Waarom Stinken Tampons? 3 Redenen.

Een nieuwe tampon zou niet moeten stinken en juist naar katoen moeten ruiken.

Echter geven sommige mensen zelfs aan dat de menstruatie naar de dood ruikt. Maar waarom stinken tampons?

KORT ANTWOORD

Menstruatie kan van zichzelf een lichte geur hebben. Zo wordt er bloed, baarmoederslijmvlies en een eicel afgescheiden. Ook kan de zuurgraad en bacteriën er bij betrokken zijn.

Een tampon kan gaan stinken wanneer ze te lang blijven zitten of vergeten worden. Zo kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en kan er een infectie ontstaan. Dit wil nog wel eens aan het einde van een menstruatie gebeuren. Je hebt dan namelijk minder tampons nodig.

Dit artikel vertelt je waarom tampons stinken en hoe lang je ze in kunt houden.

toilet vrouw ondergoed

Waarom tampons stinken

Gebruik van geparfumeerde tampons: Sommige tampons zijn geparfumeerd om menstruatiegeur te maskeren. Echter, deze toegevoegde geuren kunnen irritatie veroorzaken en mogelijk bijdragen aan een onaangename geur.

Onvoldoende ventilatie: Wanneer tampons te lang worden gedragen, kunnen ze de natuurlijke luchtstroom blokkeren, waardoor warme, vochtige omstandigheden ontstaan. Dit bevordert de groei van bacteriën en kan een slechte geur veroorzaken.

Vaginale pH-onbalans: Tampons kunnen de vaginale pH verstoren, vooral als ze geparfumeerd zijn of als ze te lang blijven zitten. Een verstoord pH-niveau kan een gunstige omgeving creëren voor ongewenste bacteriën die geur kunnen veroorzaken.

Bacteriële vaginose: Bacteriële vaginose is een veelvoorkomende vaginale infectie die een sterke, onaangename geur kan veroorzaken. Hoewel het niet rechtstreeks verband houdt met tampongebruik, kunnen onjuist gebruik van tampons, zoals het te lang laten zitten of het gebruik van tampons met irriterende stoffen, het risico op bacteriële vaginose vergroten.

Hygiënepraktijken: Goede hygiëne is essentieel om onaangename geuren te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig tampons te verwisselen, handen goed te wassen voor en na het inbrengen van een tampon en te zorgen voor een goede algemene vaginale hygiëne.

Tamponmateriaal en kwaliteit: De kwaliteit en het materiaal van tampons kunnen variëren tussen verschillende merken. Sommige goedkope tampons kunnen minder absorberend zijn of kunnen materialen bevatten die vocht vasthouden en geur veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat een lichte geur tijdens de menstruatie vaak normaal is. 

Als er echter sprake is van een ongewone of sterke geur, hevige pijn, abnormale afscheiding of andere symptomen, is het verstandig om een arts te raadplegen om mogelijke infecties of andere gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Verschillende geuren

De geur kan een aanwijzing zijn:

  • gezonde menstruatie: lichte bloedgeur, lichte metaalgeur (ijzer en bacteriën)
  • infectie: sterke geur, vaginale afscheiding, bekkenpijn [blog infectie]
  • bacteriële vaginose: vislucht
  • gebrekkige hygiëne: zweet, uiengeur, zoutige geur 

Hoe lang kun je een tampon inhouden?

Een tampon moet je nooit langer dan 8 uur inhouden. Als je dat wel doet, loop je het risico op irritatie, infecties en tamponziekte.

Het is het beste als een tampon na 4-8 uur verwisseld wordt, maar het is beter om ze om de 4-6 uur te wisselen.

Als je de tampon net voor het slapen inbrengt zou je er dus mee kunnen slapen (mits je 5-8 uur slaapt). 

Als je wakker wordt moet je de tampon dan wel direct verwisselen. Je kunt natuurlijk ook iets anders gebruiken zoals maandverband of gevoerd ondergoed. 

Kortom, houd een tampon nooit langer in dan 8 uur. Dit is ook bij de instructies aangegeven.

Er zijn namelijk een aantal risico’s als je een tampon langer dan 8-12 uur inhoudt:

  1. irritatie
  2. infectie
  3. tamponziekte (toxic shock syndroom)

Hoe langer je de tampon inhoudt hoe groter de kans op problemen. 

Zo kunnen bacteriën gifstoffen gaan aanmaken dat via vaginaslijmvlies of baarmoederslijmvlies in je bloed kan komen.

Dan vraag je je misschien af wanneer je tampon vol is. Dit doe je door een licht rukje aan het tamponkoordje te geven. 

Als je het makkelijker uittrekt, moet de tampon verwisseld worden en als je het koordje er niet makkelijker uittrekt, kun je het meestal nog wat langer laten zitten.

Omdat je een tampon maximaal 8 uur mag dragen en er 24 uur in een dag zit, zou je elke dag tijdens de menstruatie dus minstens 3 tampons nodig hebben (per cyclus minimaal 21).

Mensen vergeten nog wel eens tampons te verwisselen. Stel een herinnering in op je telefoon om dit te voorkomen. Je wilt natuurlijk geen infectie oplopen. Bovendien raken tampons soms kwijt.

Take home message

Aan het einde van de menstruatie wilt een tampon nog wel eens gaan stinken. Waarom stinken tampons?

Door het bloed- en baarmoederslijmvlies kan de menstruatie licht gaan ruiken, maar als je een tampon te lang laat zitten kan de tampon gaan stinken en kan er een infectie ontstaan.

De geur kan een aanwijzing zijn. Hierboven hebben we welke geuren bij welke oorzaak passen.

Je kunt menstruatiegeuren tegengaan met een goede hygiëne. Je voelt je dan ook nog eens comfortabeler.

Men vergeet nog eens de tampon, maar je zou ze om de 4-8 uur moeten verwisselen. Houd een tampon nooit langer dan 8 uur in.

Zo kun je last krijgen van irritatie en loop je na 8 uur het risico op infecties en tamponziekte.

Op de hierboven beschreven manier kun je erachter komen of je de tampon al moet versieren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Schuchat, A., & Broome, C. V. (1991). Toxic shock syndrome and tampons. Epidemiologic reviews, 13, 99-112.