Waarom Jeuk Na Scheren? 2 Grote Oorzaken

Jeuk na scheren is een vervelend en veelvoorkomend probleem. Maar waardoor komt dat precies? 

Heeft het met de manier van scheren te maken of ligt het aan je huid? Dus waarom jeuk na scheren?

KORT ANTWOORD

Jeuk na scheren is vaak een gevolg van een onjuiste scheertechniek, gebruik van oude scheermesjes, of een gevoelige huid. 

Een van de belangrijkste oorzaken van jeuk na scheren is een onjuiste scheertechniek. Als je te hard of te snel scheert, kan dit leiden tot irritatie en huidirritatie. Bovendien kan het gebruik van oude scheermesjes ook leiden tot jeuk, omdat de mesjes bot worden en de huid niet meer glad scheren.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van jeuk na het scheren is een gevoelige huid. Sommige mensen hebben gewoon een gevoelige huid die snel reageert op scheerproducten of scheermesjes. In dit geval kan het helpen om een scheerproduct te gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor gevoelige huid.

Ga niet krabben aan de jeukende plekken, omdat dit kan leiden tot infecties. Als de jeuk blijft aanhouden, raadpleeg dan een huisarts.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken van jeuk na scheren en geven we tips om dit probleem te voorkomen of te verminderen.

man pijn baard

Jeuk na het scheren verminderen of voorkomen

Jeuk na scheren kan worden verminderd of voorkomen door een aantal stappen te nemen.

 1. Een goede scheertechniek. Het is belangrijk om te zorgen dat je scheermesjes altijd scherp zijn en dat je niet te hard of te snel scheert. Dit kan leiden tot huidirritatie en jeuk.
 2. Gebruik nieuwe scheermesjes. Oude scheermesjes kunnen bot worden en de huid niet meer glad scheren. Dit kan leiden tot jeuk. Gebruik daarom regelmatig nieuwe scheermesjes.
 3. Gebruik het juiste scheerproduct. Er zijn veel verschillende scheerproducten beschikbaar voor verschillende huidtypen. Kies een product dat speciaal is ontwikkeld voor jouw huidtype om irritatie te voorkomen.
 4. Hydrateer je huid na het scheren. Na het scheren is het belangrijk om je huid te hydrateren. Dit helpt de huid te kalmeren en tegen irritatie.
 5. Vermijd krabben. Krabben aan de jeukende plekken kan leiden tot infecties. Probeer de neiging om te krabben te onderdrukken.
 6. Overleg met een huisarts. Als de jeuk blijft aanhouden, overweeg dan om een huisarts te raadplegen. Er kunnen andere oorzaken zijn voor de jeuk en een huisarts kan helpen bij het vinden van een oplossing.

De Juiste scheertechniek

De juiste scheertechniek kan variëren afhankelijk van de persoon en de gewenste scheerresultaten. 

Hieronder geef ik een aantal algemene stappen die kunnen worden gevolgd voor een juiste scheertechniek:

 1. Voorbereiding. Voordat je gaat scheren, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Dit kan door je gezicht of het gebied waar je gaat scheren te reinigen met water en een milde zeep. Dit helpt om onzuiverheden en dode huidcellen te verwijderen en de huid te verzachten.
 2. Scheerschuim of -gel. Gebruik vervolgens een scheerschuim of -gel om je huid en haren te verzachten. Dit maakt het scheren gemakkelijker en kan helpen om irritatie te voorkomen.
 3. Scheer met de haargroei mee. Scheer in de richting van de haargroei, in plaats van tegen de haargroei. Dit kan helpen om irritatie te voorkomen en het scheermes glijdt gemakkelijker over de huid.
 4. Neem de tijd. Neem de tijd om te scheren en gebruik niet te veel druk. Dit kan helpen om irritatie te voorkomen.
 5. Gebruik meerdere scheermesjes. Gebruik meerdere scheermesjes tijdens het scheren, in plaats van één mes te gebruiken voor het hele gebied. Dit kan helpen om irritatie te voorkomen en een gladder resultaat te krijgen.
 6. Afspoelen met koud water. Dit helpt om de poriën te sluiten en kan helpen om irritatie te voorkomen.
 7. Hydrateer. Na het scheren, is het belangrijk om je huid te hydrateren met een verzachtende lotion of crème. Dit helpt om de huid te kalmeren en tegen irritatie.

Hoe vaak kun je een scheermesje gebruiken?

In het algemeen wordt aangeraden om een scheermesje na ongeveer 5-7 scheerbeurten te vervangen. 

Dit komt doordat na verloop van tijd scheermesjes hun scherpte verliezen en kunnen bot worden, wat kan leiden tot huidirritatie en een minder glad scheerresultaat.

Het aantal keer dat een scheermesje kan worden gebruikt, hangt af van een aantal factoren, zoals hoe vaak je scheert, hoe dicht haargroei is, en de kwaliteit van het scheermesje. 

Daarnaast, als je merkt dat je huid droog of geïrriteerd is na het scheren, of als je merkt dat het scheren moeilijker gaat, kan dit een teken zijn dat het tijd is om het scheermesje te vervangen.

Het is wel belangrijk om te weten dat, als je een scheermesje gebruikt dat speciaal is ontwikkeld voor een grotere hoeveelheid scheerbeurten, je het mes langer kunt gebruiken dan 5-7 keer, soms kan het wel tot 10 keer. Dit hangt af van de kwaliteit van het scheermesje.

Hoe veel mensen hebben last van jeuk na het scheren?

Scheren is een veelvoorkomend probleem dat zich voor kan doen bij zowel mannen als vrouwen. 

Er is geen specifiek cijfer beschikbaar over hoeveel mensen precies last hebben van jeuk na het scheren. 

Alternatieven

Als jeuk na het scheren een probleem is, zijn er een aantal alternatieven die je kunt overwegen om het probleem op te lossen. Hieronder een aantal alternatieven die je kunt overwegen:

 1. Epilatie: Epilatie is een methode waarbij de haren bij de wortel worden verwijderd met behulp van een elektrisch apparaat. Dit kan leiden tot minder irritatie en jeuk in vergelijking met scheren.
 2. Waxen: Waxen is een andere manier om haren te verwijderen. Hierbij wordt warme was op de huid aangebracht en vervolgens snel afgetrokken. Dit kan minder irritatie en jeuk veroorzaken in vergelijking met scheren.
 3. Depilatiecrème: Depilatiecrème is een alternatief voor scheren. Hierbij wordt een crème op de huid aangebracht die de haren oplost. Dit kan leiden tot minder irritatie en jeuk in vergelijking met scheren.
 4. Laser- of IPL-ontharing: Laser- of IPL-ontharing is een methode waarbij haren worden verwijderd door middel van licht. Dit kan leiden tot minder irritatie en jeuk in vergelijking met scheren.

Take home message

Waarom jeuk na scheren?

Er zijn verschillende redenen waarom jeuk kan ontstaan na het scheren, zoals een onjuiste scheertechniek, gebruik van oude scheermesjes, of een gevoelige huid. 

Om jeuk na het scheren te voorkomen of te verminderen, is het belangrijk om een goede scheertechniek te gebruiken en om regelmatig nieuwe scheermesjes te gebruiken. 

Het is ook belangrijk om een scheerproduct te gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor jouw huidtype. 

Verder kan het ook helpen om de huid na het scheren goed te hydrateren met een aftershave of lotion.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen