Waarom Ingegroeide Haar Ontstaat: 2 Oorzaken

Wanneer een verwijderde haar teruggroeit ontstaat er een ingegroeide haar. 

Na het scheren, waxen en epileren ontstaan vaak ingegroeide haren. Maar hoe kan dat precies, dus waarom ingegroeide haar?

KORT ANTWOORD

Na het scheren heeft het haar een scherpe punt waardoor het sneller in je huid prikt. Ook zal gekruld haar van nature sneller terug in de huid gaan groeien. Kortom, bij het ontstaan van ingegroeide haren spelen de groeirichting en de haarstructuur een rol.

Dit artikel vertelt je of je een ingegroeide haar kunt opensnijden, wat je er aan kunt doen en hoe je het in het vervolg kunt voorkomen.

hoofdhuid

Hoe een ingegroeide haar veroorzaakt wordt

Na het scheren, harsen of epileren ontstaan er nog wel eens ingegroeide haren. De haar groeit dan krom terug in je huid. 

Factoren die hier een rol bij spelen zijn de groeirichting en de haarstructuur. Gekruld haar zal bijvoorbeeld sneller terug in de huid gaan groeien.

Maar waarom ingegroeide haar na het scheren?

Na een scheerbeurt heeft het haar een scherpe rand. Hierdoor zal je haar gemakkelijker in de huid gaan prikken.

Ook kan haar in de huid terugtrekken als er aan de huid wordt getrokken tijdens het scheren. Er komt dus meer bij kijken dan je in eerste instantie had verwacht. 

Ingegroeide haar verwijderen

Met een scrub kun je vastzittende haartjes losmaken. Als je zachtjes scrubt zal een dode laag huidcellen verwijderd worden en zullen de ingegroeide haartjes loskomen.

Gebruik warm water en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Hiervoor kun je een washandje, scrub of een scrubborstel gebruiken.

Echter, als je ingegroeide haar in een krul of lus ligt heeft het scrubben misschien niet zo veel zin. 

Je zou dan met een steriele pincet, speld of naald de ingegroeide haar eruit kunnen trekken. 

Uiteraard moet dit voorzichtig gebeuren. Gebruik ook een wrijvende alcohol op je huid om zo infecties te voorkomen.

Mensen vragen zich ook af of je ingegroeide haren weg kunt snijden. In zeldzame gevallen kan een dokter dat doen.

De dokter kan met een steriel mesje een klein sneetje aanbrengen en de ingegroeide haar vervolgens met een steriele pincet verwijderen.

Al deze middelen wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

Preventie ingegroeide

Niet scheren is de beste manier om ingegroeide haren te voorkomen, maar als je jezelf scheert kunnen deze scheertips je helpen:

  1. nieuw scherp scheermes
  2. huid met warm water nat maken
  3. gebruik een scheergel
  4. in de haarrichting scheren
  5. zo min mogelijk scheerbewegingen
  6. niet te dicht scheren
  7. na elke beweging het scheermes afspoelen 
  8. trek niet aan de huid tijdens het scheren

Na het scheren kun je irritatie verminderen door een koel doekje tegen je huid te houden

Aandachtspunten

Bij een ingegroeide haar moet je stoppen met scheren, harsen of epileren. De haar moet vanzelf weggaan of verwijderd zijn voordat je weer je haren weg kunt halen. 

Je wilt natuurlijk niet dat de huid gaat irriteren en dat het langer duurt voordat het genezen is. 

Knijpen, krabben of pulken is ook onverstandig want dan kan de huid beschadigd raken en kunnen er infecties optreden. 

Take home message

ingegroeide haren ontstaan vaak na het scheren. Hierbij groeit de haar terug in je huid. Maar hoe kan dat precies. Oftewel, waarom ingegroeide haar

Ingegroeide haren kunnen ontstaan door de haarstructuur, bijvoorbeeld als je haar een scherpe punt heeft na het scheren.

Ook speelt de haar richting een rol, bijvoorbeeld als je gekruld haar hebt waardoor het haar sneller in de huid terug gaat groeien.

Ingegroeide haren zullen vaak zonder behandeling genezen. Zo niet kunnen de hierboven beschreven tips helpen bij het verwijderen en voorkomen van ingegroeide haren. 

In zeldzame gevallen kan een dokter een ingegroeide haar zelfs verwijderen met een scalpel en pincet. Hierbij maakt de dokter een klein sneetje.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen