Waarom je Rode Ogen Krijgt van Zwemmen

Van zwemmen kan je rode ogen krijgen. De oorzaak van rode ogen zal je echter verbazen. Het is namelijk niet het chloor. Dus waarom krijg je rode ogen van zwemmen?

KORT ANTWOORD

Je ogen worden rood door het zweet, plas, poep en vuil van de andere zwemmers. Door de blootstelling aan irriterende stoffen zullen de bloedvaten aan het oog oppervlak verwijden waardoor ze rood worden. Je ogen worden dus niet perse rood door het chloor. Chloor kan echter ook de traanfilm verwijderen en de ogen uitdrogen wat tot jeuk en irritatie leidt.

Dit artikel vertelt je wat er allemaal in je oog terecht komt, hoe urine en chloor je ogen rood maken, de invloed van de zuurgraad van water en wat je eraan kan doen.

mensen zwemmen in zwembad

‘’Roze oog’’ na het zwemmen

De meest voorkomende oog infectie wordt ook wel roze oog genoemd of conjunctivitis. Hierbij is het transparante membraan van het oog (conjunctiva) ontstoken. Hierbij treedt er roodheid op en komt er vocht uit de ogen. 

Chloorhoudend water 

Chloor heeft voor- en nadelen. Zwembaden met chloor zijn over het algemeen bacterievrij omdat het ongezonde bacteriën doodt. Helaas kunnen de chemische verbindingen die zich hierbij vormen je ogen en huid irriteren.

Het urine plus chloor of het chloor op zichzelf kan de roodheid veroorzaken. Hier zijn een aantal verbindingen bij betrokken. 

Urine plus chloor

Urine bevat stikstof. Dit stikstof vormt met het chloor zogenaamde chloramine. Dit chloramine veroorzaakt rode ogen. Maar het is het urine element dat de ogen irriteert.  

Wanneer deze chemicaliën in je oog terecht komen kunnen je ogen gaan prikken, kan je gaan hoesten en een loopneus krijgen.

Weetje

Wist je dat de sterke chloorgeur in het zwembad wordt veroorzaakt door urine plus chloor? Bij je volgende zwembadbezoek zal je hier zeker aan terugdenken.

Nagenoeg alle wedstrijdzwemmers plassen in het zwembad. Hoewel ze voor het zwemmen willen plassen kan de blaas zich net voor de wedstrijd vullen. De oplossing is duidelijk.

Chloor en roodheid 

Op je ogen zit een traanfilm dat als een beschermend schild fungeert. Chloorhoudend zwembadwater kan deze traanfilm als het ware wegspoelen.

Dit kan vervolgens je ogen uitdrogen. Hierdoor kan irritatie en jeuk optreden. Bovendien zijn je ogen niet meer goed beschermd tegen bacteriën en vuil. 

Dit betekent dat zwemmers vatbaarder zijn voor ooginfecties. Kortom, als je jezelf onderdompelt in zwembadwater wordt je ondanks het chloor vatbaarder voor ooginfecties.

Weetje

Wist je dat als je je ogen onder water opent je onmiddellijk risico loopt op een infectie? Dit geldt voor gechloreerd zwembadwater, zeewater en meerwater.

Sommige mensen denken dat ze allergisch zijn voor kleur maar dat kan gelukkig niet. Je kan wel gevoelig voor het chlorine zijn.

Wazig zicht na het zwemmen

man met geirriteerd rood oogHet chloor kan zelfs voor een vervormd of wazig zicht zorgen. Gelukkig zijn deze klachten meestal tijdelijk. Maar hoe kan dit?

De wazigheid treedt op door het opzwellen van de hoornvliezen. Deze zwelling wordt veroorzaakt door chloorwater of zout water.

Na het zwemmen kunnen je ogen droog en rood worden. Met behulp van smerende oogdruppels kan de irritatie verlicht worden.

Zuurgraad zwembad

De zuurgraad van je zwembad speelt ook een rol bij oogklachten. Zo kan een onjuiste pH-balans voor brandende ogen zorgen.

De zuurgraad of pH-waarde van het menselijk oog bedraagt 7,4. Je ogen vinden een pH-waarde tussen 7,2 – 7,8 comfortabel.

Echter, wanneer de zuurgraad daarbuiten ligt kunnen de ogen geïrriteerd raken. Kortom, ook de zuurgraad van het zwembad kan een rol spelen.

Wat kan je eraan doen?

Na het zwemmen wil je natuurlijk zo snel mogelijk van je geïrriteerde ogen afkomen en de klachten verlichten. Een steriele zoutoplossing kan je hierbij helpen, dit wordt ook wel eyewash genoemd.

Spoel je ogen 15 – 20 minuten lang met de steriele zoutoplossing. Vervolgens gebruik je elk uur gedurende 4-6 uur 1-2 druppels kunsttranen. 

Dit worden ook wel artificial tears of lubricating tears genoemd. 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als je na het zwemmen vaak rode ogen krijgt is het verstandig om een zwembril te dragen.

Droge ogen door kraanwater

Na het douchen of wassen van het gezicht kunnen je ogen net zoals in het zwembad rood worden. Leidingwater kan dus ook voor rode ogen zorgen. 

In dit geval zijn de hoge concentraties magnesium en calcium de boosdoeners. Deze mineralen drogen de ogen uit waardoor er roodheid en jeuk kan optreden.

Met rode ogen naar het zwembad

Als je rode ogen hebt mag je niet naar het zwembad gaan. Het zou namelijk een virale of bacteriële conjunctivitis kunnen zijn dat zeer besmettelijk is.

Je wilt natuurlijk niet andere mensen besmetten en de infectie bestrijden. Zelfs het chloor kan dit niet tegenhouden.

Kortom, blijf met rode ogen thuis en ga niet naar het zwembad. Ga ook niet aan je ogen kriebelen want dit kan het alleen maar erger maken.

Take home message

Na een lange dag zwemmen kunnen je ogen rood en geïrriteerd zijn. Kennelijk is er iets in het water dat je ogen irriteert. Maar wat dan? Waarom krijg je rode ogen van zwemmen?

De roodheid wordt veroorzaakt door urine, zweet, poep en vuil van andere zwemmers. Het wordt meestal dus niet door het chloor zelf veroorzaakt.

Echter, chloor kan je traanfilm als het ware wegspoelen waardoor je ogen droog en geïrriteerd worden. Dit gaat ook ten koste van de bescherming.

Met behulp van een zoutoplossing en kunsttranen kan je de irritatie verlichten.

Er bestaan ook zoutwaterbaden. Deze baden zijn minder veilig dan chloorbaden maar kunnen voor minder irritaties zorgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Greenberg, M. F., & Pollard, Z. F. (2003). The red eye in childhood. Pediatric Clinics, 50(1), 105-124.

Weber, C. M., & Eichenbaum, J. W. (1997). Acute red eye: differentiating viral conjunctivitis from other, less common causes. Postgraduate medicine, 101(5), 185-196.