Wat Gebeurt er als je Parfum Drinkt?

Parfum bestaat voornamelijk uit alcohol en water. De druppels essentiële oliën geven de parfum een kenmerkende geur.

Wat gebeurt er als je parfum drinkt?

KORT ANTWOORD

Hoewel je door het drinken van parfum aangeschoten of dronken kan worden zal je je door de andere ingrediënten waarschijnlijk behoorlijk misselijk gaan voelen. Door de vreselijke smaak zullen de meeste overgeven, vooral kinderen. Parfums bevatten namelijk tussen de 85 en 90% alcohol. Parfumvergifiting leidt zelden tot onomkeerbare gezondheidsschade en komt ook niet vaak voor. Om consumptie van parfum te ontmoedigen worden er stoffen aan toegevoegd zoals  Bitrex, di-ethyl ftalaat. Dit maakt de parfum slecht smakend, giftig en schadelijk. Dit proces wordt ook wel denaturalisatie genoemd. 

Dit artikel vertelt je wat er precies gebeurt als je parfum drinkt, de schadelijke ftalaten en de bijwerkingen van geurstoffen.

vrouw kijkt naar parfumflesje

Wat gebeurt er met je als je parfum drinkt 

Misselijkheid. Aangezien parfum een hoog alcoholpercentage bevat kan het misselijkheid en duizeligheid veroorzaken. De effecten zijn vergelijkbaar met het drinken van alcoholische dranken. 

Schadelijke chemicaliën. Parfum bevat kunstmatige geuren en schadelijke chemische producten. Probeer de inname parfum daarom ten alle tijden te voorkomen. 

Overgeven. Als de alcohol op is zullen wanhopige mensen zich mogelijk vergrijpen aan parfum. Hoewel veel moeten overgeven zullen er ook sommige in orde kunnen blijven. 

Bloedsuikerspiegel. Als je parfum drinkt kan de alcohol de bloedsuikerspiegel laten dalen. 

Bewusteloosheid. Door de intense geur en smaaksensaties en de verdovende effecten van alcohol, kan je flauwvallen. 

Parfumeursalcohol is anders dan drinkbare alcohol

Commercieel geproduceerde parfums worden van parfumeursalcohol gemaakt dat niet drinkbaar is. 

Op deze manier hoeven de parfumproducenten geen extra belastingen te betalen. Er gelden namelijk andere voorschriften voor alcoholische producten.

Daarnaast bestaan er geuren op oliebasis. Hoewel deze geuren geen alcohol bevatten moet je het zeker niet drinken. 

Parfums bevatten gevaarlijke ftalaten 

Parfums zijn giftig. Alleen de geur bevat vaak al ftalaten. Dit zijn chemische stoffen waardoor de geur langer blijft hangen. 

Deze ftalaten brengen echter gezondheidsrisico’s met zich mee waaronder ademhalingsproblemen, een ontregeld endocrien stelsel, ontwikkelings- en voortplantingstoxiciteit, kanker en geboorteafwijkingen.

Bijwerkingen geurstoffen 

Nu je weet wat er gebeurt als je parfum drinkt is het ook goed om even stil te staan bij de neveneffecten van geurstoffen.

Blootstelling aan geurstoffen kan het volgende veroorzaken:

  1. hoofdpijn
  2. irritatie van neus en keel
  3. geïrriteerde ogen 
  4. vergeetachtigheid
  5. misselijkheid
  6. ademhalingssymptomen 
  7. coördinatieverlies
  8. luchtwegirritatie en overgevoeligheid
  9. verergering sinusaandoeningen
  10.  astma-aanvallen 
  11. neurotoxische symptomen

Take home message 

Alleen al van het inademen van parfum dampen kan je high worden. Deze giftige dampen kunnen een euforisch gevoel geven dat 15 tot 45 minuten kan aanhouden. Laat staan als je het zou opdrinken.

Wat gebeurt er als je parfum drinkt? Als volwassenen parfum opdrinken kunnen ze aangeschoten of dronken worden. Echter de kans is behoorlijk groot dat ze misselijk worden en overgeven. 

Parfumvergiftiging is zeldzaam en aan een kleine hoeveelheid parfum zul je niet doodgaan. Of je er dood aan gaat is nog maar de vraag, maar probeer het niet uit en drink zeker geen liter parfum.

De smaak is vreselijk. Producenten willen het drinken ontmoedigen, daarom hebben ze er chemicaliën aan toegevoegd. 

Kleine kinderen zullen na het drinken van parfum waarschijnlijk direct overgeven. De daaropvolgende dagen zullen ze een rauwe keel en neus hebben. Ga overigens direct naar de huisarts als je vermoedt dat je kind grote hoeveelheden heeft gedronken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hornfeldt, C. S. (1992). A report of acute ethanol poisoning in a child: mouthwash versus cologne, perfume and aftershave. Journal of Toxicology: Clinical Toxicology, 30(1), 115-121.

Hammoudeh, M., & Snounou, H. A. S. S. A. N. (1988). Methanol poisoning from cologne ingestion. Saudi Med J, 9, 412-415.