Waarom Moet ik Altijd Helpen: 4 Redenen

We willen elkaar zeker helpen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het hulpje van iedereen bent.

Naast een gevoel van voldoening kunnen er ook andere factoren een rol spelen zoals sociale druk.

Je wilt natuurlijk het juiste doen, maar misschien is er een diepergaande reden waarom we ons verplicht voelen om te helpen.

Dus waarom moet ik altijd helpen?

KORT ANTWOORD

Verantwoordelijkheidsgevoel: Sommige mensen hebben van nature een sterk gevoel van verantwoordelijkheid en voelen zich verplicht anderen te helpen, vooral als ze zien dat anderen in nood zijn.

Empathie: Als je een empathisch persoon bent, kun je je gemakkelijk inleven in de gevoelens en behoeften van anderen, wat je aanzet tot hulpvaardigheid.

Culturele of religieuze overtuigingen: Bepaalde culturen en religies leggen nadruk op het helpen van anderen als een deugd en een manier om goed karma te verzamelen.

Gevoel van voldoening: Het helpen van anderen kan een gevoel van voldoening en tevredenheid geven, waardoor mensen zich vaker geroepen voelen om anderen te helpen.

Sociale druk: In sommige sociale kringen kan er een verwachting zijn om anderen te helpen, en het niet nakomen van die verwachtingen kan leiden tot schuldgevoelens.

In dit artikel gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen en kijken we naar de verschillende redenen waarom mensen geïnteresseerd zijn in het helpen van anderen.

drie vrouwen op een bank

1. Gelukshormonen

Er is veel bewijs dat het helpen van anderen kan leiden tot een verbeterd geluksgevoel. 

Wanneer we anderen helpen, maken we verschillende “gelukshormonen” aan, zoals endorfine, oxytocine en serotonine, die ons helpen om ons goed te voelen.

Endorfine is een hormoon dat wordt aangemaakt als reactie op pijn of stress, en het kan ons helpen om ons beter te voelen en om te gaan met moeilijke situaties. 

Oxytocine is een hormoon dat wordt aangemaakt tijdens sociale interacties en het kan ons helpen om ons verbonden te voelen met anderen en om sociale banden te versterken. 

Serotonine is een hormoon dat wordt aangemaakt als reactie op beloningen en het kan ons helpen om ons tevreden en gelukkig te voelen.

Als we anderen helpen, maken we dus al deze hormonen aan, wat kan leiden tot een verbeterd geluksgevoel en een gevoel van voldoening. 

Bovendien kan het helpen van anderen ook leiden tot sociale interactie en het opbouwen van nieuwe relaties, wat ons kan helpen om ons verbonden te voelen met anderen en om ons beter te voelen over onszelf.

Door anderen te helpen, kunnen we ons geluksgevoel versterken en ons verbonden voelen met anderen, wat kan leiden tot een gevoel van voldoening en tevredenheid.

2. Verbinden met anderen 

Een reden waarom mensen ervoor kiezen om te helpen, is omdat het een manier kan zijn om ons te verbinden met anderen en ons gewaardeerd te voelen. 

Als we anderen helpen, kan dit leiden tot hechte relaties en een gevoel van verbondenheid. 

Bovendien kan het voelen dat we iemand anders hebben geholpen, ons een gevoel van waardering geven vanuit anderen, wat ons kan helpen om ons goed te voelen over onszelf.

Dit kan vooral waardevol zijn als we ons eenzaam voelen of als we het gevoel hebben dat we niet gewaardeerd worden in onze gemeenschap. 

Door te helpen, kunnen we onze eigenwaarde versterken en ons gewaardeerd voelen door anderen, wat kan leiden tot een gevoel van voldoening en tevredenheid.

Onthoud dat het helpen van anderen niet alleen voordelen heeft voor degene die helpt, maar ook voor degene die geholpen wordt. 

Door anderen te helpen, kunnen we hun leven gemakkelijker maken en bijdragen aan hun welzijn, wat ook kan leiden tot een gevoel van verbondenheid en waardering. 

Dus als je ooit twijfelt of je wilt helpen, bedenk dan dat het niet alleen anderen kan helpen, maar ook jezelf.

3. Gevoel van voldoening

Een andere reden waarom mensen ervoor kiezen om te helpen, is omdat het hen een gevoel van voldoening kan geven om te weten dat ze iets positiefs hebben gedaan voor iemand anders. 

Wanneer we anderen helpen, kunnen we een verschil maken in hun leven en hun welzijn verbeteren. 

Dit kan ons een gevoel van betekenis en doel geven, en ons helpen om ons goed te voelen over onszelf en onze eigen bijdrage aan de wereld.

Bovendien kan het helpen van anderen ons ook een gevoel van eigenwaarde geven. 

Als we anderen helpen, laten we zien dat we competent zijn en dat we iets toevoegen aan de wereld om ons heen. 

Dit kan ons een gevoel van zelfvertrouwen geven en ons helpen om ons beter te voelen over onszelf en onze eigen capaciteiten.

4. Bijdrage aan onze gemeenschap of samenleving

Een andere reden waarom mensen ervoor kiezen om te helpen, is omdat het hen kan helpen om het gevoel te versterken dat ze een bijdrage leveren aan hun gemeenschap of samenleving. 

Door anderen te helpen, kunnen we ons verbonden voelen met onze gemeenschap en een actief deel hiervan zijn. 

Dit kan ons een gevoel van verbondenheid geven en ons helpen om ons betrokken te voelen bij onze gemeenschap en bij wat er om ons heen gebeurt.

Bovendien kan het helpen van anderen ook leiden tot sociale interactie en het opbouwen van nieuwe relaties. 

Door anderen te helpen, kunnen we nieuwe mensen leren kennen en verbindingen opbouwen met mensen die we anders misschien niet hadden ontmoet. 

Dit kan ons helpen om ons sociaal verbonden te voelen en om onze sociale kring te vergroten.

5. Bewust worden behoeften en moeilijkheden van anderen

Mensen kunnen ook helpen omdat het hen kan helpen om zich bewust te zijn van de behoeften en moeilijkheden van anderen, wat hen kan inspireren om actie te ondernemen. 

Als we anderen helpen, krijgen we de kans om te zien wat er aan de hand is in hun leven en wat hun uitdagingen zijn. 

Dit kan ons helpen om ons bewust te worden van hoe anderen leven en wat ze nodig hebben, wat ons kan inspireren om actie te ondernemen om hun leven te verbeteren.

Bovendien kan het helpen van anderen ook leiden tot het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het opdoen van nieuwe ervaringen. 

Als we anderen helpen, krijgen we de kans om dingen te leren die we anders misschien niet zouden hebben geleerd, wat ons kan helpen om onszelf te ontwikkelen en te groeien. 

Dit kan ons helpen om ons bewust te zijn van onze eigen capaciteiten en om te zien wat we in staat zijn om te bereiken.

Door anderen te helpen, krijgen we de kans om ons bewust te worden van de behoeften en moeilijkheden van anderen en om actie te ondernemen om hun leven te verbeteren, wat kan leiden tot het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het opdoen van nieuwe ervaringen. 

Take home message

Waarom moet ik altijd helpen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om te helpen, en deze kunnen van persoon tot persoon verschillen. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

Het kan een manier zijn om ons te verbinden met anderen en ons gewaardeerd te voelen.

Het kan ons een gevoel van voldoening geven om te weten dat we iets positiefs hebben gedaan voor iemand anders.

Het kan ons helpen om het gevoel te versterken dat we een bijdrage leveren aan onze gemeenschap of samenleving.

Het kan ons helpen om ons bewust te zijn van de behoeften en moeilijkheden van anderen, wat ons kan inspireren om actie te ondernemen.

Onthoud dat het helpen van anderen niet altijd gemakkelijk is, en dat het soms ook tijd en moeite kan kosten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen