaapduur om deze energievoorraden aan te vullen.

Zelfs wanneer mannen en vrouwen vergelijkbare taken hebben op het gebied van werk en gezin, blijft het slaapverschil tussen beide geslachten vaak bestaan. Dit kan te wijten zijn aan een aantal andere factoren, waaronder een grotere vatbaarheid voor slaapproblemen bij vrouwen. Studies hebben aangetoond dat vrouwen een hoger risico lopen op slapeloosheid, angst en depressie, vaak als gevolg van hormonale schommelingen tijdens verschillende levensfasen zoals menstruatie, zwangerschap en menopauze. Deze psychologische factoren kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden en resulteren in een grotere behoefte aan slaap om de negatieve effecten van stress en angst te compenseren.

Hoewel sommige beweringen suggereren dat vrouwen tot wel 9-10 uur slaap per nacht nodig hebben, is er weinig wetenschappelijk bewijs om deze specifieke claim te ondersteunen. In feite hebben de meeste mensen, ongeacht geslacht, een slaapbehoefte van 7-9 uur per nacht om optimaal te functioneren en zich uitgerust te voelen. Het is belangrijk op te merken dat individuele slaapbehoeften sterk kunnen variëren op basis van genetica, levensstijl en gezondheidstoestand, dus het is essentieel om naar het eigen lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen voor een optimale gezondheid en welzijn.

In de zoektocht naar een beter begrip van het slaapverschil tussen mannen en vrouwen is het ook belangrijk om bredere maatschappelijke en culturele invloeden te overwegen. Genderrollen en verwachtingen kunnen een rol spelen in hoe mannen en vrouwen hun tijd verdelen en prioriteiten stellen, wat op zijn beurt van invloed kan zijn op slaapgewoonten en -duur.

Weetje

Wist je dat 12% van de mensen volledig in zwart-wit droomt?

Waarom is slaap belangrijk? 5 Redenen

Over het algemeen hebben volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap nodig, maar waarom precies?

Herstel en vernieuwing. Slaap speelt een cruciale rol bij het herstel en de vernieuwing van ons lichaam en onze geest. Tijdens de slaap worden verschillende processen in gang gezet die essentieel zijn voor onze algehele gezondheid en welzijn. Een van deze processen is de fysieke herstelling van weefsels en spieren. Tijdens diepe slaapfasen worden groeihormonen afgescheiden, wat helpt bij het herstellen en opbouwen van spieren, terwijl cellen worden gerepareerd en beschadigde weefsels worden vernieuwd.

Herinneringen consolideren en leren. Daarnaast speelt slaap een cruciale rol bij het consolideren van herinneringen en het versterken van ons leervermogen. Tijdens de slaap consolideert de hersenen informatie die we gedurende de dag hebben geleerd, wat resulteert in een beter geheugen en cognitieve functie. Dit maakt slaap van vitaal belang voor studenten, professionals en iedereen die streeft naar een optimale mentale prestatie.

Hormoonregulatie. Een ander belangrijk aspect van slaap is de regulering van hormonen die onze eetlust en stofwisseling beïnvloeden. Onvoldoende slaap kan leiden tot een verstoring van deze hormonen, wat kan leiden tot gewichtstoename en een verhoogd risico op obesitas en gerelateerde gezondheidsproblemen. Daarom is voldoende slaap niet alleen belangrijk voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor het behoud van een gezond gewicht en een evenwichtige stofwisseling.

Emotioneel welzijn. Daarnaast heeft slaap een directe invloed op ons emotioneel welzijn en onze stemming. Een gebrek aan slaap kan leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en een verminderd vermogen om stressvolle situaties het hoofd te bieden. Dit komt doordat slaaptekort de balans van neurotransmitters in de hersenen verstoort, wat kan leiden tot symptomen van angst en depressie.

Sterke afweer. Het belang van voldoende slaap strekt zich ook uit tot ons immuunsysteem. Tijdens de slaap produceert ons lichaam cytokines, eiwitten die een cruciale rol spelen bij de bestrijding van infecties en ontstekingen. Een gebrek aan slaap kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor we vatbaarder worden voor verkoudheden, griep en andere ziekten.

Kortom, voldoende slaap is van vitaal belang voor een optimale gezondheid en welzijn. Door ervoor te zorgen dat we tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht krijgen, kunnen we ons lichaam en geest de broodnodige rust en herstel bieden die ze nodig hebben om goed te functioneren.

Take home message

Dus hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen?

Vrouwen slapen gemiddeld 5-28 minuten langer dan mannen, hoofdzakelijk door werk- en gezinsverplichtingen en verschillen in tijdsbesteding. 

Multitasking en intensiever hersengebruik kunnen bij vrouwen meer energie vergen, waardoor ze mogelijk langer moeten slapen. 

Zelfs bij vergelijkbare taken slapen vrouwen vaak nog steeds langer, mogelijk door een grotere gevoeligheid voor slaapproblemen en hormonale veranderingen. 

Hoewel sommigen beweren dat vrouwen 9-10 uur moeten slapen, ontbreekt wetenschappelijk bewijs hiervoor; de meeste mensen hebben echter 7-9 uur slaap nodig, ongeacht geslacht.

Het is cruciaal om een betrouwbare bron van informatie over medische onderwerpen toegankelijk te houden voor iedereen. 

Met de steun van lezers kan ik 365 dagen per jaar educatief materiaal blijven maken, gratis beginnersgidsen blijven aanbieden en gratis kanalen blijven opzetten. 

Gezondheid is van onschatbare waarde, en ik geloof dat iedereen recht heeft op betrouwbare informatie.

Verder nodig ik je uit om mijn YouTube-kanaal te bezoeken, waar ik in slechts één minuut de meest gestelde vragen beantwoord, zoals deze.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Burgard, S. A., & Ailshire, J. A. (2013). Gender and time for sleep among US adults. American sociological review, 78(1), 51-69.