Waarom Ingegroeide Haar Ontstaat: 2 Oorzaken

Wanneer een verwijderde haar teruggroeit, kan er een ingegroeide haar ontstaan.

Vaak komen ingegroeide haren voor na het scheren, waxen en epileren. Maar hoe komt dit precies? Dus waarom ingegroeide haar?

KORT ANTWOORD

Na het scheren heeft het haar vaak een scherpe punt, waardoor het gemakkelijker in de huid kan prikken. Bovendien heeft gekruld haar van nature de neiging om sneller terug in de huid te groeien. Kortom, de groeirichting en haarstructuur spelen een rol bij het ontstaan van ingegroeide haren.

Dit artikel vertelt je of je een ingegroeide haar kunt opensnijden, wat je er aan kunt doen en hoe je het in het vervolg kunt voorkomen.

hoofdhuid

Ingegroeide haar verwijderen

1. Scrub. Met een scrub kun je vastzittende haartjes losmaken. Door zachtjes te scrubben, verwijder je een dode laag huidcellen en komen ingegroeide haartjes los.

2. Warm water. Gebruik warm water en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Je kunt hiervoor een washandje, scrub of een scrubborstel gebruiken.

3. steriele pincet, speld of naald. Echter, als een ingegroeide haar in een krul of lus ligt, heeft scrubben mogelijk niet veel zin. In dat geval kun je een steriele pincet, speld of naald gebruiken om de ingegroeide haar eruit te trekken. Doe dit uiteraard voorzichtig en gebruik wrijvende alcohol op je huid om infecties te voorkomen.

4. Wegsnijden. Sommige mensen vragen zich af of je ingegroeide haren kunt wegsnijden. In zeldzame gevallen kan een arts dat doen. De arts kan met een steriel mesje een klein sneetje maken en vervolgens de ingegroeide haar met een steriele pincet verwijderen.

Uiteraard wil je al deze maatregelen het liefst voorkomen.

Preventie ingegroeide haar

Niet scheren is de beste manier om ingegroeide haren te voorkomen, maar als je jezelf scheert kunnen deze scheertips je helpen:

  1. nieuw scherp scheermes
  2. huid met warm water nat maken
  3. gebruik een scheergel
  4. in de haarrichting scheren
  5. zo min mogelijk scheerbewegingen
  6. niet te dicht scheren
  7. na elke beweging het scheermes afspoelen 
  8. trek niet aan de huid tijdens het scheren

Na het scheren kun je irritatie verminderen door een koel doekje tegen je huid te houden

Hoe een ingegroeide haar veroorzaakt wordt

Na het scheren, harsen of epileren kunnen er ingegroeide haren ontstaan, waarbij de haar krom terug in de huid groeit.

Factoren die hierbij een rol spelen zijn de groeirichting en de haarstructuur. Gekruld haar groeit bijvoorbeeld sneller terug in de huid.

Maar waarom ontstaan er ingegroeide haren na het scheren?

Na het scheren heeft het haar een scherpe rand, waardoor het gemakkelijker in de huid kan prikken.

Bovendien kan het haar in de huid terugtrekken als er tijdens het scheren aan de huid wordt getrokken. Er komt dus meer bij kijken dan je in eerste instantie zou verwachten.

Aandachtspunten

Bij een ingegroeide haar moet je stoppen met scheren, harsen of epileren. De haar moet vanzelf weggaan of verwijderd zijn voordat je weer je haren weg kunt halen. 

Je wilt natuurlijk niet dat de huid gaat irriteren en dat het langer duurt voordat het genezen is. 

Knijpen, krabben of pulken is ook onverstandig want dan kan de huid beschadigd raken en kunnen er infecties optreden. 

Take home message

ingegroeide haren ontstaan vaak na het scheren. Hierbij groeit de haar terug in je huid. Maar hoe kan dat precies. Oftewel, waarom ingegroeide haar

Ingegroeide haren kunnen ontstaan door de haarstructuur, bijvoorbeeld als je haar een scherpe punt heeft na het scheren.

Ook speelt de haar richting een rol, bijvoorbeeld als je gekruld haar hebt waardoor het haar sneller in de huid terug gaat groeien.

Ingegroeide haren zullen vaak zonder behandeling genezen. Zo niet kunnen de hierboven beschreven tips helpen bij het verwijderen en voorkomen van ingegroeide haren. 

In zeldzame gevallen kan een dokter een ingegroeide haar zelfs verwijderen met een scalpel en pincet. Hierbij maakt de dokter een klein sneetje.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen