Wanneer Verlies je Innestelingsbloed?

Als je een zwangerschap plant of probeert zwanger te worden, kan het concept van innestelingsbloeding verwarrend zijn. 

Het kan moeilijk zijn om te weten wanneer je het kunt verwachten en hoe je het kunt herkennen. Innestelingsbloeding is een lichte bloeding die optreedt wanneer een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. 

Het kan een teken zijn dat je zwanger bent, maar het kan ook gemakkelijk verward worden met andere soorten bloedingen. 

Het is niet ongewoon om je af te vragen wanneer innestelingsbloeding normaal is en wanneer het reden tot bezorgdheid is. 

Wanneer verlies je innestelingsbloed?

KORT ANTWOORD

Innestelingsbloeding kan optreden wanneer een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit gebeurt ongeveer tussen de 6 tot 14 dagen na de conceptie. Timing is echter een algemene richtlijn, omdat het exacte moment en bijbehorende bloeding kan variëren. 

In de meeste gevallen treedt innestelingsbloeding op rond de tijd dat je menstruatie zou moeten beginnen, wat het nog verwarrender kan maken. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle vrouwen innestelingsbloeding ervaren, en sommige vrouwen kunnen een lichte bloeding ervaren die niet gerelateerd is aan innesteling. Als je vermoedt dat je innestelingsbloeding ervaart, is het altijd het beste om contact op te nemen met je zorgverlener om ervoor te zorgen dat alles normaal verloopt.

Dit artikel vertelt je meer over de verschillende aspecten van innestelingsbloeding en helpt je begrijpen wanneer je het kunt verwachten en waar je op moet letten.

zwangere vrouw met thee

4 verschillende momenten innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding kan op verschillende momenten optreden, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duur van je menstruatiecyclus en de timing van de conceptie. 

Hieronder staan enkele momenten waarop innestelingsbloeding kan optreden.

 1. Tijdens je menstruatiecyclus. Zoals eerder vermeld, kan innestelingsbloeding optreden rond de tijd dat je menstruatie zou moeten beginnen. Dit komt omdat het zich ongeveer 12 dagen na de conceptie voordoet, wat overeenkomt met de tijd van je volgende verwachte menstruatie.
 2. Eerder dan verwacht. Innestelingsbloeding kan soms eerder optreden dan de verwachte menstruatie, afhankelijk van de timing van de conceptie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de eicel sneller dan gemiddeld in de baarmoederwand nestelt.
 3. Later dan verwacht. In sommige gevallen kan innestelingsbloeding later optreden dan de verwachte menstruatie, bijvoorbeeld als de eicel langzamer dan gemiddeld in de baarmoederwand nestelt. Dit kan resulteren in een vertraagde of gemiste menstruatie.
 4. Tijdens een hormonale behandeling. Vrouwen die hormonale behandelingen ondergaan, zoals IVF of IUI, kunnen ook innestelingsbloeding ervaren. Dit komt doordat de timing van de conceptie vaak nauwkeurig kan worden gecontroleerd tijdens deze behandelingen.

Innestelingsbloeding hoeft niet altijd op te treden en lichte bloedingen kunnen op andere momenten in je menstruatiecyclus ook voorkomen. 

5 andere mogelijke oorzaken van bloedingen  

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle vrouwen die zwanger worden, innestelingsbloeding ervaren. 

Het is dus mogelijk om zwanger te zijn zonder dat je enige bloeding opmerkt. 

Daarnaast kan lichte bloeding op andere momenten in de menstruatiecyclus optreden, wat niet gerelateerd is aan innesteling. 

Hieronder staan enkele redenen waarom vrouwen lichte bloedingen kunnen ervaren buiten de periode van innesteling.

 1. Ovulatiebloeding. Sommige vrouwen kunnen een lichte bloeding ervaren tijdens de ovulatie. Dit wordt ovulatiebloeding genoemd en treedt op wanneer de eierstok een eicel vrijgeeft.
 2. Hormonale veranderingen. Hormonale veranderingen in het lichaam kunnen soms leiden tot lichte bloedingen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de puberteit, de menopauze of bij het gebruik van hormonale anticonceptie.
 3. Baarmoederpoliepen. Baarmoederpoliepen zijn kleine gezwellen die zich in de baarmoederwand vormen. Deze gezwellen kunnen soms leiden tot lichte bloedingen tussen menstruaties.
 4. Baarmoederhalskanker. Hoewel zeldzaam, kan baarmoederhalskanker soms leiden tot onverklaarde vaginale bloedingen.
 5. Seksueel contact. Seksueel contact kan soms leiden tot lichte bloedingen als gevolg van irritatie of letsel aan de vagina.

Het is belangrijk om te onthouden dat lichte bloedingen niet altijd een teken zijn van een ernstig probleem en dat er vele redenen kunnen zijn waarom een vrouw een lichte bloeding kan ervaren. 

Als je vermoedt dat je een onverklaarde bloeding ervaart, is het altijd het beste om contact op te nemen met je zorgverlener om ervoor te zorgen dat alles normaal is.

Belangrijke weetjes innestelingsbloeding 

Naast de mogelijke oorzaken van lichte bloedingen die we eerder hebben besproken, zijn er nog andere aspecten die belangrijk zijn om te begrijpen over innestelingsbloed. 

Hieronder staan extra feiten en tips over innestelingsbloeding.

 1. Timing. Innestelingsbloeding treedt meestal op tussen 6 en 12 dagen na de conceptie. Het is belangrijk op te merken dat dit slechts een gemiddelde is en dat de timing kan variëren tussen vrouwen en zelfs tussen zwangerschappen.
 2. Duur en intensiteit. Innestelingsbloeding is over het algemeen korter en minder intens dan menstruatiebloeding. Het kan variëren van een paar druppels tot lichte bloeding die een paar dagen aanhoudt.
 3. Symptomen. Naast bloeding kunnen sommige vrouwen ook andere symptomen ervaren tijdens de innestelingsperiode, zoals lichte krampen, misselijkheid en gevoelige borsten. Deze symptomen zijn echter niet specifiek voor innesteling en kunnen ook optreden tijdens andere delen van de menstruatiecyclus.
 4. Zwangerschapstesten. Innestelingsbloeding kan soms worden verward met lichte menstruatiebloeding. Als je vermoedt dat je zwanger bent en lichte bloeding ervaart, kun je een zwangerschapstest doen om te bevestigen of je zwanger bent of niet.
 5. Onvruchtbaarheid. Als je vruchtbaarheidsproblemen hebt en geen innestelingsbloeding ervaart, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat er een probleem is. Niet alle vrouwen die zwanger worden ervaren innestelingsbloeding, en het gebrek daaraan kan niet worden gebruikt als definitieve indicator van onvruchtbaarheid.
 6. Medische hulp. Als je ongebruikelijke bloeding of andere symptomen ervaart, moet je contact opnemen met je zorgverlener. Ze kunnen je helpen bepalen of er een onderliggende medische aandoening is die moet worden behandeld.

Take home message

Innestelingsbloeding kan optreden wanneer het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand nestelt, meestal tussen 6 en 12 dagen na de conceptie. 

Niet alle vrouwen ervaren echter innestelingsbloeding en sommige vrouwen kunnen een lichte bloeding ervaren die niet gerelateerd is aan innesteling. 

Innestelingsbloeding is meestal korter en minder intens dan menstruatiebloeding en kan variëren van een paar druppels tot lichte bloeding die een paar dagen aanhoudt. 

Als je vermoedt dat je zwanger bent en lichte bloeding ervaart, kun je een zwangerschapstest doen om te bevestigen of je zwanger bent of niet. 

Als je ongebruikelijke bloeding of andere symptomen ervaart, moet je contact opnemen met je zorgverlener. 

Onthoud dat zwangerschap en vruchtbaarheid complexe onderwerpen zijn en dat het belangrijk is om professioneel medisch advies te zoeken als je vragen of zorgen hebt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Harville, E. W., Wilcox, A. J., Baird, D. D., & Weinberg, C. R. (2003). Vaginal bleeding in very early pregnancy. Human Reproduction, 18(9), 1944-1947.