Waar is Wierook Goed Voor? 18 Positieve Effecten

Wierook wordt al duizenden jaren door Boeddhistische monniken gebruikt. Aangename geuren roepen fijne herinneringen op en verbetert je humeur. 

Maar zijn er nog meer positieve kanten? Dus waar is wierook goed voor?

KORT ANTWOORD

Sommige kruiden kunnen mogelijk voor angstverlichting en stressverlichting zorgen. Het wordt vaak ook gebruikt als aanvulling op een meditatie- of yogaroutine. Het zou mogelijk zelfs je creativiteit bevorderen. Er zijn echter ook een aantal gezondheidsrisico’s aan wierook verbonden, daarom is het verstandig om voor een alternatief te gaan.

Dit artikel vertelt je waar wierook goed voor is, de veiligere soorten wierook inclusief de gezondheidsrisico’s die wierook met zich meebrengt.

wierrook

Positieve effecten van wierook

De geuren en aroma’s in wierook kunnen specifieke reacties opwekken. Op het internet zie je daarom nogal wat positieve eigenschappen van wierook voorbij komen waaronder:

 1. bevorderen van ontspanning
 2. minder stress en angst
 3. stimuleren van de creativiteit
 4. beter concentreren
 5. versterken van de zintuigen
 6. beter slapen
 7. antibacteriële eigenschappen
 8. aangename aromatische geur, verdoezelen van onaangename luchtjes
 9. aanwakkeren van het seksueel verlangen
 10. mindfulness, in het huidige moment komen
 11. verhoogde serotonineniveaus in de hersenen
 12. muggen verdrijven
 13. hogere motivatie
 14. minder depressieve symptomen
 15. herinneringen oproepen
 16. pepermuntgeur kan hoofdpijn verlichten
 17. religieuze redenen
 18. zuiveren van negatieve energie

De vraag is echter hoeveel van deze positieve effecten wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het lijkt in ieder geval de bacteriën in de lucht te kunnen verminderen.

Wierook beschikt over antibacteriële eigenschappen

Wierookstokjes beschikken over antibacteriële krachten en kunnen de bacteriën in de lucht doen verminderen. Dit blijkt uit vele onderzoeken.

Weetje

Wist je dat wierook de bacteriën in de lucht gedurende een uur met maar liefst 94% vermindert? Dit blijkt uit een studie.

Ze kunnen mogelijk zelfs de lucht zuiveren en ontsmetten. Deze zuiverheidsgraad zou mogelijk wel een dag lang gehandhaafd kunnen worden.

Verschil tussen soorten wierook

Niet elke wierook is hetzelfde.

Plantaardige ingrediënten. Wierook komt in verschillende soorten. Zo zijn er natuurlijke en veiligere soorten wierook. Deze wierook is van plantaardige ingrediënten gemaakt waar geen schadelijke chemicaliën aan toe zijn gevoegd.

Shoyeido wierookstokjes. De Japanse Shoyeido wierookstokjes worden als de ‘gezondste’ wierookstokjes beschouwd.

Natuurlijke verbranding. Ga voor wierookstokjes met een natuurlijke verbranding die relatief schoner en rookarm is.

Houtskool briket. Het wordt afgeraden om wierook op een houtskoolbriket te branden omdat er extra luchtverontreinigende stoffen kunnen ontstaan zoals koolmonoxide.

Wierook inademen is schadelijk

Wierook zorgt dan wel voor ontspanning en rust, er zijn een aantal schadelijke effecten waar je van op de hoogte moet zijn. Je wilt natuurlijk niet je gezondheid schaden.

Bij het branden van wierook ontstaat er een mengsel van schadelijke fijne en ultrafijne deeltjes. 

Ook wordt de blootstelling aan schadelijke wierook deeltjes in verband gebracht met longontstekingen, astma, hart- en vaatziekten en zelfs kanker. 

Zo kan langdurige blootstelling de kans op longkanker en kanker van de bovenste luchtwegen verhogen.

In lagere concentraties blijkt de rook van wierook in vergelijking met sigarettenrook zelfs giftiger te zijn.

In wierook zitten ook hoge concentraties koolmonoxide, stikstofmonoxide en zwaveldioxide. Gelukkig zijn er alternatieven.

Alternatieven van wierook

Je kunt je kamer op meerdere manieren lekker laten ruiken en er zijn ook meerdere manieren waarmee je kwalen kunt behandelen. 

Steeds meer mensen ruilen wierook in voor geurstokjes. Hierbij ontstaan er geen schadelijke fijnstoffen maar juist een fijne nevel. Zo kunnen de oliën in de geurstokjes aërosoliseren

In tegenstelling tot wierook zijn geurstokjes over het algemeen veilig. Zo zijn ze door de Amerikaanse FDA goedgekeurd.

Wees wel voorzichtig als je zeer gevoelig bent of ademhalingsproblemen hebt. Zo kunnen natuurlijke oliën soms je astmatische symptomen verergeren.

Er zijn nog meer alternatieven:

 1. olieverspreiders
 2. huisgeur verdrijvers
 3. smudging met kruiden
 4. kaarsen met loodkern zonder lont

Take home message

Van minder stress tot een hoger libido, wierook kan mogelijk een aantal voordelen hebben voor zowel je mentale als fysieke gesteldheid.

Wees je bewust van de schadelijke effecten zoals het mengsel van schadelijke fijne en ultrafijne deeltjes die ontstaan bij het branden van wierook.

De EPA in Amerika benadrukt dat wierook de kans op een aantal gezondheidsproblemen kan doen verhogen, met name wierook binnenshuis waar de rook wordt ingeademd.

Overweeg daarom een van de hierboven beschreven alternatieven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

See, S. W., Balasubramanian, R., & Joshi, U. M. (2007). Physical characteristics of nanoparticles emitted from incense smoke. Science and Technology of Advanced Materials, 8(1-2), 25.

Navasumrit, P., Arayasiri, M., Hiang, O. M. T., Leechawengwongs, M., Promvijit, J., Choonvisase, S., … & Ruchirawat, M. (2008). Potential health effects of exposure to carcinogenic compounds in incense smoke in temple workers. Chemico-biological interactions, 173(1), 19-31.

Cohen, R., Sexton, K. G., & Yeatts, K. B. (2013). Hazard assessment of United Arab Emirates (UAE) incense smoke. Science of the total environment, 458, 176-186.