Ongeveer tweederde van alle mensen kan last krijgen van wagenziekte. Wagenziekte komt vaker voor bij vrouwen.
Vooral tijdens lange ritten of op slingerende wegen kun je misselijk worden. Maar waarom word je wagenziek?
KORT ANTWOORD
Een van de belangrijkste redenen is dat ons evenwichtsorgaan in het oor niet op de hoogte is van de bewegingen die ons lichaam maakt. Als we in een voertuig zitten, beweegt ons lichaam terwijl onze ogen niet alle bewegingen waarnemen. Dit kan leiden tot een disbalans en wagenziekte.
Andere factoren die bijdragen aan wagenziekte kunnen zijn: het lezen van een boek of het gebruik van een smartphone tijdens het rijden, het kijken naar een scherm met bewegend beeld, het gebruik van bepaalde medicijnen en zwangerschap.
Dit artikel legt uit waarom je wagenziek wordt, het exacte mechanisme erachter en hoe je wagenziekte kunt helpen voorkomen.
Het mechanisme van wagenziek worden
Om te begrijpen hoe wagenziekte ontstaat, is het belangrijk om te weten hoe ons evenwichtsorgaan in ons oor werkt.
Dit orgaan is verantwoordelijk voor het waarnemen van bewegingen en het bepalen van onze houding en balans.
Als we in een voertuig zitten, kan dit orgaan soms in de war raken. Dat verloopt als volgt:
- Je stapt in de auto en gaat zitten.
- Je ogen zien niet alles als je bijvoorbeeld achterin zit.
- Je hersenen ontvangen daar dus geen informatie over
- Je evenwichtsorgaan ontvangt wel informatie over de bewegingen
- Dit kan leiden tot een disbalans tussen de informatie van je ogen en die van je evenwichtsorgaan.
- Als gevolg hiervan kan je wagenziek worden.
Factoren die wagenziekte verergeren
Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het verergeren van wagenziekte:
- Stress of angst: Als je gestrest of angstig bent, kan dit de ervaring van wagenziekte verergeren.
- Slapen of eten: Het is belangrijk om voldoende te slapen en te eten voordat je op reis gaat. Als je slaperig of hongerig bent, kan dit de ervaring van wagenziekte verergeren.
- Rijden op slechte wegen: Als je rijdt op slingerende of hobbelige wegen, kan dit de ervaring van wagenziekte verergeren.
- Lezen of het gebruik van een scherm: Als je leest of het scherm van een smartphone, tablet of laptop gebruikt tijdens het rijden, kan dit de ervaring van wagenziekte verergeren.
- Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals antihistaminica en sommige antidepressiva, kunnen wagenziekte verergeren. Als je medicijnen gebruikt en je denkt dat dit kan bijdragen aan je wagenziekte, is het belangrijk om dit te bespreken met je arts.
Wagenziekte voorkomen
Wagenziekte kan vervelend zijn en het is daarom fijn om te weten hoe je het kunt voorkomen.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om wagenziekte te verminderen of te voorkomen. Hieronder heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
- Kijk naar een vast punt in de verte: Door naar een vaste punt in de verte te kijken, zoals de horizon of een berg, kun je helpen om je evenwichtsorgaan te kalibreren. Zo kun je disbalans verminderen en wagenziekte voorkomen.
- Zorg voor voldoende luchtcirculatie: Door het openen van het raam of het aanzetten van de airconditioning, kun je helpen om frisse lucht in de auto te laten en kun je wagenziekte verminderen.
- Neem regelmatig pauzes: Als je lange ritten maakt, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Zo kun je uitstappen en je benen strekken, wat kan helpen om wagenziekte te verminderen.
- Probeer te ontspannen en te ademen: Wagenziekte kan soms erger worden als je gestrest of angstig bent. Probeer daarom te ontspannen en rustig te ademen tijdens het rijden.
- Gebruik zuigtabletten of acupressuurbanden: Sommige mensen vinden het nuttig om zuigtabletten of acupressuurbanden te gebruiken om wagenziekte te verminderen. Deze producten kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en om disbalans te verminderen.
Kun je over wagenziekte heen groeien?
Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag of je over wagenziekte heen kunt groeien.
Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de oorzaak van je wagenziekte en hoe vaak je wagenziek wordt.
Hieronder heb ik een aantal punten voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee kunt houden:
- Sommige mensen ontwikkelen een soort “immuniteit” voor wagenziekte naarmate ze ouder worden. Dit kan gebeuren omdat ons evenwichtsorgaan beter wordt afgestemd op bewegingen naarmate we ouder worden.
- Als je vaak wagenziek bent, kan het helpen om de oorzaken te achterhalen en daar specifieke maatregelen tegen te nemen. Bijvoorbeeld, als lezen tijdens het rijden ervoor zorgt dat je wagenziek wordt, kun je ervoor kiezen om dit niet te doen.
- Sommige mensen ontwikkelen een “remming” voor wagenziekte door regelmatig in voertuigen te reizen. Dit kan gebeuren omdat ons evenwichtsorgaan beter wordt afgestemd op bewegingen naarmate we vaker in voertuigen reizen.
- Als je wagenziek wordt vanwege medicatie of een medische aandoening, kan het helpen om te overleggen met een arts. Soms kan de arts de dosering van medicijnen aanpassen of een ander medicijn voorschrijven om wagenziekte te verminderen.
Kinderen ontwikkelen vaak een “immuniteit” voor wagenziekte naarmate ze ouder worden.
Mensen die snel wagenziek worden, hebben vaak ook snel last van zeeziekte of andere vormen van reisziekte.
Take home message
Maar waarom wordt je wagenziek?
Wagenziek worden kan gebeuren omdat ons evenwichtsorgaan in onze innerlijke oor niet op de hoogte is van de bewegingen die ons lichaam maakt als we in een voertuig zitten.
Dit kan leiden tot een disbalans tussen de informatie van onze ogen en die van ons evenwichtsorgaan, wat kan resulteren in wagenziekte.
Er zijn verschillende manieren om wagenziekte te voorkomen of te verminderen, zoals het kijken naar een vaste punt in de verte, het openen van het raam om frisse lucht binnen te laten en het nemen van pauzes tijdens lange ritten.
Als je last hebt van wagenziekte, is het ook belangrijk om te proberen te ontspannen en te ademen.
Sommige mensen vinden het ook fijn om een zuigtablet of acupressuurband te gebruiken.