Waarom Moet ik Altijd Kotsen van Alcohol? 4 Oorzaken

De meeste mensen van ons hebben wel eens gekost van alcohol, maar het is wel erg vervelend als het elke keer gebeurt.

Dus waarom moet ik altijd kotsen van alcohol?

KORT ANTWOORD

Het kan zijn dat je altijd moet kotsen na het drinken van alcohol omdat je een intolerantie of allergie hebt voor bepaalde soorten alcohol of bestanddelen daarvan. 

Het kan ook te wijten zijn aan alcoholmisbruik of alcoholvergiftiging. In beide gevallen kan het helpen om minder of geen alcohol te drinken en het advies te vragen aan een arts of een andere medisch professional.

Als je een intolerantie of allergie hebt voor bepaalde soorten alcohol, kan dit leiden tot kotsen, diarree, huiduitslag en andere symptomen. Zo zijn sommige mensen intolerant voor gluten, wat voorkomt in bepaalde soorten graan die worden gebruikt om bier te maken. Anderen kunnen een allergie hebben voor histamine, wat voorkomt in bepaalde soorten wijn.

Anderzijds kan alcoholmisbruik leiden tot kotsen en andere symptomen wanneer je te veel alcohol drinkt. Alcoholmisbruik kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals leverbeschadiging en hart- en vaatziekten. Bij het vermoeden van alcoholmisbruik, is het raadzaam om professioneel advies te vragen aan een arts of een verslavingsdeskundige.

Alcoholvergiftiging ontstaat wanneer je te veel alcohol in een korte tijd drinkt. Dit kan leiden tot kotsen, braken, duizeligheid, verwarring en andere symptomen. In het geval van alcoholvergiftiging moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Alcoholvergiftiging kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs tot de dood als het niet tijdig wordt behandeld.

Dit artikel vertelt je waarom je altijd moet kotsen van alcohol en wat je ertegen kunt doen.

man wijst alcohol af

1. Alcoholintolerantie

Alcoholintolerantie is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om bepaalde stoffen in alcohol te verwerken. 

Dit kan leiden tot verschillende symptomen wanneer iemand alcohol drinkt. 

Sommige mensen met een alcoholintolerantie hebben slechts milde symptomen, terwijl anderen ernstiger symptomen kunnen ervaren.

De meest voorkomende symptomen van alcoholintolerantie zijn:

 • Kotsen: Dit kan optreden na het drinken van zelfs kleine hoeveelheden alcohol.
 • Diarree: Dit kan optreden na het drinken van alcohol en kan ernstig en frequent zijn.
 • Buikpijn: Dit kan een gevolg zijn van kotsen en diarree en kan ernstig zijn.
 • Huiduitslag: Sommige mensen met een alcoholintolerantie ontwikkelen huiduitslag na het drinken van alcohol. Dit kan bestaan uit rode vlekken of jeukende bultjes op de huid.
 • Hoofdpijn: Sommige mensen ervaren hoofdpijn na het drinken van alcohol als gevolg van de intolerantie.
 • Dufheid: Dit kan optreden na het drinken van alcohol als gevolg van de intolerantie.
 • Vermoeidheid: Sommige mensen met een alcoholintolerantie kunnen zich moe en futloos voelen na het drinken van alcohol.

In sommige gevallen kan alcoholintolerantie leiden tot ernstigere symptomen, zoals ademhalingsproblemen en hartkloppingen. 

Als je ernstige symptomen ervaart na het drinken van alcohol, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Er zijn verschillende oorzaken voor alcoholintolerantie. 

Sommige mensen zijn intolerant voor gluten, wat voorkomt in bepaalde soorten graan die worden gebruikt om bier te maken. 

Anderen kunnen een allergie hebben voor histamine, wat voorkomt in bepaalde soorten wijn. In sommige gevallen kan alcoholintolerantie erfelijk zijn.

De behandeling kan bestaan uit het vermijden van alcohol of het nemen van medicatie om de symptomen te verminderen.

2. Alcoholallergie

Alcoholallergie is een aandoening waarbij het lichaam een allergische reactie heeft op bepaalde stoffen in alcohol. 

Dit kan leiden tot verschillende symptomen wanneer iemand alcohol drinkt. 

Sommige mensen met een alcoholallergie hebben slechts milde symptomen, terwijl anderen ernstiger symptomen kunnen ervaren.

De meest voorkomende symptomen van alcoholallergie zijn:

 • Huiduitslag: Sommige mensen ontwikkelen huiduitslag na het drinken van alcohol, zoals rode vlekken of jeukende bultjes op de huid.
 • Hoofdpijn: Sommige mensen ervaren hoofdpijn na het drinken van alcohol als gevolg van de allergie.
 • Keelpijn: Dit kan optreden na het drinken van alcohol als gevolg van de allergie.
 • Dufheid: Dit kan optreden na het drinken van alcohol als gevolg van de allergie.
 • Vermoeidheid: Sommige mensen met een alcoholallergie kunnen zich moe en futloos voelen na het drinken van alcohol.

In sommige gevallen kan een alcoholallergie leiden tot ernstigere symptomen, zoals ademhalingsproblemen en hartkloppingen. 

Als je ernstige symptomen ervaart na het drinken van alcohol, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Er zijn verschillende oorzaken voor alcoholallergie. 

Sommige mensen hebben een allergie voor gluten, wat voorkomt in bepaalde soorten graan die worden gebruikt om bier te maken. 

Anderen kunnen een allergie hebben voor histamine, wat voorkomt in bepaalde soorten wijn. In sommige gevallen kan alcoholallergie erfelijk zijn.

De behandeling kan bestaan uit het vermijden van alcohol of het nemen van medicatie om de allergische reactie te verminderen. 

Als je een alcoholallergie hebt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met alcohol en om professioneel advies te vragen voordat je alcohol drinkt.

3. Alcoholmisbruik

De symptomen van alcoholmisbruik kunnen variëren afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die iemand drinkt en hoe vaak ze drinken, maar sommige veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Verminderde coördinatie en reflexen: Als gevolg van alcoholmisbruik kan iemand moeilijk lopen, praten of denken. Dit kan leiden tot ongevallen of fouten op het werk of in het verkeer.
 • Verminderde remming: Alcohol kan iemand minder bewust maken van hun gedrag en de gevolgen ervan. Dit kan leiden tot onverantwoordelijk of risicovol gedrag.
 • Verminderde prestaties: Alcoholmisbruik kan leiden tot problemen op het werk of in school, zoals lagere cijfers of ontslag.
 • Mentale gezondheid: Alcoholmisbruik kan leiden tot problemen met emoties en gedrag, zoals depressie, angst of woede-uitbarstingen.
 • Gezondheidsproblemen: Alcoholmisbruik kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals leverbeschadiging, hart- en vaatziekten en kanker.
 • Problemen in relaties: Alcoholmisbruik kan leiden tot problemen in persoonlijke relaties, zoals ruzies en scheidingen.

Als je denkt dat je een probleem hebt met alcoholmisbruik, is het raadzaam om professioneel advies te vragen aan een arts of een verslavingsdeskundige. 

Zij kunnen je helpen om een behandelplan op te stellen om je alcoholgebruik onder controle te krijgen en om de negatieve gevolgen ervan te verminderen. 

Behandeling kan bestaan uit medicatie, psychologische behandeling en/of ondersteuning.

4. Alcoholvergiftiging

Alcoholvergiftiging, ook bekend als acute alcoholintoxicatie, is een aandoening die ontstaat wanneer iemand te veel alcohol in een korte tijd drinkt. 

Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en kan zelfs leiden tot de dood als het niet tijdig wordt behandeld.

De symptomen van alcoholvergiftiging kunnen variëren afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die iemand heeft gedronken, maar sommige veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Verminderde coördinatie en reflexen: Dit kan leiden tot problemen met lopen, praten en denken en kan leiden tot ongevallen of fouten.
 • Verminderde remming: Alcohol kan iemand minder bewust maken van hun gedrag en de gevolgen ervan. Dit kan leiden tot onverantwoordelijk of risicovol gedrag.
 • Verminderde mentale gezondheid: Alcoholvergiftiging kan leiden tot problemen met emoties en gedrag, zoals depressie, angst of woede-uitbarstingen.
 • Moeite met de spraak: Iemand met alcoholvergiftiging kan moeite hebben met praten of kan onduidelijk spreken.
 • Verminderde waarneming: Iemand met alcoholvergiftiging kan problemen hebben met zien, horen of aanraken en kan verward zijn.
 • Braken: Dit kan optreden na het drinken van te veel alcohol en kan leiden tot uitdroging.
 • Verminderde ademhaling: Alcoholvergiftiging kan leiden tot verminderde ademhaling, wat kan leiden tot een tekort aan zuurstof in het bloed.
 • Verminderde hartslag: Alcoholvergiftiging kan leiden tot een vertraagde of onregelmatige hartslag, wat kan leiden tot hartproblemen.

Behandeling kan bestaan uit het geven van vocht en zuurstof, het monitoren van de ademhaling en het hart en het geven van medicatie om de symptomen te verminderen. 

Door welke dranken ga je sneller kotsen?

Er zijn een aantal dranken die bekend staan om het verhoogde risico op kotsen. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

 • Sterke alcoholische dranken: Dranken met een hoog alcoholgehalte, zoals whisky, vodka en borrels, kunnen sneller leiden tot kotsen dan andere dranken. Dit komt doordat de hoge concentratie alcohol de maag kan irriteren en leiden tot braken.
 • Alcohol met cafeïne: Dranken die zowel alcohol als cafeïne bevatten zoals in bepaalde cocktails kunnen leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk, wat kan leiden tot kotsen.
 • Koolzuurhoudende dranken: Dranken met koolzuur, zoals bier en champagne, kunnen leiden tot kotsen als ze te snel gedronken worden of als ze geconsumeerd worden na het drinken van andere alcoholische dranken. Dit komt omdat koolzuur de maag kan irriteren en kan leiden tot braken.
 • Verschillende soorten wijn: Sommige mensen zijn gevoeliger voor histamine, een stof die voorkomt in bepaalde soorten wijn. Dit kan leiden tot allergische reacties, zoals huiduitslag en kotsen.

De kans op kotsen te verkleinen

Als je wilt proberen om de kans op kotsen te verkleinen voordat je alcohol gaat drinken, zijn hier enkele dingen die je kunt overwegen:

 • Eet iets voordat je alcohol drinkt: Door iets te eten voordat je alcohol drinkt, kun je de maag beschermen tegen de irriterende effecten van alcohol. Probeer iets te eten met vetten of eiwitten, zoals kaas of vlees, om de opname van alcohol te vertragen.
 • Drink alcohol met een lagere alcoholpercentage: Dranken met een lager alcoholpercentage, zoals bier of wijn, kunnen minder kans op kotsen geven dan sterke dranken, zoals whisky of wodka.
 • Drink water tussen alcoholische dranken door: Door water te drinken tussen alcoholische dranken door, kun je de hoeveelheid alcohol in het lichaam verminderen en de kans op kotsen verkleinen.
 • Vermijd dranken met koolzuur: Dranken met koolzuur, zoals bier en champagne, kunnen leiden tot kotsen als ze te snel gedronken worden of als ze geconsumeerd worden na het drinken van andere alcoholische dranken.
 • Vermijd dranken met cafeïne: Dranken die zowel alcohol als cafeïne bevatten, zoals bier met energie en caffeïnevrije cocktails, kunnen leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk, wat kan leiden tot kotsen.

Hoe ga je precies kotsen na alcohol?

 1. Alcohol wordt opgenomen in het bloed: Wanneer alcohol wordt gedronken, wordt het opgenomen in het bloed via de slokdarm en de maag.
 2. Alcohol irriteert de maag: Alcohol kan de maag irriteren, wat kan leiden tot braken.
 3. Het braakcentrum in de hersenen wordt geactiveerd: Wanneer de maag geïrriteerd wordt door alcohol, kan het braakcentrum in de hersenen geactiveerd worden, wat kan leiden tot braken.
 4. Spieren in de maag en de slokdarm samentrekken: Als het braakcentrum geactiveerd is, trekken de spieren in de maag en de slokdarm samen om het braken te veroorzaken.
 5. Braken: Tijdens het braken wordt de inhoud van de maag via de mond naar buiten gebracht.

Take home message

Wees voorzichtig met alcohol en vraag professioneel advies als je regelmatig ernstige symptomen ervaart na het drinken van alcohol. 

Als je denkt dat je een alcoholintolerantie of allergie hebt, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en om te bepalen hoe je het beste met deze aandoening om kunt gaan.

Alcoholmisbruik kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en andere negatieve gevolgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen