Wanneer Perineum Massage en Wanneer Niet?

De perineum massage wordt vaak gebruikt tijdens de zwangerschap. 

Het doel van de massage is om de perineumweefsels (het gebied tussen de vagina en de anus) te versoepelen en te versterken, om de kans op een scheur tijdens de bevalling te verminderen. 

Er zijn verschillende manieren om een perineum massage uit te voeren, en het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je de massage het beste kunt uitvoeren.

Dus wanneer perineum massage?

Vanaf 34 weken zwangerschap kan er met de perineum massage begonnen worden.

Dit artikel vertelt je wanneer perineum massage precies gedaan wordt en wanneer het beter vermeden kan worden.

dokter en verpleegkundigen

1. Vanaf 34 weken zwangerschap 

Wanneer je gaat beginnen met perineum massage is het belangrijk om te weten wanneer je dit het beste kunt doen. 

Het wordt aangeraden om te beginnen met de massage rond de 34e week van de zwangerschap. 

Dit is omdat de perineumweefsels rond deze tijd het meest versoepelen, waardoor de kans op een scheur tijdens de bevalling vermindert. 

Het is belangrijk om te weten dat de massage niet alleen bedoeld is om de kans op een scheur te verminderen, maar ook om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. 

Door de massage regelmatig uit te voeren, kan de zwangere vrouw zich beter voorbereiden op de bevalling en zich meer op haar gemak voelen. 

Weet wel hoe de massage correct uitgevoerd moet worden voordat je begint met de massage, zodat je zeker weet dat je de massage op de juiste manier uitvoert en de verwachte resultaten behaalt.

2. Preventie tegen een scheur

Een van de voornaamste redenen om voor een perineum massage te kiezen is om de kans op een scheur tijdens de bevalling te verminderen. 

Door de massage regelmatig uit te voeren, worden de perineumweefsels versterkt en versoepeld. 

Hierdoor kan de bevalling minder pijnlijk zijn en kan het risico op een scheur aanzienlijk verminderen. 

Het is belangrijk om te weten dat de massage niet alleen bedoeld is om de kans op een scheur te verminderen, maar ook om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. 

3. Om pijn tijdens de bevalling te verminderen

Een andere reden waarom mensen kiezen voor een perineum massage is om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. 

Door het regelmatig uitvoeren van de massage, worden de perineumweefsels versterkt en versoepeld, waardoor de bevalling minder pijnlijk kan zijn. 

Dit is omdat de massage de bloedcirculatie en de elasticiteit van de weefsels verhoogt, waardoor de bevalling minder pijnlijk is. 

Weet dat de massage niet alleen bedoeld is om de pijn tijdens de bevalling te verminderen, maar ook om de kans op een scheur te verminderen. 

Door de massage regelmatig uit te voeren, kan de zwangere vrouw zich beter voorbereiden op de bevalling en zich meer op haar gemak voelen. 

Wanneer geen perineum massage

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen voor een perineum massage is het identificeren van eventuele risico’s. 

In sommige gevallen kan een verhoogd risico op een scheur aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld bij een groot kind, een grote baarmoeder of een geschiedenis van een eerdere scheur. 

In dergelijke gevallen, is het aan te raden om het overwegen van een perineum massage te bespreken met de verloskundige of gynaecoloog. 

Zij kunnen de risico’s inschatten en bepalen of een perineum massage geschikt is en hoe het het beste uitgevoerd kan worden. 

Het is ook belangrijk om te weten dat niet iedereen geschikt is voor een perineum massage, vooral als er een verhoogd risico op een scheur is, is het aan te raden om dit te overleggen met de verloskundige of gynaecoloog.

Er zijn nog een aantal situaties waarin het beter is om geen perineum massage te doen:

  • Als er een infectie of ontsteking aanwezig is in de geslachtsdelen.
  • Bij andere complicaties tijdens de bevalling.
  • Als de vrouw of haar partner ongemak of pijn ervaart tijdens de massage.
  • Als de vrouw of haar partner niet op de juiste manier weet hoe de massage moet worden uitgevoerd.
  • Als de vrouw of haar partner niet gemakkelijk toegang heeft tot de perineumweefsels.
  • Als de vrouw of haar partner niet in staat is om de massage op een regelmatige basis uit te voeren.

Take home message

Dus wanneer perineum massage?

Vanaf 34 weken zwangerschap kan er met de perineum massage begonnen worden. Het doel van de massage is om de perineumweefsels te versterken en versoepelen, om de kans op een scheur tijdens de bevalling te verminderen. 

Er zijn verschillende manieren om een perineum massage uit te voeren, en het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je de massage het beste kunt uitvoeren. 

Het wordt aangeraden om de massage 1-2 keer per week uit te voeren. Het is ook belangrijk om te weten wanneer de massage beter niet uitgevoerd kan worden, zoals bij een infectie of verhoogd risico op een scheur. 

Overleg met verloskundige of gynaecoloog om de risico’s te bepalen en te bespreken of de perineum massage geschikt is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen