Waarom is Olijfolie Beter dan Zonnebloemolie? 4 Redenen.

Steeds meer mensen verruilen zonnebloemolie voor olijfolie. Maar waarom eigenlijk?

Waarom is olijfolie beter dan zonnebloemolie? Kortom, waarom is olijfolie gezonder dan zonnebloemolie?

KORT ANTWOORD

In vergelijking met zonnebloemolie bevat olijfolie maar liefst 10 keer meer vitamine K. Olijfolie bevat ook vitamine A, terwijl zonnebloemolie helemaal geen vitamine A bevat. Bovendien bevat olijfolie meestal meer vitamine E, een krachtige antioxidant die je cellen en DNA tegen schade beschermt. 

De vetten in olijfolie en zonnebloemolie zijn allebei gunstig voor je cholesterol en hart. Olijfolie bevat namelijk enkelvoudig onverzadigde vetten, terwijl zonnebloemolie voornamelijk meervoudig onverzadigde vetten bevat. Beide vetten helpen het slechte cholesterol in evenwicht te houden.

In dit artikel vergelijk ik olijfolie en zonnebloemolie op diverse belangrijke aspecten, inclusief welke olie het beste is om mee te bakken.

olijven en olijfolie op houten plankje met heuvelachtige achtergrond

Laat je niet misleiden 

Als het gaat om kookoliën, is het niet alleen belangrijk om naar het rookpunt te kijken.

Het rookpunt wordt soms gebruikt om minder goede oliën aan te prijzen als geschikt voor bakken en braden.

Maar hier is de kern van het probleem: de olie in de fles kan al schadelijk zijn door chemische bewerking.

Dus, ondanks dat zonnebloemolie een hoog rookpunt heeft, zijn de gezonde stoffen al vernietigd, waardoor het niet ideaal is voor bakken.

Wat echt telt, is de stabiliteit tegen oxidatie. Zelfs voor het rookpunt bereikt wordt, kan de damp van verhitte zonnebloemolie schadelijk zijn en in verband worden gebracht met kankerverwekkende stoffen.

Daarom is het gebruik van zonnebloemolie af te raden.

Bij het frituren komen veel aldehyden vrij, en zonnebloemolie produceert meer aldehyden dan andere oliën, ongeacht de kookmethode.

Experts adviseren daarom om zonnebloemolie alleen te gebruiken bij koken op lage temperaturen.

Een betere indicator voor hoe goed een olie presteert bij verhitting is de oxidatieve stabiliteit en de UV-coëfficiënten, vooral in combinatie met het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten.

Testresultaten laten zien dat Extra Vierge Olijfolie (EVOO) de minste schadelijke verbindingen produceert.

Geraffineerde oliën daarentegen kunnen juist meer schadelijke stoffen vormen.

Dus, bij verhitting, blijkt EVOO de meest stabiele olie te zijn, gevolgd door andere ongeraffineerde oliën.

Kortom, het is belangrijk om verder te kijken dan alleen het rookpunt en te overwegen hoe stabiel een olie is tegen oxidatie voor een gezonde keuze bij het koken.

Jack van Maas van the olive label kan je hier alles over vertellen.

Wat is beter zonnebloemolie of olijfolie?

Ik hoop dat de volgende belangrijke punten duidelijk maken welke olie het beste is, zodat je een keuze in de supermarkt kunt maken.

Dus wat is gezonder zonnebloemolie of olijfolie?

1. Onverzadigde vetten

lepel met een olijf, waarover olijfolie heenstroomtZonnebloemolie bevat voornamelijk meervoudig onverzadigde vetten, zoals linolzuur, terwijl olijfolie rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals oliezuur. 

Beide soorten vetten hebben gunstige effecten op het cholesterolniveau en worden als gezond beschouwd voor het hart. 

Op het gebied van onverzadigde vetten is het dus een gelijkspel.

2. Smaak

Olijfolie is de minst bewerkte soort en heeft daarom de meest uitgesproken olijfsmaak die meestal wordt beschreven als ‘grasachtig’ of ‘peperig’.

Anderzijds is zonnebloemolie neutraler en heeft het een milde, licht nootachtige smaak.

3. Vitamine K

sterke botten vitamine dOlijfolie bevat maar liefst 10 keer meer vitamine K dan zonnebloemolie. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij bloedstolling en botgezondheid. 

Door olijfolie te gebruiken, kun je meer van deze essentiële voedingsstof binnenkrijgen.

4. Vitamine A.

Vitamine A is belangrijk voor gezichtsvermogen, huid en immuunsysteem. Olijfolie bevat een beetje vitamine A, terwijl zonnebloemolie helemaal geen vitamine A bevat. 

Olijfolie is echter niet de belangrijkste bron van vitamine A. Het zit vooral in voedingsmiddelen zoals lever, zoete aardappelen en wortelen.

5. Vitamine E

Olijfolie bevat meestal meer vitamine E. Dit is een krachtige antioxidant die je cellen beschermt tegen schade. 

Het kan ook bijdragen aan een gezonde huid. Olijfolie is dus een goede keuze voor zowel smaak als gezondheid.

6. Prijs

Zonnebloemolie is meestal goedkoper dan olijfolie. 

Dit komt doordat olijfolie vaak als een hoogwaardiger product wordt beschouwd, en de productie ervan arbeidsintensiever is. 

Vooral extra vierge olijfolie kan aanzienlijk duurder zijn dan andere oliën vanwege de specifieke productiemethoden en hoge kwaliteit. 

De prijs is zelfs door het dak geschoten. Lees hier waarom olijfolie zo duur is geworden.

Over het algemeen is zonnebloemolie daarom de meer betaalbare optie. 

Houd er rekening mee dat 83% van de extra vierge olijfolie in werkelijkheid niet aan de kwaliteitsnormen voldoet en dus niet extra vierge is. 

In dit artikel vertel ik je hoe je de echte gouden olie van de neppe sjoemolie kunt onderscheiden.

Wat is beter om te bakken zonnebloemolie of olijfolie?

Bij koken en bakken kun je zowel olijfolie als zonnebloemolie gebruiken, maar bij extreem hoge temperaturen heeft zonnebloemolie met zijn hogere rookpunt de voorkeur. 

Je moet ook rekening houden met de kookmethode en de gewenste smaak.

Olijfolie, vooral extra vierge olijfolie, is ideaal voor bereidingen bij lagere tot middelhoge temperaturen, zoals bakken en sauteren, vanwege de smaak en gezondheidsvoordelen. 

Het heeft echter een lager rookpunt (meestal rond de 160-190°C), wat betekent dat het kan gaan roken en een onaangename smaak kan afgeven bij zeer hoge temperaturen.

Zonnebloemolie heeft een hoger rookpunt (meestal rond de 230-250°C) en is daarom beter geschikt voor koken bij hogere temperaturen, zoals frituren en grillen, zonder dat de olie verbrandt en de smaak verandert.

In dit artikel leg ik uit hoe je olijfolie kunt gebruiken bij verhitten en welke kookmethoden geschikt zijn, en ik deel waar je op moet letten.

Take home message

Waarom is olijfolie gezonder dan zonnebloemolie? Kortom, waarom is olijfolie beter dan zonnebloemolie?

Olijfolie bevat 10 keer meer vitamine K dan zonnebloemolie en heeft ook vitamine A, terwijl zonnebloemolie deze volledig mist. 

Bovendien bevat olijfolie meestal meer vitamine E, een krachtige antioxidant die cellen en DNA beschermt.

Beide oliën bevatten gunstige vetten voor je cholesterol en hart. 

Olijfolie heeft een uitgesproken smaak, terwijl zonnebloemolie milder en nootachtig is.

Zonnebloemolie wint echter op het gebied van prijs, omdat deze meestal goedkoper is. 

Bij koken en bakken hangt de keuze af van het gewenste rookpunt en de smaak. Over het algemeen is zonnebloemolie geschikter voor zeer hoge temperaturen.

Olijfolie wint op het gebied van smaak en gezondheidsvoordelen. Voor echte extra vierge olijfolie betaal je wat meer, maar dan moet je wel echte extra vierge olijfolie herkennen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Xiong, B., Sumner, D., & Matthews, W. (2014). A new market for an old food: the US demand for olive oil. Agricultural Economics, 45(S1), 107-118.