Wat Doet een Luchtverfrisser?

De meeste mensen hebben een luchtverfrisser in huis, maar hoe kan een luchtverfrisser onaangename geuren neutraliseren? Kortom, wat doet een luchtverfrisser?

KORT ANTWOORD

De aroma’s in luchtverfrissers maskeren onaangename geurtjes en introduceren een nieuwe geur. Daarnaast kunnen sommige ingrediënten zoals cyclodextrine de vieze geurtjes omsluiten en neutraliseren. Bovendien kan de geurverwijderaar citroenzuur de zuurgraad neutraliseren, net zoals dat je citroen over een vis uitknijpt. De lucht kan dus op meerdere manieren verfrist worden. De geur kan rechtstreeks in de lucht komen of via druppeltjes in de lucht verdampen. Dit doen luchtverfrissers door vluchtige organische stoffen (VOS) af te geven. Dit zijn stoffen die bij kamertemperatuur in een gas of damp veranderen. Luchtverfrissers kunnen gebruik maken van parfum, zuiveringszout of andere geurneutraliserende ingrediënten.

Dit artikel vertelt je de verschillende soorten luchtverfrissers, of luchtverfrissers echt werken inclusief de bijwerkingen.

vrouw houdt luchtverfrisser vast

Soorten luchtverfrissers

Er bestaan verschillende soorten luchtverfrissers die bepaalde geuren het beste kunnen bestrijden:

 1. geurbestrijdingssystemen (zwaartekrachtdruppels)
 2. elektrische ventilatorluchtverfrissers
 3. aërosolnevelaars (tijdgestuurd)
 4. passieve verdampende aromaverspreiders
 5. kaarsen
 6. sprays
 7. oliën
 8. parels
 9. gels
 10. plug-ins

We zullen hier een paar kort van doornemen. 

Plug-Ins. Plug-ins geven een constante dosis geur af en worden daarom als continue producten beschouwd. Plug-ins zijn effectieve en gemakkelijke oplossingen. Zo hoef je niet met een spuitbus te spuiten of kaarsen laten branden. Je hoeft ze simpelweg in het stopcontact te steken en in te stellen. Met een plugin kun je de geuren neutraliseren van bijvoorbeeld tabak en kookgeuren. Als deze luchtverfrisser eenmaal op is kun je een navulling aanschaffen. Zo zijn er mensen die de geur op het specifieke seizoen aanpassen.

Pompsprays. Trigger of pompsprays bevatten vaak natriumcitraat (natriumbicarbonaat en citroenzuur) die de stank elimineren en de pH-waarde neutraliseren. Het wordt gebruikt voor poreuze oppervlakken en textiel omdat ze de stof op moleculair niveau kunnen binnendringen. Zo kunnen ze de onwelriekende moleculen als het ware inkapselen zodat de vieze geur niet verspreid kan worden. Ideaal voor bijvoorbeeld gordijnen die naar sigarettenrook stinken.

Geurkaarsen. Geurkaarsen zijn erg populair. Geurkaarsen geven een kortdurende omgevingsgeur die de geurtjes kunnen bedekken. Naast het parfum geeft een brandende geurkaars ook een aangename sfeer in het huis.

Vaste stoffen. Vaste stoffen en gels verspreiden een doorlopende bedekkingsgeur. Het geleermiddel in gel-luchtverfrissers vertragen de verdamping en gaan daarom ook nog eens langer mee dan diffusers of roomsprays. Je kan het discreet verbergen of open in de kamer plaatsen. Uiteindelijk zal het product volledig verdampen. Het kan in principe voor elke ruimte gebruikt worden.

Aerosol sprays. Een van de eerste thuisproducten was de aerosolspray die een fijne nevel geeft. De aerosolverfrisser bevat vaak een hoge concentratie parfum, ideaal om dringende geurproblemen snel op te lossen bijvoorbeeld na het bakken van voedsel.

Lucifer. Tot slot zou je altijd nog een lucifer aan kunnen steken en als luchtverfrisser gebruiken. Bijvoorbeeld om de nare geurtjes in de wc te verdoezelen.

Weetje

Wist je dat vanille de meest geaccepteerde geur is? Een handig weetje als je tussen de verschillende geuren twijfelt.

Naast een aangename geur gaat het voor veel mensen ook om de sfeer die een luchtverfrisser creëert. Maar werkt een luchtverfrisser eigenlijk wel?

Werkt een luchtverfrisser?

Een luchtverfrisser verdoezelt ongewenste geuren door een aangename geur te introduceren. Helaas kunnen luchtverfrissers en geurkaarsen de hoofdoorzaak niet oplossen. Je kan de lucht alleen verfrissen en reinigen met een hoogwaardige luchtzuiveraar.

Bovendien zullen ze de lucht ook niet schoner maken. Integendeel, zo kan herhaaldelijke blootstelling vervelende problemen veroorzaken.

Luchtverfrisser kan schadelijk zijn

Mensen vragen zich nog wel eens af of luchtverfrissers wel veilig zijn. Je wilt natuurlijk niet te veel parfum inademen. Gelukkig zijn de meeste luchtverfrissers in kleine hoeveelheden meestal ongevaarlijk.

Echter, als kinderen luchtverfrissers inslikken zoals oplossingen of verdampingsparels kunnen er ernstige gevolgen optreden. 

Bovendien is er ook enige bezorgdheid over de langdurige blootstelling aan luchtverfrissers. Zo is de blootstelling aan ook lage concentraties luchtverfrisser met de volgende gezondheidseffecten in verband gebracht:

 1. astma-aanvallen
 2. migraine
 3. ademhalingsmoeilijkheden
 4. slijmvlies symptomen
 5. oorpijn en diarree bij kinderen
 6. dermatitis
 7. ventriculaire fibrillatie
 8. neurologische problemen

Take home message

We hebben bijna allemaal wel een luchtverfrisser in huis die onaangename geuren kan neutraliseren. Maar wat doet een luchtverfrisser?

Een luchtverfrisser neutraliseert de vieze geuren en vervangt het met een aangename geur. Een luchtverfrisser bevat geurneutraliserende ingrediënten zoals parfum en zuiveringszout.

Wees je dus ook bewust dat luchtverfrissers luchtverontreinigende stoffen kunnen uitstoten en daarmee de luchtkwaliteit kunnen aantasten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Anderson, R. C., & Anderson, J. H. (1997). Toxic effects of air freshener emissions. Archives of Environmental Health: An International Journal, 52(6), 433-441.