Wasmiddel en een Gevoelige Huid Gaan Niet Goed Samen

Een gevoelige huid kan de chemische stoffen in sommige wasmiddelen niet goed verdragen. Maar dat is niet altijd de verklaring.

Van de een op de andere dag kan je namelijk ook een wasmiddelallergie ontwikkelen. Wasmiddelen die je al jaren hebt gebruikt zorgen dan plotseling voor een gevoelige huid.

De ga je je al snel afvragen of het aan bepaalde chemische ingrediënten ligt. 

En als dat het geval is wil je natuurlijk ook weten welk wasmiddel je in het vervolg moet nemen en waar je precies op moet letten. 

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken, symptomen van een wasmiddel allergie, de oorzaken en handige tips om de gevoelige huid te verminderen.

schone was aan waslijn

Oorzaken gevoelige huid wasmiddel 

In bepaalde wasmiddelen zitten chemische stoffen en parfums. Dit kan verklaren waarom je kleren als het ware jeuken. Als je een gevoelige huid hebt, kan je hier last van hebben. 

Voorkom het overdadig gebruik van wasmiddelen. Dit kan namelijk tussen de vezels van de stoffen geïmpregneerd raken. Als je de kleding draagt kan het met je huid in contact komen.

De volgende giftige chemicaliën in wasmiddelen kunnen de huid irriteren:

  1. 1,4-dioxaan (potentieel carcinogene stof)
  2. kunstmatige geur- en kleurstoffen 
  3.  conserveringsmiddelen

Echter, deze jeuk kan ook ontstaan door een wasmiddelallergie. Om deze oorzaken van elkaar te kunnen onderscheiden zul je de symptomen moeten kennen.

Symptomen gevoelige huid wasmiddel 

Als je bent overgestapt op een nieuw wasmiddel of waspoeder kan je een allergische huidreactie krijgen.

Wasmiddelallergie 

Veel voorkomende symptomen van een wasmiddelallergie zijn: 

  1. rode uitslag
  2. droge huid
  3. jeuk, licht tot hevig 
  4. korstvorming 
  5. blaasjes
  6. schilferige of barstende huid
  7. bulten
  8. branderige huid
  9. tere huid
  10. zwelling

Stoffen waar je allergisch voor bent worden allergenen genoemd. Een huidreactie op een allergeen wordt dermatitis genoemd. 

Hierbij raakt de huid ontstoken en kan er onder andere roodheid, jeuk, blaasjes, schilfering optreden. 

Een wasmiddelallergie wordt meestal veroorzaakt door geur- en kleurstoffen. Dit zijn veelvoorkomende allergenen in wasmiddelen: 

Kokosnoot diëthanolamide. Kokosallergie door aanraking komt vaker voor dan kokosallergie door inname. Kokosnoot diëthanolamide is vergelijkbaar met natriumlaurylsulfaat.

Natrium Lauryl Sulfaat. Breekt de olielaag af waardoor je huid kan uitdrogen 

Geurstof. Belangrijkste contactallergeen in zeep. Jammer genoeg zijn veel geurstoffen moeilijk op te sporen. De ingrediënten worden vaak niet goed vermeldt.

De meest geschikte wasmiddelen voor een gevoelige huid

Als je gevoelige huid slecht op wasmiddelen reageert, zal je wat moeten veranderen. Stap daarom gelijk over op een natuurlijk wasmiddel.

Maar ook dit is niet zo eenvoudig als het lijkt omdat wasmiddelen op natuurlijke basis niet altijd goed hun werk doen. 

Sommige mensen zijn jaren op zoek naar het wasmiddel dat hun gevoelige huid kan verdragen.

Deze wasmiddelen zijn: 

  1. zonder ammoniak, ftalaten, petroleum, fosfaten, formaldehyde, chloorbleekmiddel, parabenen, kunstmatige kleurstoffen, 
  2. ga voor wasmiddelen met een goede uitspoelbaarheidsscore
  3. hypoallergeen wasmiddel
  4. geurvrije wasmiddelen 
  5. parfumvrij

Gelukkig zijn er bepaalde merken die wasmiddelen ontwikkelen zonder de veel voorkomende boosdoeners en allergenen. 

Test er gerust een paar uit om erachter te komen waar je huid het minst op reageert.

Hoe kan je de symptomen behandelen?

Gelukkig kan je deze vervelende reacties op wasmiddel voorkomen en is de gevoelige huid te behandelen. Beginnend bij de meest eenvoudige tip. 

Als je vermoedt dat je huidige wasmiddel voor een gevoelig huid zorgt, stap dan over op een ander wasmiddel. 

Antihistaminica. Als er sprake is van een allergische reactie kan een antihistamincium de symptomen verlichten. Wees je wel bewust van de bijwerkingen zoals slaperigheid en misselijkheid. Overleg altijd met een arts. 

Havermout. Veel mensen zijn zich bewust van de heilzame eigenschappen van havermout. Het kan namelijk de jeuk en droogheid van de huid verminderen. Pak hiervoor een teiltje water en doe er een kopje havermout in. 

Corticosteroïden. 2-3 keer per dag topische corticosteroïden kunnen de klachten verminderen. Dit is niet iets wat je wilt blijven gebruiken. Bespreek dit altijd met je arts. 

Extra wastips voor de gevoelige huid 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Met de volgende tips kan je veel leed bespaard worden:  

  1. extra spoelcyclus
  2. minder wasmiddel gebruiken
  3. voeg zuiveringszout of azijn toe 
  4. gebruik minder dan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel 

Take home message 

Een wasmiddel gebruik je niet zomaar. Jammer genoeg kan het schoonmaken van kleding en de restanten daarvan je huid irriteren. 

Wasmiddel veroorzaakt vaak een eczeemachtige huiduitslag. Symptomen zijn onder andere roodheid, droogheid, schilferigheid en jeuk.

Als je gevoelige huid in verband wordt gebracht met het wasmiddel is het tijd om wat te veranderen. 

Maak gebruik van de hierboven beschreven tips om de onaangename symptomen te verminderen en te voorkomen.

Ga voor wasmiddelen zonder additieven en zonder agressieve chemicaliën en allergenen. Er zijn genoeg effectieve wasmiddelen die tegelijkertijd ook zacht voor de huid zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Pedersen, L. K., Held, E., Johansen, J. D., & Agner, T. (2005). Short‐term effects of alcohol‐based disinfectant and detergent on skin irritation. Contact Dermatitis, 52(2), 82-87.

Kiriyama, T., Sugiura, H., & Uehara, M. (2003). Residual washing detergent in cotton clothes: a factor of winter deterioration of dry skin in atopic dermatitis. The Journal of dermatology, 30(10), 708-712.

Belsito, D. V., Fransway, A. F., Fowler Jr, J. F., Sherertz, E. F., Maibach, H. I., Mark Jr, J. G., … & Nethercott, J. R. (2002). Allergic contact dermatitis to detergents: a multicenter study to assess prevalence. Journal of the American Academy of Dermatology, 46(2), 200-206.

Effendy, I., & Maibach, H. I. (1996). Detergent and skin irritation. Clinics in dermatology, 14(1), 15-21.