Waarom zie je Sterretjes? 3 Oorzaken.

Je hebt vast wel tekenfilms gezien waarbij de personages na een klap op het hoofd sterretjes of glitters boven hun hoofd kregen. 

Sterretjes komen ook vaak voor na snelle en plotselinge bewegingen, zoals hard niezen of te snel opstaan.

Toevallig zag ik gisteren nog sterretjes toen de website even vastliep. Maar wat is de oorzaak van sterretjes zien? Met andere woorden, waarom zie je sterretjes?

KORT ANTWOORD

Sterretjes ontstaan meestal door een tijdelijke druk op het oog, wat een sterke prikkeling van het netvlies veroorzaakt. Zuurstoftekort, bijvoorbeeld door lage bloeddruk of flauwvallen, kan ook een rol spelen, net als bloed dat snel wegvloeit van het hoofd bij abrupte bewegingen.

Als de bloedtoevoer onvoldoende blijft, kunnen de lichtreceptoren in het netvlies niet langer de nodige informatie naar de hersenen sturen, waardoor het zelfs zwart voor je ogen kan worden.

Bovendien kan een klap op het hoofd je hersenen direct beïnvloeden. Bij een harde klap kunnen de hersencellen in het achterhoofd gaan schudden en willekeurige elektrische impulsen genereren, die als lichtflitsen worden waargenomen.

In ernstige gevallen kunnen lichtflitsen wijzen op netvliesloslating.

Dit artikel belicht ook andere oorzaken van het zien van sterretjes, zoals migraine en bewegingen van het glasvocht.

vrouwelijk tekenfiguur ziet sterretjes

Glasvochtbewegingen en lichtflitsen

Lichtflitsen zien wordt ook wel fotopsie genoemd. Andere dingen die je kunt zien zijn lichtbanden, vonken of prisma’s. Lichtflitsen kunnen ook ontstaan door glasvochtbewegingen.

Het glasvocht, een heldere, gelachtige substantie die zich tussen de lens en het netvlies van het oog bevindt, heeft de eigenschap om te bewegen. 

Soms kan het zelfs aan het netvlies trekken. Deze beweging kan op zijn beurt lichtsignalen activeren die van het netvlies naar de hersenen worden gestuurd. 

Dit proces kan resulteren in visuele waarnemingen zoals fonkelingen, sterren of lichtflitsen die verschijnen en vervagen in het gezichtsveld van een persoon.

Deze lichtverschijnselen worden vaak waargenomen in de periferie van het gezichtsveld en kunnen variëren in intensiteit en duur. 

Terwijl sommige mensen af en toe slechts een paar flitsen of vlekken zien, kunnen anderen ze frequenter ervaren en kunnen ze zelfs een constante aanwezigheid hebben. 

De perceptie van deze lichtverschijnselen kan ook worden beïnvloed door externe factoren zoals veranderingen in omgevingslicht of oogbewegingen.

Lichtflitsen door lage bloeddruk

Sterretjes zien kan vaak worden toegeschreven aan een plotselinge daling van de bloeddruk. 

Dit fenomeen treedt op wanneer er een snelle beweging plaatsvindt, zoals plotseling opstaan ​​uit een zittende of liggende positie, of bij het hard niezen. 

In deze gevallen stroomt het bloed snel weg van het hoofd naar andere delen van het lichaam.

Tijdens zo’n snelle bloeddrukdaling krijgen de hersenen en de ogen tijdelijk te weinig bloed en zuurstof. 

Dit komt omdat het lichaam even tijd nodig heeft om de bloeddruk te stabiliseren en de bloedtoevoer naar alle delen van het lichaam te reguleren. 

Als gevolg hiervan kan het netvlies niet optimaal functioneren, aangezien het onvoldoende bloed en zuurstof krijgt.

Het netvlies speelt een cruciale rol bij het omzetten van licht in visuele informatie die naar de hersenen wordt gestuurd. 

Wanneer het netvlies niet goed functioneert als gevolg van een verminderde bloedtoevoer, kunnen visuele symptomen optreden, zoals het zien van lichtflitsen of ‘sterretjes’ in het gezichtsveld.

Als de verminderde bloedtoevoer aanhoudt, kunnen de fotoreceptorcellen in het netvlies niet langer de benodigde informatie naar de hersenen sturen, wat resulteert in een tijdelijk verlies van zicht. 

Dit kan leiden tot het waarnemen van een donker, zwart beeld, omdat de visuele input naar de hersenen wordt onderbroken.

Gelukkig zullen deze symptomen doorgaans weer verdwijnen zodra de bloeddruk weer normaal begint te stromen en de bloedtoevoer naar de hersenen en het netvlies hersteld wordt. 

Het is echter belangrijk om op te merken dat herhaalde episodes van sterretjes zien bij het opstaan ​​of bij andere snelle bewegingen kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, zoals problemen met de bloeddrukregulatie. 

In dergelijke gevallen is het verstandig om een arts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.

Lichtflitsen en migraine

Sterretjes zien kan vaak geassocieerd worden met een bepaalde vorm van migraine, genaamd “migraine met aura”. 

Bij deze vorm van migraine ervaren mensen vaak visuele verstoringen, die bekendstaan als aura’s, voordat de hoofdpijn begint. 

Deze aura’s kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder sterretjes of gekartelde lijnen, en worden veroorzaakt door tijdelijke veranderingen in de hersenactiviteit.

Wanneer iemand een migraineaanval met aura heeft, kunnen ze merken dat hun zicht verstoord wordt door heldere, knipperende lichten die lijken op sterren, of door lijnen die zigzaggend of gekarteld lijken. 

Deze visuele fenomenen kunnen zich geleidelijk ontwikkelen en enkele minuten tot een uur aanhouden voordat de hoofdpijn begint.

De exacte oorzaak van migraine met aura is nog niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld dat het te maken heeft met veranderingen in de bloedstroom en elektrische activiteit in de hersenen. 

Tijdens een aurafase kunnen bepaalde delen van de hersenen overactief worden, wat leidt tot de visuele en andere sensorische verstoringen die mensen ervaren.

Hoewel migraine met aura verontrustend kan zijn, vooral vanwege de visuele symptomen, is het belangrijk om te weten dat het over het algemeen geen ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid. 

Veel mensen kunnen hun migraineaanvallen effectief beheren met medicatie, levensstijlaanpassingen en stressmanagementtechnieken.

Het is echter altijd raadzaam om met een arts te praten als iemand regelmatig migraine met aura ervaart, vooral als de aanvallen ernstig zijn of gepaard gaan met andere symptomen.

Take home message

Sterretjes treden op na snelle bewegingen zoals niezen of plotseling opstaan. Onlangs ervoer ik ze zelf toen een website vastliep. 

Maar wat veroorzaakt dit verschijnsel? Dus wat is de oorzaak van sterretjes zien? Kortom, waarom zie je sterretjes?

Sterretjes komen voort uit tijdelijke druk op het oog, wat het netvlies prikkelt. 

Dit kan ook optreden bij zuurstoftekort, bijvoorbeeld na lage bloeddruk of flauwvallen. Plotselinge bewegingen kunnen ervoor zorgen dat het bloed snel wegstroomt van je hoofd naar andere delen van je lichaam, waardoor je ogen tijdelijk te weinig zuurstof krijgen.

Als de bloedtoevoer blijft verminderen, kunnen de lichtreceptoren in het netvlies niet meer de nodige informatie naar de hersenen sturen, waardoor het zwart voor je ogen kan worden.

De sterretjes die je ziet na een klap op het hoofd kunnen ook veroorzaakt worden door je hersenen. Wanneer er een harde klap op het hoofd wordt gegeven, kan het weefsel in de achterhoofdskwab gaan schudden, waardoor de hersencellen willekeurige elektrische impulsen sturen. Deze impulsen worden uiteindelijk geïnterpreteerd als lichtflitsen.

In zeldzame gevallen kunnen lichtflitsen duiden op netvliesloslating, een ernstige aandoening. 

Wil je meer weten over dit soort vragen? Neem dan zeker een kijkje op mijn YouTube-kanaal, waar ik de meest gestelde vragen, zoals deze, in slechts één minuut beantwoord.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Brown, G. C., Brown, M. M., & Fischer, D. H. (2015). Photopsias: a key to diagnosis. Ophthalmology, 122(10), 2084-2094.

Lucas, C. (2021). Migraine with aura. Revue neurologique, 177(7), 779-784.