Waarom Wordt je Stem Hoger door Helium?

Helium is een gas dat licht genoeg is om in de lucht te blijven, en daarom wordt het vaak gebruikt om ballonnen op te blazen. Maar waarschijnlijk heb je het ook wel eens met een groep vrienden gedaan.

Door helium klinkt je stem ineens een stuk hoger, wat hilarisch kan zijn. Maar hoe komt dat? Dus waarom wordt je stem hoger door helium?

KORT ANTWOORD

Onze stem klinkt hoger wanneer we helium inademen omdat de trillingen van onze stembanden sneller zijn. Dit komt doordat helium ongeveer 7 keer luchtiger is dan lucht. 

Als we praten, produceren we geluid door de trillingen van onze stembanden. Als we helium inademen, worden deze trillingen sneller en hebben we een hogere frequentie nodig om hetzelfde geluid te produceren. Dit betekent dat onze stembanden sneller moeten trillen om hetzelfde geluid te produceren, wat resulteert in een hoger geluid.

Dit artikel vertelt je waarom je stem hoger wordt door helium, hoe lang het blijft werken en of het schadelijk is.

vrouw wijst naar stembanden

Hoe lang blijft je stem hoog van helium?

Het is leuk om te weten waarom je stem hoger wordt door helium, maar hoe lang blijft dat effect eigenlijk?

 • Als je helium inademt, zal je stem onmiddellijk hoger klinken. Dit effect zal blijven zolang je helium inademt.
 • Zodra je stopt met het inademen van helium, zal het effect langzaam afnemen.
 • Het duurt ongeveer 30 minuten voordat het effect van het inademen van helium volledig verdwenen is.
 • Houd er rekening mee dat het effect van het inademen van helium op je stem afhankelijk is van hoeveel helium je inademt. Als je meer helium inademt, zal het effect langer duren voordat het volledig verdwijnt.

Is het erg om helium te nemen voor een hogere stem?

Een hoge stem kan erg grappig zijn, maar is het ook veilig om helium te nemen voor een hogere stem?

 • Helium is een gas dat veilig is om te ademen in kleine hoeveelheden.
 • Als je alleen af en toe een klein beetje helium inademt, is het waarschijnlijk veilig.
 • Echter, het blijft een gas, dus als je te veel helium inademt, kan dit leiden tot ademhalingsproblemen.
 • Ook al is het veilig om kleine hoeveelheden helium in te ademen, het blijft een leuk effect dat alleen bedoeld is voor af en toe en niet voor regelmatig gebruik.

Zijn er andere middelen die je stem kunnen verhogen?

We hebben al gezien dat helium een gas is dat kan helpen om je stem hoger te laten klinken, maar zijn er nog andere middelen of substanties die dit kunnen doen? 

Er zijn geen andere middelen of substanties die je stem direct hoger kunnen laten klinken op dezelfde manier als helium.

Echter, er zijn wel andere manieren om je stem te verhogen:

 1. Stemoefeningen: door regelmatig te oefenen met het spreken op verschillende tonen en het gebruik van je stembanden, kan je stem lichtjes verhogen.
 2. Stemversterking: je stem kan lichtjes verhogen door middel van stemversterkende middelen, zoals lozenges en pastilles.
 3. Stemtherapie: als je een permanent lage stem hebt en dit wilt verhogen, kan stemtherapie een optie zijn. Dit is een professionele behandeling waarbij je werkt met een speechtherapeut om je stem te versterken en te verhogen.

Interessant feitjes helium

Helium is het lichtste element op aarde en is ongeveer 7 keer luchtiger dan lucht. Dit is de reden waarom het vaak wordt gebruikt om ballonnen op te blazen.

Helium is een chemisch element met het symbool He en atoomnummer 2. Het is een edelgas en staat tweede op de periode-tafel van elementen.

Helium is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas. Het is ook niet-toxisch en ontvlambaar.

Helium is een van de meest stabiele elementen in het universum en heeft een halfwaardetijd van ongeveer 3,8 keer de leeftijd van het universum.

Helium wordt vaak gebruikt in MRI-scanners, omdat het een hogere magnetische resonantie heeft dan andere gassen. Het wordt ook gebruikt in luchtballonnen, blimps en zeppelin’s, en in de luchtvaartindustrie als een brandstofadditief voor raketten.

Helium is ook een belangrijke grondstof voor de productie van siliciumchips, omdat het wordt gebruikt om de temperatuur te reguleren tijdens het productieproces.

Take home message

Waarom wordt je stem hoger door helium?

Je stem klinkt hoger wanneer je helium inademt omdat de trillingen van je stembanden sneller zijn. 

Dit is nodig omdat we een hogere frequentie nodig hebben om hetzelfde geluid te produceren wanneer we helium inademen, omdat het gas licht genoeg is om in de lucht te blijven en daarom ongeveer 7 keer luchtiger is dan lucht.

Als je helium inademt, zal je stem onmiddellijk hoger klinken. 

Dit effect zal na ongeveer 30 minuten verdwenen zijn. Houd er rekening mee dat het effect afhankelijk is van hoeveel helium je inademt.

Het is veilig om af en toe een klein beetje helium in te ademen, maar het is niet bedoeld voor regelmatig gebruik en te veel helium inademen kan leiden tot ademhalingsproblemen. Gebruik helium dus met mate.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen