Waarom Wordt je Duizelig van Roken? 2 Oorzaken

Waarschijnlijk ben je na het roken van een sigaret plotseling duizelig en misselijk geworden.

Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Dus waarom wordt je duizelig van roken?

KORT ANTWOORD

Roken kan duizeligheid veroorzaken door de effecten die het heeft op je bloedvaten en bloeddruk. Sigaretten bevatten nicotine, een stof die ervoor zorgt dat je bloedvaten samentrekken. Hierdoor kan de bloeddruk stijgen en de bloedtoevoer naar de hersenen verminderen. Dit kan leiden tot duizeligheid en misselijkheid.

Daarnaast kan roken ook leiden tot een tekort aan zuurstof in het bloed. Als je hersenen niet genoeg zuurstof krijgen, kan dit ook duizeligheid veroorzaken.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat roken niet alleen slecht is voor je longen, maar ook voor je algehele gezondheid. Als je regelmatig duizeligheid ervaart na het roken van sigaretten, is het misschien tijd om na te denken over het verminderen of zelfs helemaal stoppen met roken.

Dit artikel vertelt je of je iets kunt doen tegen de duizeligheid van roken, of het erg is en of het door iets anders veroorzaakt kan worden.

Duizeligheid van roken verminderen

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om de duizeligheid die je ervaart na het roken te helpen verminderen:

 1. Probeer te stoppen met roken. Dit is de meest effectieve manier om duizeligheid na het roken te voorkomen. Door te stoppen met roken, zul je niet alleen minder duizelig worden, maar ook andere gezondheidsproblemen voorkomen die gerelateerd zijn aan roken.
 2. Drink voldoende water. Roken kan leiden tot uitdroging, wat kan bijdragen aan duizeligheid. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
 3. Zorg voor een gezonde voeding. Roken kan ook leiden tot een vermindering van de eetlust, wat kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je regelmatig eet, zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
 4. Zoek een rustig plekje. Als je duizelig bent na het roken, kan het helpen om even naar een rustig plekje te gaan en te gaan zitten of liggen totdat de duizeligheid wegebt.
 5. Probeer te ontspannen. Stress en spanning kunnen de duizeligheid na het roken verergeren. Probeer dus te ontspannen door bijvoorbeeld te mediteren, te ademen of te doen aan ontspannende activiteiten zoals yoga of lezen.

Onthoud dat het verminderen of zelfs helemaal stoppen met roken de meest effectieve manier is om duizeligheid na het roken te voorkomen. 

Als je regelmatig duizeligheid ervaart na het roken, kan het ook verstandig zijn om contact op te nemen met een arts voor advies en behandeling.

Is het erg als je duizelig wordt van roken?

Het is niet goed als je duizelig wordt van roken. Duizeligheid kan een teken zijn van een onderliggend probleem, zoals een tekort aan zuurstof in het bloed of een verstoorde bloedtoevoer naar de hersenen. 

Het kan ook een gevolg zijn van een vermindering van de bloedtoevoer naar de hersenen als gevolg van samentrekkende bloedvaten, wat kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk.

In sommige gevallen kan duizeligheid ook een teken zijn van een ernstiger probleem, zoals bloedarmoede, een infectie of een aandoening van het innerlijke oor. 

Als je regelmatig duizelig bent na het roken, is het daarom belangrijk om naar een arts te gaan voor advies en behandeling.

Daarnaast kan duizeligheid ook leiden tot ongelukken of valpartijen, vooral als je duizelig bent tijdens het lopen of rijden. 

Andere mogelijke oorzaken

Er zijn vele mogelijke oorzaken van duizeligheid. Hieronder een lijst met enkele mogelijke oorzaken van duizeligheid:

 • Vermoeidheid of uitputting
 • Bloedarmoede
 • Vochttekort
 • Infecties of ziekten
 • Medicijnen of drugs
 • Alcohol of drugs
 • Hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze
 • Slecht functionerende bloedvaten of bloeddrukproblemen
 • Hersenletsel of hersenschade
 • Oogproblemen, zoals glaucoom
 • Oorproblemen, zoals evenwichtsstoornissen

Take home message

Waarom wordt je duizelig van roken?

Je kan duizelig worden van roken omdat het leidt tot een tekort aan zuurstof in het bloed en een verstoorde bloedtoevoer naar de hersenen. 

Dit kan leiden tot vermindering van de bloedtoevoer naar de hersenen en samentrekkende bloedvaten, wat kan resulteren in een verhoging van de bloeddruk en duizeligheid. 

Het kan ook een teken zijn van een onderliggend probleem, zoals bloedarmoede of een infectie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen