Waarom Moet ik Altijd Niezen na het Eten? 5 Oorzaken

Veel mensen moeten na het eten niezen, maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Ben je misschien ergens allergisch voor?

Dus waarom moet ik altijd niezen na het eten?

In dit artikel zullen we onderzoeken wat er achter dit raadselachtige verschijnsel zit en bespreken we een aantal mogelijke oorzaken.

niezen vrouw niest

1. Lucht innemen tijdens het eten

Wanneer je tijdens het eten lucht inneemt, kan dit een toename veroorzaken van de druk in je maag en darmen. 

Dit kan leiden tot veranderingen in de bloeddruk en bloedstroom, en uiteindelijk tot niezen. Het niezen is een reflex die helpt om de verhoogde druk in de neusholte te verminderen en zo de neusholte te beschermen.

Dit is waarom niezen na het eten vaak gebeurt als gevolg van de veranderingen in bloeddruk die zijn veroorzaakt door het innemen van lucht tijdens het eten. 

Het is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam om de neusholte en de oren te beschermen.

2. Veranderingen in bloeddruk

Wanneer je eet, verhoogt je bloeddruk en bloedstroom naar de maag om te helpen bij de vertering van het voedsel. 

Dit kan leiden tot veranderingen in de bloeddruk en bloedstroom in het lichaam en uiteindelijk tot niezen. 

Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor deze veranderingen en reageren daarom vaker met niezen na het eten. 

Het niezen is een manier om de verhoogde druk in de neusholte te verminderen, wat helpt om de neusholte te beschermen en de bloeddruk en bloedstroom te reguleren. 

In feite is het niezen een natuurlijk mechanisme van het lichaam om te helpen bij het reguleren van de bloeddruk en bloedstroom na het eten.

3. Specerijen en zure voedingsmiddelen

Het kan ook komen doordat je gevoelig bent voor specerijen en zure voedingsmiddelen. 

Dit komt doordat specerijen en zure voedingsmiddelen irriterend kunnen werken op de slijmvliezen in de neus, waardoor een reflex van het niezen ontstaat. 

Omdat specerijen en zure voedingsmiddelen als prikkelende stoffen kunnen worden beschouwd, is het belangrijk om deze voedingsmiddelen met mate te eten als je snel geneigd bent tot niezen na het eten.

4. Allergie voor bepaalde voedingsmiddelen

Een andere oorzaak waarom mensen na het eten kunnen niezen, is wanneer ze allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. 

Dit betekent dat hun lichaam een ongewenste reactie heeft op bepaalde eiwitten in het voedsel. Hierdoor kan de neus irriterend reageren, waardoor mensen gaan niezen. 

Dit is een veelvoorkomend symptoom van voedselallergieën en het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen een allergische reactie veroorzaken, zodat je deze kunt vermijden. 

5. Stress en vermoeidheid

Een andere reden is stress en vermoeidheid. 

Stress en vermoeidheid kunnen het lichaam uitputten, waardoor het immuunsysteem verzwakt en vatbaarder is voor irritatie. 

Hierdoor kunnen de slijmvliezen in de neus gevoeliger zijn en sneller reageren met niezen. Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen en te ontspannen om het lichaam te helpen herstellen van stress en vermoeidheid. 

Als je vaak niest na het eten in combinatie met stress of vermoeidheid, kan het nuttig zijn om deze factoren aan te pakken om het  niezen te verminderen.

Take home message

Dus waarom moet ik altijd niezen na het eten?

Er zijn verschillende oorzaken waarom mensen niezen na het eten zoals een gevoeligheid voor specerijen en zure voedingsmiddelen, allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, stress en vermoeidheid,

Andere mogelijke oorzaken zijn irritatie van de neus door stof en luchtvervuiling, sinusinfecties, en hormonale veranderingen.

Houd er rekening mee dat deze lijst niet helemaal volledig is. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak te achterhalen, zodat je de juiste behandeling kunt krijgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen