Waar Komt Levertraan Vandaan? 4 Bronnen.

Levertraan is een olieachtige vloeistof die afkomstig is uit de lever van zeevissen. 

Het wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen voor de menselijke gezondheid. 

Maar waar komt dit bijzondere product nou precies vandaan? Oftewel, waar komt levertraan vandaan?

KORT ANTWOORD

Levertraan wordt voornamelijk gewonnen uit de lever van vissoorten zoals haring, sardines, ansjovis en makreel. Deze vissen bevatten namelijk hoge concentraties aan omega-3 vetzuren, vitamine A en D. Om levertraan te verkrijgen, worden deze levers eerst gedroogd en vervolgens verwerkt tot een olieachtige vloeistof.

Dit artikel vertelt je waar levertraan vandaan komt, hoe het wordt verkregen en waar het allemaal inzit.

illustratie schone lever in een hand

Hoe levertraan wordt gewonnen

Er zijn verschillende manieren om levertraan te winnen, en het is belangrijk om te weten dat de manier waarop levertraan wordt verwerkt, de kwaliteit en de hoeveelheid nuttige stoffen beïnvloedt. 

Hieronder vertellen we de twee belangrijkste manieren om levertraan te winnen, namelijk koude persing en verhitting.

Koude persing. Bij koude persing worden de levers direct na de vangst verwerkt en krijgen ze geen verdere verwarming. Dit proces bewaart de meeste van de nuttige stoffen en antioxidanten die in levertraan zitten. Het resultaat is een levertraan met een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, vitamine A en D, en andere gezonde stoffen.

Verhitting. Bij verhitting worden de levers eerst gekookt en vervolgens gepresseerd. Dit proces vermindert de hoeveelheid nuttige stoffen en antioxidanten die in levertraan zitten. Het resultaat is een levertraan met een lagere kwaliteit en minder gezonde stoffen.

Onthoud dat koude persing de voorkeur heeft omdat het de meeste van de nuttige stoffen en antioxidanten bewaart. 

Als je levertraan koopt, moet je daarom altijd op zoek gaan naar producten die zijn verkregen door koude persing.

Waar zit levertraan in?

Levertraan is een rijk en veelzijdig product dat in veel verschillende producten wordt gebruikt. Hieronder vind je een uitgebreide lijst met producten waar levertraan in zit.

Supplementen. Levertraan wordt vaak verkocht in supplementvorm, zoals capsules en oliën, om de gezondheidsvoordelen ervan te verkrijgen.

Voeding. Levertraan kan worden toegevoegd aan voeding, zoals smoothies en yoghurt, om de dagelijkse inname van omega-3 vetzuren en vitamine A en D te verhogen.

Voedingssupplementen voor huisdieren. Levertraan wordt ook vaak gebruikt in supplementen voor huisdieren, zoals honden- en kattensupplementen, om hun gezondheid te verbeteren.

Cosmetica. Levertraan wordt ook gebruikt in cosmetica, zoals huid- en haarverzorgingsproducten, om de huid en het haar gezonder en stralender te maken.

Voedingsmiddelen voor pasgeborenen. Levertraan kan ook worden gebruikt in voedingsmiddelen voor pasgeborenen, zoals melkpoeder, om hen de nodige voedingsstoffen te geven voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Farmaceutische producten. Levertraan wordt ook gebruikt in farmaceutische producten, zoals medicijnen en voedingssupplementen voor mensen met gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en oogproblemen.

Voedingsproducten voor sportieve activiteiten. Levertraan wordt ook gebruikt in voedingsproducten voor sporters, zoals energierepen en shakes, om hen de nodige voedingsstoffen te geven tijdens hun sportieve activiteiten.

Voedingsproducten voor ouderen. Levertraan wordt ook gebruikt in voedingsproducten voor ouderen, zoals supplementen en dranken, om hun gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Kortom, levertraan is een veelzijdig product dat in veel verschillende producten wordt gebruikt, variërend van supplementen en cosmetica tot voedingsmiddelen en farmaceutische producten.

Take home message

Levertraan is rijk aan omega-3 vetzuren, vitamine A en D en andere nuttige stoffen. Maar waar komt levertraan vandaan?

Levertraan komt van de lever van verschillende soorten vis, waaronder ansjovis, haring, sardines en zalm. 

Levertraan wordt verkregen door de lever van de vis te persen en is beschikbaar in de vorm van olie, capsules of tabletten.

Koude persing is een veel effectievere manier om levertraan te winnen en resulteert in een levertraan met een hogere kwaliteit en meer gezonde stoffen dan verhitting. 

Het is belangrijk om te onthouden dat als je levertraan koopt, je op zoek moet gaan naar producten die zijn verkregen door koude persing.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen