Waarom is Rode Gist Rijst Niet Goed voor Ouderen?

Je hebt waarschijnlijk ergens gehoord dat rode gist rijst goed zou zijn voor ouderen.

Rode gist rijst wordt gemaakt van rijstkorrels die zijn blootgesteld aan een specifieke soort schimmel, genaamd Monascus purpureus. 

Dit proces zorgt ervoor dat de rijstkorrels een rode kleur krijgen en een hoge concentratie aan monacoline bevatten, wat wordt gelinkt aan een verlaagd cholesterolgehalte. 

Hoewel dit inderdaad een positief effect kan hebben op het cholesterolgehalte, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van rode gist rijst voor ouderen.

Dus waarom is rode gist rijst niet goed voor ouderen?

KORT ANTWOORD

Ten eerste kan het gebruik van rode gist rijst leiden tot bloedverdunnende effecten. Dit kan problemen opleveren voor ouderen die al bloedverdunners gebruiken of die een verhoogd risico hebben op bloedingen. 

Daarnaast kan rode gist rijst interacties hebben met andere medicijnen die ouderen mogelijk gebruiken, zoals statines en pijnstillers. Het is daarom belangrijk om altijd eerst je arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van rode gist rijst of andere supplementen.

In dit artikel gaan we verder in op deze en andere redenen waarom rode gist rijst misschien niet geschikt is voor ouderen inclusief een aantal alternatieven.

oudere vrouw zit duizelig op bank

Wie kan rode gist rijst maar beter vermijden?

Misschien vraag je je af of rode gist rijst wel of niet geschikt is voor jou. Hieronder geven we een overzicht van wie rode gist rijst wel en wie het beter kan vermijden.

Wie kan rode gist rijst wel gebruiken?

 • Mensen die willen werken aan een gezond cholesterolgehalte
 • Mensen die geen medicijnen gebruiken die interacties kunnen hebben met rode gist rijst
 • Mensen die geen verhoogd risico hebben op bloedingen of bloedstolsels

Wie kan het beter vermijden?

 • Mensen die bloedverdunners gebruiken
 • Mensen die medicijnen gebruiken die interacties kunnen hebben met rode gist rijst, zoals statines en pijnstillers
 • Mensen die een verhoogd risico hebben op bloedingen of bloedstolsels, zoals mensen met een laag aantal bloedplaatjes of mensen met een bloedingsstoornis
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Zoals je kunt zien, zijn er enkele specifieke groepen mensen die het beter kunnen vermijden om rode gist rijst te gebruiken. 

Alternatieven

Als je op zoek bent naar alternatieven voor rode gist rijst, zijn er verschillende manieren om toch je cholesterol op een gezonde manier te verlagen. Hieronder geven we een aantal opties:

Voeding: Een gezonde en gebalanceerde voeding kan bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte. Probeer te focussen op voeding die rijk is aan vezels, zoals havermout, volkoren granen, fruit en groenten. Vermijd voeding die rijk is aan verzadigde vetten, zoals fastfood, snacks en gefrituurde voeding. Probeer ook om te kiezen voor “goede” vetten, zoals onverzadigde vetten die voorkomen in avocado’s, noten en olijfolie.

Beweging: Regelmatig bewegen kan helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Probeer om elke dag minstens 30 minuten matig intensief te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

Stoornissen in de bloedsuikerspiegel behandelen: Als je diabetes of prediabetes hebt, is het belangrijk om deze aandoeningen te behandelen om je cholesterolgehalte op peil te houden. Dit kan onder andere door het volgen van een gezonde voeding, beweging en het gebruik van medicijnen als dit nodig is.

Medicijnen: In sommige gevallen kan het gebruik van medicijnen zoals statines of ezetimibe helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Raadpleeg je arts om te bespreken of dit een goede optie is voor jou.

Take home message

Als je ouder bent, is het belangrijk om je te realiseren dat rode gist rijst misschien niet geschikt is voor jou. 

Dus waarom is rode gist rijst niet goed voor ouderen

Een van de belangrijkste redenen waarom rode gist rijst misschien niet geschikt is voor ouderen, is het bloedverdunnende effect dat het kan hebben. 

Dit kan problemen opleveren voor ouderen die al bloedverdunners gebruiken of die een verhoogd risico hebben op bloedingen. Bovendien kan het gebruik van rode gist rijst interacties hebben met andere medicijnen die ouderen wellicht gebruiken, zoals statines en pijnstillers.

Daarnaast kan het gebruik van rode gist rijst leiden tot andere nadelige gezondheidseffecten, zoals:

 • Maagproblemen, zoals diarree, misselijkheid en buikpijn
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Huidirritatie

Het is belangrijk om te realiseren dat deze lijst niet volledig is en dat ieder individu anders kan reageren op rode gist rijst.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen