Waarom Wordt je Haar Grijs? 4 Oorzaken

Je eerste grijze haar valt je gelijk op. Het hoort bij het ouder worden, maar waarom wordt je haar grijs?

KORT ANTWOORD

Ons haar bevat melaninepigmenten die verantwoordelijk zijn voor het geven van kleur aan het haar. In onze jeugd produceren haarfollikels deze pigmenten in overvloed, waardoor het haar donkerder wordt. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van deze pigmenten echter af. Dit resulteert eerst in het vervagen van de haarkleur en uiteindelijk in het verschijnen van grijs haar. Dit natuurlijke proces van pigmentverlies is de meest voorkomende oorzaak van het krijgen van grijs haar.

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het vroegtijdig vergrijzen van het haar, waaronder genetische aanleg, hormonale veranderingen, en bepaalde ziekten of medicijnen. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld op jonge leeftijd grijs haar als gevolg van genetische factoren, terwijl anderen dit tijdens de menopauze kunnen ervaren door hormonale schommelingen. Bepaalde ziekten of medicijnen kunnen ook bijdragen aan het voortijdig verschijnen van grijs haar.

Dit artikel legt uit waarom sommige jonge mensen al vroeg grijze haren krijgen, op welke leeftijd dit meestal gebeurt, en tips om het te voorkomen.

oude man kijkt vragend

Op welke leeftijd je haar meestal grijs wordt

Laten we eens kijken naar enkele gemiddelden leeftijden waarop je haar grijs kan worden:

1. Gemiddelde leeftijd. Het gemiddelde moment waarop mensen grijs haar krijgen, ligt tussen de 35 en 45 jaar. Dit betekent dat sommige mensen al op jongere leeftijd grijs haar krijgen, terwijl anderen pas op latere leeftijd grijs haar krijgen.

2. Verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen krijgen meestal eerder grijs haar dan vrouwen. Bij mannen kan het grijs worden op de leeftijd van 30 jaar, terwijl vrouwen meestal pas rond de leeftijd van 35 jaar grijs haar krijgen.

3. Genetische factoren. Zoals ik al eerder heb vermeld, spelen genetische factoren ook een rol bij het krijgen van grijs haar. Als een van je ouders of grootouders op jonge leeftijd grijs haar kreeg, is de kans groter dat jij dat ook zult doen.

4. Hormonale veranderingen. Hormonale veranderingen in het lichaam kunnen ook leiden tot het vroegtijdig krijgen van grijs haar. Bijvoorbeeld, sommige mensen krijgen grijs haar na een stressvolle gebeurtenis of na zware medicatie.

5. Ziekten of medicijnen. Sommige ziekten, zoals vitiligo, kunnen leiden tot het vroegtijdig krijgen van grijs haar. Ook bepaalde medicijnen, zoals chemotherapie, kunnen dit veroorzaken.

6. Voedingsstoffen tekort. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals zink en selenium, kan ook leiden tot het vroegtijdig krijgen van grijs haar.

Grijs haar is dus niet altijd het gevolg van het natuurlijke verouderingsproces en kan op elke leeftijd voorkomen.

Waarom jonge mensen soms al grijs haar hebben

Soms hebben jonge mensen al grijs haar, terwijl anderen pas op latere leeftijd grijs haar krijgen. Waarom is dat zo? Enkele mogelijke redenen:

1. Genetische factoren: Sommige mensen hebben gewoon een genetische aanleg om vroegtijdig grijs haar te krijgen. Als een van je ouders of grootouders op jonge leeftijd grijs haar kreeg, is de kans groter dat jij dat ook zult doen.

2. Hormonale veranderingen: Grijs haar kan ook het gevolg zijn van hormonale veranderingen in het lichaam. Bijvoorbeeld, sommige jonge mensen krijgen grijs haar na een stressvolle gebeurtenis of na zware medicatie.

3. Ziekten of medicijnen: Sommige ziekten, zoals vitiligo, kunnen leiden tot het vroegtijdig krijgen van grijs haar. Ook bepaalde medicijnen, zoals chemotherapie, kunnen dit veroorzaken.

4. Voedingsstoffen tekort: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals zink en selenium, kan ook leiden tot het vroegtijdig krijgen van grijs haar.

Hoe verandert je haar als je ouder wordt?

Enkele van de belangrijkste veranderingen van het haar als je ouder wordt:

1. Grijs haar: Zoals ik eerder heb uitgelegd, krijgen mensen op een bepaald moment grijs haar. Dit gebeurt doordat de haarfollikels minder pigmenten gaan produceren naarmate we ouder worden.

2. Dunner haar: Het is ook normaal om dunner haar te krijgen naarmate we ouder worden. Dit komt doordat de haarfollikels minder actief worden en ook omdat we minder oestrogeen produceren naarmate we ouder worden.

3. Veranderde haarstructuur: Ons haar kan ook veranderen in structuur naarmate we ouder worden. Het kan bijvoorbeeld droger, ruwer of kroeziger worden. Dit komt omdat de talgklieren in de hoofdhuid minder actief worden naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot droog en beschadigd haar.

4. Haarverlies: Sommige mensen krijgen ook te maken met haarverlies naarmate ze ouder worden. Dit kan het gevolg zijn van genetische factoren, hormonale veranderingen of bepaalde medicijnen.

Kun je voorkomen dat je haar grijs wordt?

Enkele dingen die je kunt doen tegen grijs haar:

1. Gebruik haarproducten met pigmenten: Er zijn haarproducten verkrijgbaar die pigmenten bevatten die het haar donkerder kleuren en grijs haar camoufleren. Dit kan een goede optie zijn als je graag je grijs haar wilt verbergen.

2. Neem supplementen: Sommige mensen beweren dat het nemen van bepaalde supplementen, zoals vitamine B-complex, kan helpen om grijs haar te voorkomen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er geen bewijs is dat dit echt werkt en dat het nemen van supplementen altijd met voorzichtigheid moet gebeuren. Raadpleeg altijd een arts voordat je supplementen gaat nemen.

3. Verander je dieet: Een gezonde levensstijl, met voldoende voedingsstoffen, kan ook helpen om grijs haar te voorkomen. Probeer dus om genoeg fruit, groenten en eiwitrijke voedingsmiddelen te eten en beperk het gebruik van alcohol en cafeïne.

4. Gebruik haarverf: Als je grijs haar wilt verbergen, kun je ook haarverf gebruiken. Haarverf kan het haar donkerder kleuren en het grijs verbergen.

Take home message

Waarom wordt je haar grijs?

Je haar wordt grijs als de haarfollikels minder pigmenten gaan produceren naarmate we ouder worden. 

We hebben gezien dat er verschillende factoren zijn die kunnen leiden tot het vroegtijdig krijgen van grijs haar, zoals genetische factoren, hormonale veranderingen en bepaalde medicijnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat grijs haar een natuurlijk onderdeel is van het ouder worden en dat het niets zegt over de gezondheid of het uiterlijk van iemand. 

In plaats van ons te focussen op het verbergen van grijs haar, zouden we ons juist moeten concentreren op het verzorgen en stylen van ons haar, ongeacht de kleur. 

Zo kunnen we er op ons best uitzien en ons goed voelen over onszelf, op welke leeftijd dan ook.

Grijs haar is dus niet iets om je zorgen over te maken, het is gewoon een natuurlijk proces van het ouder worden. 

Of je nu jong of oud bent, iedereen krijgt op een bepaald moment grijs haar.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen