Waar Komt Faalangst Vandaan?

Faalangst beïnvloedt veel mensen. Het is een angst om te falen of om beoordeeld te worden als niet goed genoeg. 

Er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van faalangst. Dus waar komt faalangst vandaan?

KORT ANTWOORD

Faalangst is een complexe aandoening die wordt veroorzaakt door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Het kan het gevolg zijn van een angstige of onzekere ervaring in het verleden, persoonlijkheidskenmerken zoals perfectionisme en introversie, en negatieve commentaar of kritiek van anderen. Sommige mensen kunnen ook een verhoogde neiging tot faalangst hebben als gevolg van hun genetische aanleg.

Dit artikel vertelt je waar faalangst vandaan komt, de verschillende oorzaken en of het erfelijk is.

studente-met-angststoornis

Is faalangst erfelijk?

Er is geen enkel bewijs dat faalangst genetisch bepaald is, maar erfelijkheid kan wel bijdragen aan het ontwikkelen van angststoornissen en andere emotionele problemen waar faalangst onderdeel van kan zijn. 

Het is wel aangetoond dat er een verhoogde kans is op het ontwikkelen van angststoornissen als er familiegeschiedenis is van deze problemen. 

Dit betekent echter niet dat iemand die een familiegeschiedenis heeft, automatisch faalangst zal ontwikkelen

Wordt faalangst door ervaringen veroorzaakt?

Ervaringen in de jeugd kunnen zeker bijdragen aan het ontwikkelen van faalangst. 

Kinderen die regelmatig te maken hebben met kritiek, vergelijking met anderen, of die te maken hebben met falen en teleurstelling, kunnen angst ontwikkelen om te falen of beoordeeld te worden. 

Ook ervaringen van afwijzing, verlies, of trauma kunnen faalangst veroorzaken.

Faalangst door sociale druk of verwachtingen?

Sociale druk en verwachtingen van anderen kunnen zeker bijdragen aan het ontwikkelen van faalangst. 

Als iemand het gevoel heeft dat hij of zij tekortschiet aan de verwachtingen van anderen, of als er veel druk is om te presteren, kan dit angst veroorzaken om te falen. 

Het constant horen van opmerkingen als “je moet dit bereiken” of “je moet dat halen” kan ook leiden tot een angst om te falen.

Faalangst door een gevoel van onbekwaamheid?

Een gevoel van onbekwaamheid kan zeker een rol spelen bij het ontwikkelen van faalangst. 

Als iemand het gevoel heeft niet de juiste vaardigheden of kennis te hebben om iets te bereiken, kan dit angst veroorzaken om te falen. 

Dit gevoel van onbekwaamheid kan ontstaan door een ervaring van falen, of door het horen van negatief commentaar of kritiek van anderen. 

Het gevoel niet voldoende bekwaam te zijn kan ook worden versterkt door sociale vergelijking en door het vergelijken van jezelf met anderen die meer succes lijken te hebben.

Faalangst door persoonlijkheidskenmerken?

Bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals perfectionisme en introversie, kunnen het risico verhogen op het ontwikkelen van faalangst. 

Perfectionisme kan leiden tot hoge verwachtingen en druk om te presteren, waardoor iemand angstig wordt om te falen. 

Introversie kan betekenen dat iemand minder snel deelneemt aan activiteiten en uitdagingen, wat kan leiden tot angst om te falen.

Weet dat faalangst niet door één specifieke oorzaak wordt veroorzaakt en dat het een combinatie kan zijn van verschillende factoren. 

Het is ook belangrijk om te beseffen dat faalangst een behandelbare aandoening is en dat er hulp beschikbaar is voor mensen die ermee worstelen.

Take home message

Waar komt faalangst vandaan?

Faalangst is een veelvoorkomende en complexe aandoening die wordt veroorzaakt door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. 

Het is belangrijk om te beseffen dat faalangst een behandelbare aandoening is en dat er hulp beschikbaar is voor mensen die ermee worstelen. 

Het is ook nuttig om te weten dat veel mensen met faalangst succesvol kunnen omgaan met hun angst door middel van zelfhulp- en professionele behandelmethoden.

Laat je niet beperken door je angst om te falen, maar onthoud in plaats daarvan dat falen onderdeel is van het leerproces en dat succes gebouwd wordt op de fouten die we maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen