Waarom Kraakt Mijn Rug? 3 Oorzaken.

Een krakend geluid horen kan even schrikken zijn. Mensen worden al snel bang voor krakende gewrichten en artrose. Dus waarom kraakt mijn rug?

KORT ANTWOORD

De meest voorkomende oorzaak van een krakend geluid zijn knappende luchtbelletjes in je gewrichtsvloeistof. Bij het knappen hoor je gassen vrijkomen. Het kan ook veroorzaakt worden door positieveranderingen van gewrichten, pezen, of ligamenten. 

Er kan echter ook een onderliggende aandoening aan te wijten zijn. Bij ouderen worden knarsende gewrichten namelijk vaak door artrose veroorzaakt. Het knarsende geluid ontstaat door gewrichten die tegen elkaar aan knarsen omdat ze geen glad kraakbeen meer hebben en de gewrichtsoppervlakken dus ruwer zijn geworden.

Dit artikel vertelt je waarom je rug kraakt, en of er misschien meer aan de hand is.

jonge vrouw lage rugklachten

Krakende rug

Redenen waarom je rug kan kraken:

  1. Wervelkolom en tussenwervelschijven: Een van de meest voorkomende oorzaken van een krakende rug is het verschuiven van de wervelkolom en tussenwervelschijven. Wanneer je je rug beweegt, kunnen de wervels en schijven verschuiven en een knappend geluid veroorzaken.
  2. Overmatige spanning en spierspasmen: Spanning in de spieren rond de rug kan leiden tot krakende geluiden wanneer je beweegt. Spieren die gespannen zijn en spierspasmen kunnen onvrijwillige bewegingen veroorzaken die het krakende geluid teweegbrengen.
  3. Ligamentum flavum hypertrofie: Het ligamentum flavum is een elastisch bindweefsel dat de wervels in de wervelkolom met elkaar verbindt. Soms kan dit ligament verdikken en verharden, wat bij beweging een knappend geluid kan veroorzaken.
  4. Gewrichtsdysfunctie: Als de gewrichten in de wervelkolom niet goed functioneren, bijvoorbeeld door een verminderde bewegingsvrijheid of een gewrichtsblokkade, kan dit leiden tot krakende geluiden wanneer je je rug beweegt.
  5. Slijtage door overbelasting: Herhaaldelijke belasting van de rug door bijvoorbeeld zware fysieke activiteit of een verkeerde houding kan leiden tot slijtage van de gewrichten en het kraakbeen, wat op zijn beurt kan leiden tot krakende geluiden.
  6. Lumbale lordose: Een toename van de natuurlijke kromming van de onderrug, ook wel lumbale lordose genoemd, kan bij sommige mensen gepaard gaan met krakende geluiden tijdens beweging.

Het is belangrijk op te merken dat in de meeste gevallen het krakende geluid in de rug geen reden tot bezorgdheid is, vooral als er geen pijn of andere symptomen zijn.

Echter, als het kraken gepaard gaat met aanhoudende pijn, stijfheid, ontsteking of andere ongemakken, is het raadzaam om een arts te raadplegen om eventuele onderliggende aandoeningen uit te sluiten en passende behandeling te krijgen.

Knappende gasbelletjes

Het krakende geluid zijn waarschijnlijk kleine gasbelletjes in je ruggenwervel die knappen door dynamische drukveranderingen. 

Als gewrichten gekraakt worden zal het kapsel uitrekken waardoor het gas snel vrij zal komen.

Deze gasbubbels komen uit je gewrichtsvloeistof dat verschillende gassen bevat zoals koolstofdioxide, zuurstof en stikstof.

Je kan een gewricht niet twee keer achter elkaar kraken omdat de synoviale vloeistof zich eerst weer met gassen moet vullen.

Je gewrichtsvloeistof werkt als een smeermiddel.

Fysiotherapeut die je rug kraakt

Je hebt misschien wel eens op de behandelingsbank van een fysiotherapeut gelegen waarop de fysiotherapeut een bepaalde manoeuvre uitvoert en de facetgewrichten van je wervelkolom manipuleert.

Als deze facetgewrichten uit hun normale positie gemanipuleerd worden kun je dan wat kraken en knallen in je ruggengraat en nek horen. 

In dit geval zijn het knappende luchtbelletjes die door de drukveranderingen knappen. Dit wordt ook wel crepitus genoemd. Het zal echter niet bij iedereen kraken. 

De geluiden kunnen op verschillende manieren omschreven worden:

  1. knak
  2. scheur
  3. knars
  4. knallend geluid. 

De gewrichten die het meeste kraken:

  1. knokkels
  2. rug
  3. nek
  4. enkels
  5. knieën
  6. ellebogen
  7. polsen

Squishy capsules

Bij het kraken van de rug worden de zogeheten squishy capsules gerekt die rondom de buitenranden van je ruggenwervels gelegen zijn.

Deze squishy capsules bevatten synoviale gewrichtsvloeistof die de druk verlagen waardoor de facetgewrichten zich beter kunnen bewegen.

Aan de onder- en bovenkant van elke wervel zitten facetgewrichten en het gewrichtskapsel zit om het synoviaal gewricht.

Tijdens het kraken maak je zelfs gelukshormonen (endorfines) aan. Deze hormonen worden door je hypofyse afgegeven en geven een gelukkig en pijnstillend gevoel. 

Kraken zorgt niet voor genezing

Hoewel het kraken verlichtend kan zijn en je lichaam endorfines aanmaakt is het kraken alleen een kortetermijnoplossing en zal het de pijn niet genezen.

Het zal de stijfheid ook niet verlichten. Kortom, het zal het probleem niet herstellen en geeft dus eigenlijk een vals gevoel van verlichting.

Het is niet goed als je alleen pijnvrij door het leven kan als je constant gekraakt wordt. 

Pak het probleem daarom bij de wortel aan. Zo kan er bijvoorbeeld iets mis zijn met de uitlijning van je rug of heb je een probleem in je onderrug.

Kraken en knakken kan erg bevredigend kan zijn, maar is er een keerzijde?

Kan rug kraken kwaad?

Af en toe kraken kan de druk in je wervelkolom verlichten en heeft geen nadelige effecten. Dit blijkt uit studies.

Wel kan het regelmatig kraken van je rug mogelijk voor slijtage en voortijdige afbraak zorgen. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten.

Als er te veel kracht wordt uitgeoefend kan het ook schadelijk zijn en slijtage veroorzaken. Dit kan leiden tot:

  1. zwellingen
  2. gewrichtsverrekkingen
  3. zachte weefselschade
  4. afbraak
  5. bloedvatletsel 
  6. bloedstolsels

Vandaar dat je altijd voorzichtig moet zijn en je het kraken alleen door een medisch professional moet laten uitvoeren.

Take home message 

Waarom kraakt mijn rug?

Een krakend geluid wordt vaak veroorzaakt door knappende luchtbelletjes. Je gewrichtsvloeistof bevat namelijk gassen die door drukveranderingen vrijkomen. Andere mogelijke oorzaken zijn positieveranderingen van gewrichten, pezen, of ligamenten.

Er kan ook meer aan de hand zijn. Bij ouderen worden knarsende gewrichten vaak door artrose veroorzaakt.

Misschien heb je het krakende geluid tijdens het kraken gehoord.

Het kraken zorgt voor dynamische drukveranderingen waardoor kleine gasbelletjes knappen. 

Deze gasbellen ontstaan in je gewrichtsvloeistof en bestaan uit koolstofdioxide, zuurstof en stikstof. Je gewrichtsvloeistof fungeert als smeermiddel. 

Omdat het even duurt voordat de gassen weer zijn teruggekeerd, kun je je gewichten ook niet twee keer achter elkaar kraken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Herzog, W. (2010). The biomechanics of spinal manipulation. Journal of bodywork and movement therapies, 14(3), 280-286.

Bakker, M., & Miller, J. (2004). Does an audible release improve the outcome of a chiropractic adjustment?. The Journal of the Canadian Chiropractic Association, 48(3), 237.